ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Creta Farms

Αρχίζει η εποχή της «νέας» Creta Farms, άλλαξε όνομα η παλιά εταιρεία

Η ιστορία της αλλαντοβιομηχανία που εκτοξεύτηκε πριν 20 χρόνια με την καινοτόμα σειρά Εν Ελλάδι, αλλά έφτασε το 2019 στο χείλος της καταστροφής και τώρα προχωρά προς την εξυγίανση.

Ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε για μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες αλλαντικών της χώρας, καθώς εγκρίθηκε και τυπικά η αλλαγή επωνυμίας και έδρας της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, με την αλλαγή της επωνυμίας της «παλιάς» εταιρείας να πραγματοποιείται για να μην συγχέεται με την Creta Farms που έχει περάσει στον Δ. Βιντζηλαίο και ελέγχεται από την Impala με σκοπό να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της.

Η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίο προβλέπει τη μετονομασία σε ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΡΕΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Ο διακριτικός τίτλος είναι ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΡΕΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΕΒΕ και για τις σχέσεις της εταιρείας με την αλλοδαπή, η επωνυμία προτάθηκε να αποδίδεται ως Rethymnon Meat, Cold Cut Industry and Pork Breading Company Industrial and Commercial SA. 

Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία εξυγίανσης αναφέρει πως όλα τα σήματα και οι ευρεσιτεχνίες της Creta Farms που περιλαμβάνουν και τις 20 διεθνείς πατέντες έχουν μεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία. Η κρητική αλλαντοβιομηχανία που βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής πριν δυο χρόνια όταν ξέσπασε η διαμάχη των αδελφών Δομαζάκη, ετοιμάζεται να επιστρέψει δυναμικά στην αγορά αλλαντικών.

Η δραστηριότητα της Creta Farm (το s προστέθηκε αργότερα) ξεκινάει το 1970, όμως από την δεκαετία του 1960, η οικογένεια Δομαζάκη δραστηριοποιούνταν στην αγορά σαλιγκαριών, με τα προϊόντα τους να φτάνουν μέχρι και την Γαλλία. Η εταιρεία, είχε παρουσία και σε άλλα είδη, καθώς τυποποιούσε επίσης αμπελόφυλλα και έτοιμα φαγητά πριν επεκταθεί τελικά στην αλλαντοβιομηχανία, έπειτα από κίνητρα που δόθηκαν την εποχή εκείνη για την ανάπτυξη της εγχώριας χοιροτροφίας. Ο πατέρας Στυλιανός Δομαζάκης, δημιουργεί την πρώτη οργανωμένη μονάδας παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κρήτη το 1970, με ζώα που μεγάλωνε στη δική του φάρμα.

Το 1979 ενοποιούνται όλες οι ατομικές επιχειρήσεις της οικογένειας Δομαζάκη υπό μια κοινή ομπρέλα συστήνοντας την «Ζωή Εμμ. Δομαζάκη Α.Β.Ε.Ε.» και το 1987 δημιουργείται το τμήμα παραγωγής αλλαντικών. Η πορεία είναι δύσκολη για την εταιρεία που βρίσκεται με χρέη ύψους 500 εκατ. δραχμών και να έχει ελάχιστο προσωπικό που λειτουργούσε σε παλιά μηχανήματα.

Από το 1990, τα αδέλφια Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης αναλαμβάνουν την επιχείρηση και την οδηγούν σε μεγάλη ανάπτυξη βασιζόμενοι στα οφέλη της κρητικής διατροφής και το ελαιόλαδο. Μέχρι τις αρχές της νέας χιλιετίας, οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Κρήτη είχαν διπλασιαστεί ενώ είχαν δημιουργηθεί και μια σειρά από υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Η Creta Farms δημιουργεί την πρώτη σειρά αλλαντικών με χαμηλά λιπαρά το 1999, και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα το 2000 η εταιρεία να μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στη συνέχεια η μοναδική στον κόσμο σειρά «Εν Ελλάδι» που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια, εμφανίζεται το 2001, εκτοξεύει την Creta Farms και οδηγεί την επόμενη χρονιά την εταιρεία να επενδύσει 26 εκατ. ευρώ για την δημιουργία μονάδας στο Κρυονέρι Αττικής, εξαγοράζοντας μαζί και τον εξοπλισμό.

Το 2004 συστάθηκε στην Κύπρο τη θυγατρική εταιρεία, με την επωνυμία «CRETA FARM (CYPRUS) LTD» με την εταιρεία να δραστηριοποιείται και στις αγορές της Γερμανίας, ΗΠΑ, Αγγλίας, Κύπρου και Αυστραλίας. Το 2012, λανσάρεται το «Εν Ελλάδι Μεσογειακή» και η Creta Farms  μετεξελίσσεται σε εταιρεία τροφίμων.

Η σειρά Εν Ελλάδι έχει κατοχυρωθεί ως πατέντα σε 80 χώρες και φέρνει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της Creta Farms που βλέπει τα μερίδια αγοράς να μεγαλώνουν και να ισχυροποιείται η θέση της. Η εταιρεία βγαίνει σε αγορές των ΗΠΑ, Ισπανίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Δανίας και Κύπρου και γίνεται διεθνώς γνωστή για την συνταγή της.

Ωστόσο η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των δυο αδελφών με αφορμή την επιστολή του Κ. Δομαζάκη στους ορκωτούς λογιστές πως έχει ενισχύσει την εταιρεία με 11,6 εκατ. ευρώ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και φέρνει σταδιακά την εταιρεία στο χείλος της καταστροφής.

Η κόντρα των αδελφών Δομαζάκη

Τα αδέλφια Δομαζάκη Μάνος και Κωνσταντίνος ανέλαβαν τα ηνία της Creta Farms από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν και τα χρέη έπνιγαν την εταιρεία με όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας να είναι υποθηκευμένα. Κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και με καινοτομίες όπως τα «Εν Ελλάδι» προϊόντα κατάφεραν να μεγαλώσουν σημαντικά την εταιρεία.

Η πορεία της εταιρείας ήταν συνεχώς ανοδική μέχρι που εμφανίστηκαν τα «πρώτα σύννεφα» στη σχέση τους το 2018, με τους αδελφούς Δομαζάκη να διαψεύδουν τα δημοσιεύματα. Μέχρι που τον Απρίλιο του 2019 κατά την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2018 αποκαλύπτεται πως ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος τότε του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms είχε στείλει επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή ισχυριζόμενος ότι έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 11,6 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-06 για ταμειακή διευκόλυνση.

Με την δημοσίευση της επιστολής, αποφασίζεται να διενεργηθεί ειδικός έλεγχος από ανεξάρτητο οίκο, ενώ οι τράπεζες πέρασαν το σύνολο των δανείων της επιχείρησης που ξεπερνούσε τα 110 εκατ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα καθώς θεωρούνταν αμφίβολης είσπραξης μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων όπου ο καθαρός δανεισμός της Creta Farms ήταν κατά 19 φορές  προς τα προσαρμοσμένα EBITDA.

Η επιστολή του Κ. Δομαζάκη οδήγησε επίσης τον Μάιο του 2019 την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην απόφαση για την αναστολή διπαραγμάτευσης της μετοχής της Creta Farms που ισχύει μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια το ΔΣ της Creta Farms αποφασίζει να καθαιρέσει τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη από αντιπρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο και τον υποβιβάζει σε απλό μη εκτελεστικό μέλος. Το ΔΣ ανασχηματίζεται και χρέη προέδρου και διευθ. Συμβούλου αναλαμβάνει ο Μ. Δομαζάκις.

Ο κ. Κων. Δομαζάκης αντιδρά άμεσα και η κόντρα των δυο αδελφών μεταφέρεται στα δικαστήρια με τον πρώην αντιπρόεδρο της Creta Farms να καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να επανέλθει ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος. Η αίτηση του ωστόσο δεν γίνεται δεκτή και τίθεται οριστικά εκτός της διοίκησης της εταιρείας.

Η διαμάχη ανάμεσα στα δυο αδέλφια όσο περνάει ο καιρός αντί να αμβλύνεται, κλιμακώνεται και προχωρά σε καταγγελίες όπου αναφέρει ότι η διοίκηση της Creta Farms υπό την καθοδήγηση του αδελφού του, παίζει «ύποπτα παιχνίδια» που ζημιώνουν τόσο την εταιρεία όσο και τους μετόχους, ενώ αμφισβητεί και τις διαδικασίες για την αποπομπή του από την θέση του διευθ. συμβούλου. Στη συνέχεια στέλνει και εξώδικο στη διοίκηση της εταιρείας που κοινοποίησε και στις ελεγκτικές PwC και KPMG.

Μετά τις εκλογές του 2019 όπου αναλαμβάνει η ΝΔ, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης δηλώνει την διάθεση να παρέμβει ώστε να διασωθεί η εταιρεία και στις 26 Ιουλίου υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας, των μετόχων και των εκπροσώπων των πιστωτριών τραπεζών, ενώ αποφασίστηκε και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Creta Farms. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις αποφασίζεται και η χρηματοδότηση της Creta Farms ώστε να συνεχίσει την λειτουργία της μέχρι να βρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δικαστική κόντρα μεταξύ των δυο αδελφών.

Η διοίκηση της Creta Farms καταθέτει μήνυση κατά του Κ. Δομαζάκη όπου μεταξύ άλλων των κατηγορεί για τέλεση κακουργηματικής διάστασης απάτη, απιστία, παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και παραβιάσεις διατάξεων του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών. Ο Κ. Δομαζάκης απάντησε κατηγορώντας την διοίκηση για την κατάρρευση της εταιρείας.

Η συνέχεια γνωστή με την εταιρεία να προχωρά την εξυγίανση της και τα δυο αδέλφια να συνεχίζουν τους δικαστικούς τους αγώνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόρισμα - κόλαφος για τις πρακτικές των αδελφών Δομαζάκη στην Creta Farms

Σχεδόν 3 εκατ. ευρώ είχαν πάρει οι βασικοί μέτοχοι από την εταιρεία κατά παράβαση του νόμου περί Α.Ε., «φέσι» 8,6 εκατ. ευρώ από εταιρεία δικών τους συμφερόντων. Προς αναμόρφωση του ισολογισμού της εισηγμένης.