ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Γεωργιάδης- Creta Farm
Δημήτρης Βιντζηλαίος Impala Invest και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ολική επαναφορά η Creta Farms με μερίδιο αγοράς πάνω από 20%

Ο νέος ιδιοκτήτης, Δ. Βιντζηλαίος περιγράφει στο Business Daily την επόμενη μέρα της ρεθυμνιώτικης βιομηχανίας αλλαντικών. Οι επενδύσεις, η στροφή σε εξαγωγές και οι προκλήσεις από τα αυξημένα κόστη.

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την Αύγουστο του 2020, όταν η Creta Farms μέσα από την πτωχευτική διαδικασία πέρασε στον έλεγχο της Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου. Είχε προηγηθεί η εμφύλια διαμάχη των αδερφών Δομαζάκη που αποκάλυψε πως ο βασιλιάς των αλλαντικών ήταν… γυμνός. Είχε υποχρεώσεις 150 εκατ, το μερίδιο αγοράς είχε υποχωρήσει από το 26% στο 4%, τα προϊόντα της έλειπαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο παραγωγικός εξοπλισμός ήταν ξεπερασμένος και το μόνο που άξιζε ήταν η φίρμα της και οι περίπου 20 πρωτοποριακές πατέντες της, με πρώτη το Εν Ελλάδι, το αλλαντικό με το γνήσιο ελαιόλαδο.

Η εταιρεία ήρθε πάλι στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στις εγκαταστάσεις της στο Ρέθυμνο. Ο υπουργός είχε πρωτοστατήσει το 2020 ώστε να βρεθεί λύση για την εταιρεία η οποία ήταν ένα βήμα πριν το λουκέτο. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της, απασχολεί 656 εργαζόμενους και ο νέος επενδυτής «έριξε» 5,5 εκατ ευρώ για την ανανέωση των γραμμών παραγωγής.

Το Business Daily επικοινώνησε με τον κ. Βιντζηλαίο, ο οποίος περιέγραψε τη σημερινή εικόνα της εταιρείας: «Πριν τα 5,5 εκατ ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού, επενδύσαμε 15 εκατ.  για κεφάλαια κίνησης και προμήθεια πρώτων υλών. Ταυτόχρονα εξυπηρετούμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε απέναντι σε εφορία, ταμεία, εργαζόμενους, προμηθευτές και τράπεζες. Έχουμε επανέλθει στην αγορά και το μερίδιό μας έχει ξεπεράσει το 20%».

Τζίρος 100 εκατ. και προσπάθεια διεθνοποίησης του ελληνικού γύρου

Σημειώνεται πως η Ιmpala, πριν εμπλακεί με την Creta Farms, είχε αποκτήσει στην Ελλάδα το 2015 τη Λακωνική Τροφίμων από την οικογένεια Νίκα. Πρόσφατα, η Creta Farms Τροφίμων, όπως είναι το νέο επίσημο όνομα της Creta Farms που άλλαξε και ΑΦΜ, απορρόφησε τη Λακωνική Τροφίμων, η οποία είχε καθαρή θέση 4,5 εκατ. ευρώ. Πλέον, τα αλλαντικά της Λακωνικής παράγονται στην Κρήτη και στο εργοστάσιο της Σπάρτης παράγονται μόνο σαλάμια αέρος και σαλάτες.

Σύμφωνα με τον κ. Βιντζηλαίο, η εταιρεία έκλεισε το 2021 με τζίρο 100 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της τάξης των 7 εκατ. ευρώ. Το πρώτο πεντάμηνο του 2022 οι πωλήσεις σε όγκο κινούνται ανοδικά σε ποσοστό 10%. Όπως επισημαίνει ο κ. Βιντζηλαίος, «θέλουμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας και να διεθνοποιήσουμε τον ελληνικό γύρο. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε επενδύσει επιπλέον 1 εκατ. ευρώ για να αυξήσουμε το capacity του προϊόντος».

Για τη συνολική εικόνα της αγοράς των αλλαντικών, ο ιδιοκτήτης της Creta Farms αναφέρει: «Η αγορά δεν πηγαίνει άσχημα. Υπήρχε ένα μούδιασμα από τις ανατιμήσεις και κατεγράφη μια μικρή μείωση των όγκων. Ανεβαίνει όμως το κομμάτι του food service (σ.σ.: εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α) ) και γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον τουρισμό, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια».

Ανατιμήσεις 50% στο χοιρινό κρέας

Σχετικά με τις αυξήσεις στα κόστη παραγωγής και αν η εταιρεία έχει περάσει τις ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν, ο κ. Βιντζηλαίος τόνισε: «Υπάρχει μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, όπως στο ενεργειακό κομμάτι και τα μεταφορικά. Κυρίως όμως οι μεγάλες αυξήσεις έχουν να κάνουν με την πρώτη ύλη, δηλαδή την προμήθεια χοιρινού κρέατος. Η πρώτη ύλη έχει αυξηθεί από 40% - 50%. Για να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση πρέπει να περάσεις αυξήσεις στο ράφι της τάξης του 20% - 25%. Προς το παρόν εμείς έχουμε ανατιμήσει τα τελικά μας προϊόντα έως 8%».

Σημειώνεται ότι η Impala Invest είναι εταιρεία αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, έχει έδρα στην Ολλανδία και αναπτύσσει δραστηριότητες μέσω παραγωγικών θυγατρικών σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στην αλλαντοβιομηχανία, στα τυριά, στα ελαιόλαδα και στα ζυμαρικά. Τελευταία έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας. Ο όμιλος εμφανίζει ετήσια έσοδα περίπου 350 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο group απασχολούνται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fund με ινδικά κεφάλαια από το Switzgroup για επενδύσεις στην Ελλάδα

Θα μετέχουν το ίδιο το Switzgroup, Ινδοί και Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος, να δημιουργηθεί μια δύναμη πυρός 200 εκατ ευρώ για τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξένους εργάτες αναζητεί η Creta Farms αλλά προσκρούει στη γραφειοκρατία

Η εταιρεία είχε κάνει αίτηση για 50 Ινδούς τον Ιανουάριο του 2023 αλλά ακόμη δεν έχει έρθει κανένας. Αύξηση πωλήσεων και κερδών ΕBITDA το 2023 χωρίς ανατιμήσεις στα προϊόντα. Στο 25% το μερίδιο αγοράς