ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΠΑ

Παράταση για τον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους μετατέθηκε από τις 6 στις 23 Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην απόφαση να προσφέρει μερικές μέρες περιθώριο στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να καταθέσουν τις προσφορές τους για την ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα γίνονται δεκτές οι προσφορές μέχρι τις 23 Μαρτίου, αντί για τις 6 του ίδιου μηνός που ίσχυε αρχικά.

Επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ δεν εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην παράταση της προθεσμίας του διαγωνισμού, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η παράταση ζητήθηκε από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Εξάλλου, στον εν λόγω διαγωνισμό επιρροή ασκούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν λόγω της αντιδικίας της ΔΕΠΑ με την ELFE.

Η ΔΕΠΑ Α.Ε. είναι όμιλος εταιρειών με παρουσία στον ενεργειακό τομέα που δραστηριοποιείται στη χονδρική πώληση, προμήθεια, εμπορία και διανομή φυσικού αερίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ Α.Ε. και η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. το υπόλοιπο 35%.

Σύμφωνα με το Νόμο 4001/2011, ως τροποποιήθηκε δυνάμει του Νόμου [4643/2019] η ΔΕΠΑ Α.Ε. θα προβεί σε μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών (που θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία με την επωνυμία ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε.) και σε απόσχιση του κλάδου διεθνών έργων (που θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία με την επωνυμία ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.).

Η ΔΕΠΑ Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης και της απόσχισης θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. και θα διατηρήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων προμήθειας και εμπορίας, στις οποίες περιλαμβάνονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Η συμμετοχή (100%) της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.
  • Η εισαγωγή φυσικού αερίου στη Χώρα (είτε μέσω αγωγών είτε ΥΦΑ) μέσω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας της ΔΕΠΑ Α.Ε. είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή,
  • Η προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ή εκτός Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου,
  • Η εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Ο ανεφοδιασμός οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) μέσω ιδιόκτητων πρατηρίων ή μέσω συνεργαζόμενων δικτύων πρατηρίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών συμβάσεων, και η χρήση του εμπορικού σήματος «FISIKON»,
  • Η προμήθεια τελικών πελατών, μη συνδεδεμένων σε Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου ή στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) ή σε Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) ή ΥΦΑ (LNG), μεταξύ άλλων και για χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου σε κινητήρες μέσων θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς,
  • Η προμήθεια απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου καθώς και των συνδεδεμένων σε αυτά πελατών,
  • Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σχετίζεται με την προμήθεια φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΠΑ Α.Ε. σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας– Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη,
  • Τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας ή συμφωνίες αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην εταιρεία ή στις εταιρίες που έχουν ως σκοπό την κατασκευή, ανάπτυξη και διαχείριση του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit - FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει ποσοστό 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. και η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. το υπόλοιπο 35%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

sunergasia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες ευκαιρίες στον τομέα φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων

Η εταιρεία συμμετείχε στις ομάδες εργασίας που συναντήθηκαν στο Κάιρο και σε συνέχεια του μνημονίου κατανόησης, θα εξειδικεύσει τη συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά για τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μόνο δύο προσφορές για ΔΕΠΑ Υποδομών από τις Italgas και EP Advisors

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεκτό αίτημα της ΔΕΠΑ για άρση δεσμεύσεων

Όπως εξηγεί η Επ. Ανταγωνισμού «οι δεσμεύσεις έχουν επιτελέσει τον σκοπό τους, ήτοι την παροχή ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου και ιδίως την ανάπτυξη επαρκών ανταγωνιστικών δυνάμεων».