ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προ των πυλών μεγάλη συμφωνία μεταβίβασης πέντε ξενοδοχείων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Κατ' αρχήν συμφωνία ανάμεσα στο αμερικανικό fund H.I.G. Capital και τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της οικογένειας Κυπριώτη.

Στα «σκαριά» βρίσκεται άλλη μια σημαντική συμφωνία στην ξενοδοχειακή αγορά. Ο λόγος για την πιθανή μεταβίβαση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της οικογένειας Κυπριώτη, η οποία διαθέτει συνολικά πέντε μονάδες στην Κω.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αμερικανικό επενδυτικό fund H.I.G. Capital φέρεται να έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία για την εξαγορά χρέους ύψους 55 εκατ. ευρώ του ομίλου Κυπριώτη προς την τράπεζα Eurobank και πλέον σχεδιάζει και ανάλογη συμφωνία με τον έτερο σημαντικό πιστωτή, την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει επίσης χρέος άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Στόχος της H.I.G. Capital είναι να έρθει σε συμφωνία και με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης και των ξενοδοχείων της. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία θα αποφύγει την διαδικασία ειδικής διαχείρισης και εκπλειστηριασμού των μονάδων της, που είχαν ήδη ξεκινήσει οι δύο βασικοί πιστωτές πριν από 18 περίπου μήνες. Ο όμιλος Κυπριώτη διαθέτει πέντε ξενοδοχεία στην Κω. Δύο εξ αυτών,  το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites είναι πέντε αστέρων, ενώ τα άλλα τρία (Aqualand, Hippocrates και Village Resort) είναι τεσσάρων αστέρων. Η συνολική δυναμικότητα των εν λόγω εγκαταστάσεων ανέρχεται σε περίπου 1.500 δωμάτια.

Όπως σημειώνουν άνθρωποι με γνώση της συγκεκριμένης συναλλαγής, η H.I.G. Capital δεν πρόκειται να εξαγοράσει τα δάνεια, χωρίς να αποκτήσει και τον πλήρη έλεγχο των ξενοδοχείων. Το όλο ζήτημα θα ξεκαθαρίσει τις προσεχείς ημέρες. Εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη, το αμερικανικό fund θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις μονάδες υπό την δική του διεύθυνση, ήδη από την επερχόμενη θερινή τουριστική σεζόν, έχοντας ως απώτερο στόχο και την υλοποίηση έργων αναβάθμισης των ακινήτων τους επόμενους μήνες. Σημειωτέον ότι, παρά την διαμάχη με τις πιστώτριες τράπεζες, οι μονάδες του ομίλου παρέμειναν πλήρως λειτουργικές, τόσο το 2018, όσο και το 2019, διευκολύνοντας έτσι το έργο και των επίδοξων στρατηγικών επενδυτών, καθώς διατήρησαν την αξία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η H.I.G. Capital έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποκτήσει δύο ακόμα ξενοδοχεία στην Ρόδο το 2018. Ο λόγος για τα Amillia Mare και Paradise Village, συνολικής δυναμικότητας 1.600 κλινών, που αγοράστηκαν αντί ποσού της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν στον δανεισμό της εν λόγω ξενοδοχειακής επιχείρησης (ΤΕΝ Α.Ε.). Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, το fund δέχθηκε κρούση από τον επενδυτικό όμιλο Blackstone αναφορικά με την πιθανότητα πώλησής τους.

Παράλληλα, πριν από λίγες εβδομάδες, η H.I.G. Capital ήρθε σε συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ανάπτυξης στην Ελλάδα, την Dimand Real Estate. Βάσει αυτής, η πρώτη θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους έως 150 εκατ. ευρώ (σε πρώτη φάση), μέσω μιας ανοικτής γραμμής πίστωσης. Εκτός από τον ξενοδοχειακό/τουριστικό κλάδο και τα ακίνητα, το 2019, ο όμιλος απέκτησε το χαρτοφυλάκιο δανείων της Eurobank στην Χαλυβουργία Ελλάδος, συνολικής ονομαστικής αξίας 50 εκατ. ευρώ. Η πρώτη κίνηση της H.I.G. στην Ελλάδα ήταν όμως η διάσωση του ομίλου Μαΐλλη, το 2014. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε Boutique Hotel μετατρέπεται η ερειπωμένη Οικία Αλμυράντη στο Σύνταγμα

Το νέο ξενοδοχείο - μπουτίκ θα διαθέτει 11 δωμάτια εκ των οποίων 5 σουίτες. Το project υλοποιεί η εταιρεία ΝΟΤΙΕΣ ΑΚΤΕΣ, η οποία το 2016 πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την 25ετή μίσθωση του ακινήτου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Hard Rock: Ξεκίνησε η κατασκευή του IRC

Το "Hard Rock Hotel & Casino Athens", είναι το μοναδικό στην Ευρώπη Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) αυτού του είδους, το οποίο αντανακλά μία επένδυση σημαντικά υψηλότερη του 1 δισ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας.