ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η ΔΕΗ με την RWE

Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και η ανάπτυξη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο.

Μνημόνιο υπέγραψαν σήμερα ΔΕΗ και RWE στο Βερολίνο με αντικείμενο αφενός την παροχή τεχνογνωσίας στο δύσκολο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης, αφετέρου τις mega-συνεργασίες στις ΑΠΕ, επισφραγίζοντας τις μεταξύ τους συζητήσεις των τελευταίων μηνών.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Businessdaily, πρόκειται για ένα ακόμη μνημόνιο συνεργασίας, αντίστοιχο με εκείνα που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με την πορτογαλική EDP Renewables και με την Masdar, με την ουσιώδη ωστόσο διαφορά αφενός του πολύ πιο «βαριού» ονόματος της RWE, αφετέρου ότι η ατζέντα συμπεριλαμβάνει και το μεγαλεπήβολο project της απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Τούτο σημαίνει ότι εκτός από joint ventures σε κάποια από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2 GW, που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν και στην μετατροπή κάποιων λιγνιτικών μονάδων, σε εργοστάσια παραγωγής βιομάζας.

Υπενθυμίζεται ότι η RWE είχε φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνίες με τη ΔΕΗ προ 13 ετών. Επί ημερών του Τάκη Αθανασόπουλου της ΔΕΗ, οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή δύο μεγάλων μονάδων λιθάνθρακα, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω σφοδρών αντιδράσεων από την τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και
φωτοβολταϊκά έργα και η ανάπτυξη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο.
Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη στοχεύουν στην ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα, επιδίωξη η οποία ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας για την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε: «Στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού διεθνώς, η ΔΕΗ και η RWE κινούνται στο ίδιο μονοπάτι και αναγνωρίζουν ως πρόκληση, αλλά παράλληλα και ως ευκαιρία τον δικό τους μετασχηματισμό. Η συμφωνία δίνει τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην RWE τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες δεκαετίες στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».

Ο κ. Rolf Martin Schmitz, CEO της RWE, πρόσθεσε: «Ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ επιδιώκουμε να έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο ξεκάθαρος στόχος της RWE. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τέτοια έργα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξετάσουμε από κοινού με τη ΔΕΗ τις πιθανότητες να επωφεληθούμε αμοιβαία».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στάσσης: Να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Στάσσης αναπτύσσει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, μιλά για τον εκσυγκροσνισμό και την βελτίωση των υπηρεσιών της και αποκαλύπτει το “δώρο” της επιχείρησης στους κατοίκους των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών.