ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η σταθερότητα των χρηματοροών ακόμη και στις δυσκολότερες συγκυρίες αυξάνει την ελκυστικότητα των ΑΠΕ. Το ποσό των 550 εκατ. ευρώ επενδύσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε αιολικά πάρκα.

Σε ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο εξελίσσονται οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια ακόμη και σε συνθήκες ασύμμετρης κρίσης, όπως αυτή που βιώνει η παγκόσμια οικονομία. Σε μια στιγμή που οι επενδύσεις δοκιμάζονται σκληρά παντού και το πετρέλαιο κάνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, η σταθερότητα των αποδόσεων που προσφέρουν οι πράσινες επενδύσεις αναδεικνύει την κρυμμένη τους υπεραξία, όπως επισημαίνει σε άρθρό του το περιοδικό Forbes.

«Σε μια συγκυρία ακραίας μεταβλητότητας στις αγορές του πετρελαίου, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αναδεικνύουν την αξία τους, που δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον, όσο με την σταθερότητα ως προς τις χρηματοροές», αναφέρει στο Forbes ο επικεφαλής του Κέντρου για την Οικονομία του Κλίματος και τις Επενδύσεις του Imperial College, Τσαρλς Ντόνοβαν.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή όπου, παρά το σοκ που υφίσταται η παγκόσμια οικονομία, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ συνεχίζουν να δίνουν το «παρών» τους, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η εξαγορά των αιολικών πάρκων της RF Energy (Φειδάκης - Ρέστης) από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της οποίας η ολοκλήρωση ανακοινώθηκε και επισήμως χθες -σχετικό δημοσίευμα είχε φιλοξενήσει το Business Daily.

Η ΤΕΝΕΡΓ εξαγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW της εταιρείας RF Ομαλιές Μ.Α.Ε., θυγατρικής της RF Energy, με στόχο την κατασκευή  αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 180 M. Σαν αποτέλεσμα της κίνησης, η συνολική ισχύς των νέων πάρκων που δρομολογεί στην ελληνική αγορά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπερβαίνει τα 400 MW, με συνολική αξία επένδυσης τα 550 εκατ. ευρώ. Κινήσεις σαν αυτές εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν την εταιρεία να πετύχει νωρίτερα από τον αρχικό στόχο του 2025, μια δυναμικότητα 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αντέχουν στην κρίση

Ειδική αναφορά στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στο αντικείμενο των ΑΠΕ το οποίο, όπως έδειξε και η προηγούμενη κρίση (2008-2010), αντέχει στις κρίσεις κάνει σε χθεσινό της report η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή της Eurobank επισημαίνει ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είναι μια εταιρεία με σταθερές ταμειακές ροές, ανεξάρτητα από τη δυναμική της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Και αυτό, ακριβώς λόγω του αμυντικού χαρακτήρα που έχουν οι ΑΠΕ, καθώς τα αιολικά πάρκα εισέρχονται κατά προτεραιότητα στο δίκτυο και το ισχύων καθεστώς τους εξασφαλίζει σταθερές ταρίφες.

Στην ίδια λογική κινούνται και άλλοι ειδικοί της αγοράς, θυμίζοντας ότι η εμπειρία της κρίσης του 2008-2010 έδειξε ότι ενώ μια σειρά κλάδων καταποντίστηκαν, οι ΑΠΕ στάθηκαν στο ύψος τους. Σίγουρα καμία επένδυση δεν είναι απρόσβλητη στην μόλυνση του ιού, πολλώ δε μάλλον όταν οι τράπεζες έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα και το χρηματοδοτικό αποτελεί ασφαλώς πρόβλημα, ωστόσο το μήνυμα των αναλυτών είναι ότι μπροστά σε άλλους κλάδους, αυτός της πράσινης ενέργειας δείχνει σε συνθήκες κρίσεις πολύ μεγαλύτερες αντοχές.

Σημειωτέον πάντως ότι η χρονιά είχε ούτως ή άλλως ξεκινήσει με πράσινα deals στα φωτοβολταικά, όπως αυτά των ΕΛΠΕ - Juwi και Mytilineos - Motor Oil. Η εξαγορά από τα ΕΛΠΕ του φωτοβολταϊκού ισχύος 204 MW, αποτελεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο deal που έχει καταγραφεί ιστορικά στην αγορά των φωτοβολταικών, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Το έργο είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται στην Κοζάνη πριν από το 2015, αλλά μετά την χρεοκοπία της αμερικανικής Sunedison, πέρασε στα χέρια της γερμανικής Juwi.

Της συμφωνίας ΕΛΠΕ - Juwi, είχε προηγηθεί η εξαγορά από την Motor Oil Hellas φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 47 MW από τη METKA EGN έναντι 45,8 εκατ ευρώ, με την τελευταία να έχει βαλει στόχο να πρωταγωνιστήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στη νέα αγορά ΒΟΤ (Bulding, Operating, Transfering|). Των πάρκων δηλαδή που κατασκευάζονται και παραδίδονται με το κλειδί στο χέρι σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Έτερο μεγάλο deal των αρχών του έτους αφορά την συμφωνία του μεγάλου αμερικανικού private equity Quantum Energy Partners που συμφώνησε με την ΕΝΤΕΚΑ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 300 MW στο Βέρμιο. Μέσω των διαγωνισμών οι δύο εταιρείες έχουν εξασφαλίσει σύμβαση με εγγυημένη τιμή από τα 55,77 έως τα 58,1 ευρώ/μεγαβατώρα για πάνω από τα μισά πάρκα του project, συνολικής ισχύος 170 MW.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα τρία σενάρια για τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Τέξας

Η εταιρεία θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτό ότι η παραγωγή διακόπηκε λόγω ανωτέρας βίας, ή να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Στη χειρότερη περίπτωση θα εγκαταλείψει την επένδυση με μέγιστη απώλεια 90 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στα φωτοβολταϊκά η Mytilineos με 21 projects σε όλο το κόσμο

Κατασκευάζει σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία φωτοβολταϊκά πάρκα 1,5 GW και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μεγάλο βήμα η ανάληψη του mega φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Μειοδότησε για τη μετατροπή του Αη Στράτη σε «πράσινο νησί»

Το έργο αφορά τη λειτουργία ενός Υβριδικού Σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό. Στα 7,7 εκατ. ο προϋπολογισμός του έργου.