ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Ναι» από SSM για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου του σχεδίου «Ηρακλής»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και των επικεφαλής των τραπεζών έγινε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα του RWA και τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Δεκτό μετά από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις έγινε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την εποπτική αντιμετώπιση των senior τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, ως μηδενικού κινδύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και των επικεφαλής των τραπεζών έγινε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα του RWA και τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας εξέλιξης καθώς ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των πωλήσεων μεγάλων τιτλοποιήσεων  μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, «Ηρακλής», μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Σημειώνεται ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) εδώ και μήνες είχε εγείρει αντιρρήσεις στο αίτημα των ελληνικών τραπεζών για την στάθμιση ως μηδενικού κινδύνου (Risk Weigthed Asset) των τίτλων που θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ως μηδενικού κινδύνου εγγυήσεις μιας χώρας που δεν βρίσκεται σε επίπεδο investment grade. Ο επόπτης, προκειμένου να δεχθεί ως μηδενική τη στάθμιση κινδύνου, είχε ζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες την κάλυψη των εγγυήσεων του Δημοσίου με μετρητά από το μαξιλάρι ρευστότητας.

Ακολούθησε σκληρή διαπραγμάτευση με την Τράπεζα της Ελλάδος να καταθέτει αναλυτικό τεχνικό υπόμνημα με σειρά επιχειρημάτων για τους λόγους που η ΕΚΤ θα έπρεπε να δεχθεί τους senior τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής ως μηδενικού κινδύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, το οποίο τελικά αποδέχθηκε ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρία, ήταν ότι δεν μπορεί η ΕΚΤ να αποδέχεται ως μηδενικού κινδύνου δάνεια που έχουν την κρατική εγγύηση και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει ως μη μηδενικού κινδύνου senior τίτλους που θα εκδοθούν με βάση καλής ποιότητας προβληματικά δάνεια και οι οποίοι θα έχουν την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι τη ευθύνη της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς είχαν δυο στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος: ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, σύμβουλος της ΤτΕ και μέλος του Supervisory Board του SSM και η κ. Σίσσυ Παπαγιαννίδη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας, που είναι αναπληρωματικό μέλος, τα οποία χθες δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς μπορούν οι τραπεζικές μετοχές να πετύχουν το μεγάλο comeback

Πορεία προς μονοψήφιους δείκτες NPEs χαράζουν οι συστημικές τράπεζες, με σύμμαχο εποπτικές αρχές και κυβέρνηση που θέλουν την οριστική λύση στο πρόβλημα. Άγνωστος «Χ» τα νέα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας της πανδημίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ηρακλής ΙΙ»: Ο κύβος ερρίφθη για οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Ζαββός μετέφερε χθες στους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών την απόφαση της κυβέρνησης για την άμεση παρουσίαση της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων στην Κομισιόν.