ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Attica bank, trapeza attikis
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πήρε αναβολή η Attica Bank από ΤτΕ για την κατάθεση του capital plan

Θα κατατεθεί ένα μήνα αργότερα, καθώς το pre-rating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθεί από τον οίκο αξιολόγησης DBRS εντός του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα μπορεί να έχει νωρίτερα σαφή εικόνα για τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες.

Παράταση ενός μήνα, έως τα τέλη Αυγούστου, έλαβε η Attica Bank από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να καταθέσει νέα business και capital plans μαζί με νέα συμφωνία των μετόχων. Ο λόγος είναι ότι το pre-rating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια θα ολοκληρωθεί από τον οίκο αξιολόγησης DBRS εντός του Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα μπορεί να έχει νωρίτερα σαφή εικόνα για τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως έχει αναφέρει το BusinessDaily.

Μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η DBRS θα παραδώσει τμηματικά το pre-rating για κάθε τιτλοποίηση στις 5, 12,19 και 26 Αυγούστου. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 25 Αυγούστου και για τα τέσσερα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ». Πρόκειται για τα τις τιτλοποιήσεις Astir I και ΙΙ (320 και 370 εκατ. ευρώ), Omega (1,3 δισ. ευρώ) και Metexelixis (670 εκατ. ευρώ).

Η οριστική προθεσμία του Οκτωβρίου, όπου λήγει το πρόγραμμα «Ηρακλής» αποδεικνύεται μεγάλη πρόκληση για την τράπεζα που, επιπλέον, βρίσκεται εν όψει σημαντικών αλλαγών στην ανώτατη διοίκησή της με την επερχόμενη αντικατάσταση του CEO Μιχάλη Ανδρέαδη. Πληροφορίες του BD αναφέρουν ότι η εταιρεία Egon Zehnder που «τρέχει» τη διαδικασία εύρεσης νέου CEO έχει ήδη καταρτίσει μακροσκελή λίστα στελεχών που είτε κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στον τραπεζικό κλάδο είτε προέρχονται από αυτόν και έχει ήδη ξεκινήσει συνεντεύξεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις που κατά καιρούς διατυπώνονται για την ικανότητα του στρατηγικού επενδυτή Ellington να συνεισφέρει με μεγαλύτερα κεφάλαια στην ΑΜΚ, πηγές της αγοράς παραπέμπουν στην πρόσφατη προσφορά που κατέθεσε το fund για την απόκτηση πακέτου κόκκινων δανείων «Αριάδνη» της PQH, η οποία ανήλθε σε επίπεδα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής της, η Ellington μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της απομειώνοντας αντίστοιχα τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει η συμφωνία μετόχων για τη διάσωση της Attica Bank

Αύξηση κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ, ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος χρόνου. Ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για το deal που επιτεύχθηκε την ύστατη στιγμή.
bank_building
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται ο Ηρακλής ΙΙΙ για τις… ουρές «κόκκινων» δανείων ύψους 3,5 δισ.

Με την εκ νέου ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, με έμφαση σε αυτή τη φάση στις μικρότερες τράπεζες, όπου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Plan Β στην Attica Bank: Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι εφοπλιστές έρχονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ellington πιέζει να αποκτήσει με προνομιακούς όρους τη διαχείριση των NPEs ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ. Αλλάζει τα δεδομένα το ενδιαφέρον της Thrinvest, επιταχύνεται η δημιουργία 5ου πόλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Ενημέρωσε την ΤτΕ για το επικαιροποιημένο business plan

Στο πλάνο που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνεται και το ενσωματωμένο σχέδιο αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας. Σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας θα τεθεί προς έγκριση το σχέδιο διαχείρισης κόκκινων δανείων.