Για τέταρτη στη σειρά οικονομική χρήση η Coca Cola HBC εμφάνισε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα οργανικά έσοδα ανήλθαν στα 10,75 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 13,8% σε σχέση με το 2023, αλλά ο όγκος των προϊόντων που πουλήθηκαν ενισχύθηκε μόλις κατά 2,8%.
Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων προέρχεται από τις ανατιμήσεις στις οποίες προχωρεί ο όμιλος, σε όλες σχεδόν τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Στην ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2024, η διοίκηση ανάφερε πως οι πληθωριστικές πιέσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν και φέτος σε αυξήσεις αλλά θα είναι πιο λελογισμένες και ίσως σε ορισμένες αγορές να μη γίνουν καθόλου αν εκτιμηθεί ότι η αύξηση θα επηρεάσει την κατανάλωση.
Η μετοχή χθες κινήθηκε έντονα ανοδικά κλείνοντας στα 38,5 ευρώ με κέρδη 7,90%. Σύμφωνα με τους αναλυτές στην επίδοση αυτή συνέβαλε εκτός από τα καλά αποτελέσματα και η ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Η διοίκηση ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αυτό, αλλά τα στελέχη δεν θέλησαν να σχολιάσουν και απλώς επισήμαναν πως και αυτοί παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Ρωσία πριν τον πόλεμο η εταιρεία αντλούσε το 19% των κερδών. Με την έναρξη του πολέμου τα εργοστάσια σταμάτησαν να εμφιαλώνουν σήματα τη Coca-Cola και έστρεψαν την παραγωγή σε τοπικά αναψυκτικά τα οποία έχουν αναπληρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αρχικές απώλειες. Bεβαίως, τα εργοστάσια δεν λειτουργούν σε full capacity καθώς παλαιότερα έκαναν και εξαγωγές, οι οποίες έχουν «παγώσει» κάτι που ενδεχομένως αλλάξει αν επέλθει ειρήνη στην περιοχή. Η Ουκρανία ήταν πάντα μια μικρή αγορά για τον όμιλο από όπου αντλούσε περίπου το 3% των κερδών.
Για το 2025 η διοίκηση υποστήριξε ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) ώστε να αντιμετωπιστούν οι διακυμάνσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, κυρίως ζάχαρη και αλουμίνιο για τις συσκευασίες. Για αυτό και ήταν σε θέση να δώσει guidance για το 2025 το οποίο προβλέπει οργανική ανάπτυξη των εσόδων μεταξύ 6%-8% και οργανική ανάπτυξη στα κέρδη EBIT μεταξύ 7%-11%.
Η μερισματική πολιτική και οι ίδιες μετοχές
Τα οργανικά κέρδη EBIT το 2024 ενισχύθηκαν κατά 12,2% στα 1,19 δισ. ευρώ. Τα καθαρά συγκρίσιμα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 828 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 8,5% σε σχέση με το 2024. Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 1,03 ανά μετοχή για τη χρήση του 2024. Δηλαδή θα διανεμηθεί περίπου το 45% των καθαρών κερδών με την μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,7% μετά όμως και τη χθεσινή εκτόξευση της μετοχής στα 38,5 ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό από το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ, έχουν αποκτηθεί μετοχές αξίας 226 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ενισχύουν το τελικό ποσό της χρηματικής διανομής, καθώς οι ίδιες μετοχές δεν δικαιούνται μερίσματος.
Για το ύψος του επενδυτικού προγράμματος φέτος η διοίκηση εκτίμησε ότι θα κυμανθεί μεταξύ 6,5%-7,5% των συνολικών πωλήσεων. Την περσινή χρονιά όλες οι κατηγορίες προϊόντων (ανθρακούχα αναψυκτικά, ενεργειακά, καφές, νερό και τσάι) κινήθηκαν ανοδικά, εκτός από τους χυμούς που υστέρησαν. Στην Ελλάδα, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 6,1%, παρά την υψηλή συγκριτική βάση, αξιοποιώντας την ανοδική τουριστική τάση.