ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
prinos
Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Πρίνο. Πηγή: Energean

Κίνδυνος «λουκέτου» στον Πρίνο λόγω της κατάρρευσης του πετρελαίου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας, που λειτουργεί από το 1981, κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας μετά τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών.

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Energean προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε να μην κλείσει ο Πρίνος, η μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας, που λειτουργεί από το 1981.

Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου από τον πόλεμο τιμών Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας και η δραματική πτώση της ζήτησης λόγω του κορονοϊού, προκαλούν τεράστιες αλλαγές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Τα προβλήματα στον Πρίνο αποτελούν πλήγμα στην προσπάθεια της χώρας να εντοπίσει νέες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή της αυτονομία και να αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός της ρόλος.

Στο «γερασμένο» κοίτασμα του Πρίνου, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανοιχτά της Καβάλας, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις ώστε να μείνει ενεργό, καθώς μειώνεται η παραγωγή του. Το 2019, η παραγωγή του Πρίνου μειώθηκε σχεδόν κατά 20%, στις 3.312 βαρέλια ημερησίως, με το κόστος ανά παραγόμενο βαρέλι να ανεβαίνει στα 21,5 δολάρια, δηλαδή τέσσερα δολάρια ανά βαρέλι παραπάνω, σε σχέση με το 2018.

Την ίδια στιγμή, μειώνονται τα έσοδα σε μια αγορά με αυξημένη αβεβαιότητα. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαπραγματεύεται περίπου στα 25 δολάρια, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση τιμών το αμέσως επόμενο διάστημα. Λόγω του Πρίνου, η Energean κατέγραψε λειτουργικές ζημιές 93,9 εκατομμύρια ευρώ το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας.

Η Energean έχει θέσει το κοίτασμα υπό Στρατηγική Αναθεώρηση (Strategic Review), δηλαδή γίνεται μια προσπάθεια αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων, αν και οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

«Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για να κρατηθεί ο Πρίνος την στιγμή που έχει "στεγνώσει" η χρηματοδότηση για πετρελαϊκές επενδύσεις», τονίζει στέλεχος της Energean στο Business Daily. «Αυτή τη στιγμή, κλείνουν παντού κοιτάσματα».

Έχει ήδη μειωθεί το ανθρώπινο δυναμικό περίπου κατά 40 εργαζόμενους, ενώ η εταιρεία μείωσε κατά 80 εκατομμύρια δολάρια το επενδυτικό της πρόγραμμα στο εν λόγω κοίτασμα.

Στο εξωτερικό, συνεχίζεται, ωστόσο, η επέκταση της Energean με επιτυχία. Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Μαθιός Ρήγας, επιβεβαίωσε τον προγραμματισμό για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ, στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πτώση των τιμών δεν επηρεάζει σημαντικά τα υπογεγραμμένα συμβόλαια της εταιρείας, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της προβλεπόμενης παραγωγής αερίου προστατεύεται από τις διακυμάνσεις τιμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energean-prinos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Τέλος στην κατάληψη των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του Πρίνου

Οι εγκαταστάσεις του Πρίνου περιφρουρούνται από δυνάμεις της Αστυνομίας για λόγους ασφαλείας με την διοίκηση της Energean να στοχεύει στην επανέναρξη της λειτουργίας το συντομότερο δυνατό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Αέριο σε πολύ χαμηλές τιμές από το Ισραήλ και την Αίγυπτο

Όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος, Δρ. Κατερίνα Σάρδη, οι τιμές φυσικού αερίου σε αυτές τις αγορές διαμορφώνονται μεταξύ 4 και 6 δολ. ανά mmbtu, όταν στην Ευρώπη το κόστος είναι πάνω από τα 35 δολ.
energean-prinos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Σχέδιο διάσωσης του Πρίνου και 2,5 δισ. δολ. από νέα ομόλογα

Με εγγυήσεις και απευθείας δανεισμό από το Δημόσιο σώζεται η μοναδική παραγωγή πετρελαίου της χώρας. Επιτυχημένη έκδοση ομολόγων από την Energean για τη χρηματοδότηση των διεθνών της δραστηριοτήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαταλείπει η ισπανική Repsol τις έρευνες για πετρέλαιο στα Ιωάννινα

Σοβαρό πλήγμα στο πρόγραμμα αξιοποίησης φυσικών πόρων της χώρας, ως αποτέλεσμα της απόφασης του ομίλου να περικόψει τις διεθνείς επενδύσεις. Η Energean θα αναζητήσει νέο εταίρο για τις έρευνες.