ΓΔ: 2496.84 -0.61% Τζίρος: 2.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:34
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη

Θεσσαλονίκη: Προοπτικές ανάδειξής της σε κόμβο συνεδριακού τουρισμού

Η Θεσσαλονίκη έχει τη δυναμική να γίνει κορυφαίος συνεδριακός προορισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Θεσσαλονίκη διαγράφει σταθερά πορεία προς την ανάδειξή της σε έναν από τους σημαντικότερους συνεδριακούς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ανάγκη για ένα νέο, σύγχρονο και βιώσιμο συνεδριακό κέντρο, το οποίο θα ενσωματωθεί δυναμικά στον αστικό ιστό – προσφέροντας προσβασιμότητα και λειτουργία χωρίς εποχικούς περιορισμούς – αποτελεί σήμερα μια βασική προτεραιότητα για τους φορείς του συνεδριακού τουρισμού.

Οικονομικό αποτύπωμα και στρατηγική σημασία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο συνεδριακός κλάδος δημιουργεί ετήσιο οικονομικό αποτύπωμα που υπερβαίνει τα 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντας τον, ουσιαστικά, ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες διεθνώς.

Η ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού αποτελεί όχι μόνο ζήτημα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και συνολικό στρατηγικό στόχο για τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά. Με την Αθήνα να πρωταγωνιστεί ήδη στον τομέα και τη Θεσσαλονίκη να αναπτύσσει δυναμική, η χώρα διαθέτει βάσεις για να εξελιχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό προορισμό επαγγελματικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.

«Μια τέτοια δύναμη δεν είναι απλώς εντυπωσιακή, είναι ευκαιρία. Και η Ελλάδα, με πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, οφείλει να τη διεκδικήσει», δηλώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), Αντωνία Αλεξάνδρου.

Ανάγκη για νέες υποδομές στη Θεσσαλονίκη

Η αυξανόμενη δυναμική της Θεσσαλονίκης στο πεδίο των μεγάλων διοργανώσεων καθιστά επιτακτική τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στο κέντρο της πόλης.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB), Μάκης Μοναστηρίδης, «αυτό είναι το επόμενο μεγάλο βήμα που πρέπει να κάνει η πόλη». Ένα τέτοιο έργο θα αποτελέσει κόμβο καινοτομίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Θεσσαλονίκης.

Συγκρίνοντας τις υφιστάμενες υποδομές της πόλης με ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Λιουμπλιάνα, το Βελιγράδι, το Πόρτο και η Βαλένθια, διαπιστώνεται πως η Θεσσαλονίκη υπολείπεται σημαντικών επενδύσεων. Η υλοποίηση νέων υποδομών θα ενισχύσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και θα εδραιώσει τη θέση της στη διεθνή συνεδριακή αγορά.

Η πόλη διαθέτει ήδη ένα ισχυρό πανεπιστημιακό και ερευνητικό οικοσύστημα, σύγχρονο αεροδρόμιο με διεθνείς συνδέσεις, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και γαστρονομικές επιλογές ποιότητας, καθώς και έναν φιλόξενο χαρακτήρα που κάνει τη διαφορά. Αυτό που απαιτείται πλέον είναι συμπληρωματικές υποδομές για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

Ιστορικό ρεκόρ και προοπτικές για το μέλλον

Το 2024 αποτέλεσε ορόσημο για το συνεδριακό τουρισμό της Θεσσαλονίκης, με 727 συνέδρια και ημερίδες και περισσότερους από 170.000 συνέδρους. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, οι διεθνείς συνεργασίες και η εστίαση στη στρατηγική προώθηση εξηγούν αυτή την ανοδική πορεία, σύμφωνα με τον κ. Μοναστηρίδη.

Τη σημασία της άμεσης υλοποίησης ενός νέου συνεδριακού κέντρου τονίζει και η πρόεδρος της HAPCO & DES, Αντωνία Αλεξάνδρου.

Όπως αναφέρει, η «σχεδιαζόμενη ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τη Βόρεια Ελλάδα». Η συνδυαστική αναβάθμιση των μεταφορών και η λειτουργία του μετρό θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση της πόλης ως ελκυστικού συνεδριακού προορισμού.

Η κα. Αλεξάνδρου υπενθυμίζει ότι η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει τα βασικά χαρακτηριστικά που καθιστούν μια πόλη ανταγωνιστική: αξιοσημείωτο επιστημονικό και ακαδημαϊκό δυναμικό, πολιτιστικό απόθεμα, σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις και μια ενεργά συμμετέχουσα τοπική κοινωνία.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η αποφασιστικότητα για να προχωρήσουν τα έργα που θα δώσουν στην πόλη τη θέση που της αξίζει», επισημαίνει, προσθέτοντας πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους συνεδριακούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μουσική εκδήλωση για επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει μουσική εκδήλωση «Γιορτή της Δημοκρατίας» στις 24 Ιουλίου 2026, τιμώντας τα 52 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κεντρική ερμηνεύτρια θα είναι η Μαρία Φαραντούρη.
λιμάνι με κοντέινερ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρίες συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας μέσω ανάπτυξης του λιμένα Κωστάνζας

Ο εκσυγχρονισμός του λιμένα Κωστάντζας προσφέρει νέες ευκαιρίες ελληνο-ρουμανικής συνεργασίας στη ναυτιλία και τη διακίνηση εμπορευμάτων, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκανδαλίδη στο 7ο Balkan Forum στη Θεσσαλονίκη.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση για το ξύλινο ντεκ: Προχωρά το έργο στη Θεσσαλονίκη

Η κατασκευή ξύλινου ντεκ στην παλιά παραλία από τον Λευκό Πύργο ως το λιμάνι συζητήθηκε στη δημοτική συνεδρίαση, με τον δήμο να επιβεβαιώνει πως το έργο θα προχωρήσει, καλύπτοντας έκταση 15 στρεμμάτων.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η επέκταση του λιμανιού Θεσσαλονίκης ενισχύει τη θέση της Ελλάδας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε το λιμάνι Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι η επέκταση της 6ης προβλήτας ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Δήμας: Συνεργασία χωρών, μεγάλη επενδυτική ευκαιρία σε υποδομές

Ο Χρίστος Δήμας επεσήμανε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι κλειδί για επενδύσεις σε μεταφορές και υποδομές, δίνοντας έμφαση στα οφέλη για όλη τη περιοχή, ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Αν. Μεσόγειο και τη γειτονιά μας.