Γνωστή στο ευρύ κοινό ως «Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου», η εταιρεία Αντ. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ, συνεχίζει τη σταθερά ανοδική της πορεία στον τομέα των φρέσκων, τυποποιημένων λαχανικών.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση στις πωλήσεις κατά 5% σε αξία και κατά 3% σε όγκο, αποτυπώνοντας την ικανότητά της να παραμένει ανταγωνιστική σε έναν κλάδο που εμφανίζει αργή άνοδο ή τάσεις σταθεροποίησης.
Η επιτυχία αυτή εδράζεται στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της, η οποία αναγνωρίζεται τόσο από τη λιανική αγορά όσο και από τη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της εστίασης, που αναζητά σταθερή προμήθεια φρέσκων και διαφοροποιημένων προϊόντων με υψηλή διατηρησιμότητα.
Η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στη διαρκή ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης, αλλά και στον τεχνολογικό και περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό. Ήδη από το 2023, η επιχείρηση υλοποιεί το επιχειρησιακό της πλάνο για την περίοδο 2023 - 2026, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι επενδύσεις αυτές αφορούν κυρίως την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μέσω της επέκτασης της θερμοκηπιακής παραγωγής, την πλήρη ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την πράσινη μετάβαση, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στο στάδιο της μεταποίησης.
Όπως είπε μιλώντας στο BD ο κ. Αντώνης Βεζύρογλου ιδρυτής και CEO της εταιρείας, ενδεικτικό της επενδυτικής δραστηριότητας αποτελεί η ολοκλήρωση φέτος ενός νέου, σύγχρονου θερμοκηπίου έκτασης 25 στρεμμάτων, το οποίο θα ανεβάζει τη συνολική έκταση προστατευόμενων καλλιεργειών της εταιρείας στα 200 στρέμματα με δυνατότητα συνεχούς παραγωγής λαχανικών, 12 μήνες το χρόνο.
Επίσης, η εταιρεία προχωρά στην εγκατάσταση νέου λογισμικού για ολιστική παρακολούθηση της αγροτικής παραγωγής, εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονου συστήματος άρδευσης για εξοικονόμηση νερού και ορθότερη λειτουργία άρδευσης.

Από το χωράφι στο ράφι
Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά το 2006, με κύρια εξειδίκευση στα baby λαχανικά, όπως σπανάκι, ρόκα και βαλεριάνα. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η ΑΝΤ. ΒΕΖΥΡΟΓΛΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ λειτουργεί με βάση τη φιλοσοφία “from farm to shelf” – από το χωράφι στο ράφι – διατηρώντας πλήρη καθετοποίηση: από την καλλιέργεια έως την τυποποίηση και τη διάθεση των προϊόντων τόσο στη λιανική όσο και στην αγορά Horeca (εστίαση και ξενοδοχεία).
Η παραγωγή της εταιρείας πραγματοποιείται στο ιδιόκτητο αγρόκτημά της στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, συνολικής έκτασης 800 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει ανοιχτούς αγρούς, 400 στρέμματα Δικτυοκήπια και 130 στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.
Τα θερμοκήπια λειτουργούν υπό πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες, επιτρέποντας την αδιάλειπτη καλλιέργεια και συγκομιδή προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σημαντικό τμήμα της παραγωγής υποστηρίζεται πλέον από συστήματα ακριβείας, με την εταιρεία να ενσωματώνει συνεχώς καινοτομίες που εντάσσονται στη φιλοσοφία του Agro 4.0, αξιοποιώντας τεχνολογίες που προάγουν την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα.
Παράλληλα, η επιχείρηση συνεχίζει να επενδύει στην αναβάθμιση των υποδομών της, με την εγκατάσταση νέων ψυκτικών εγκαταστάσεων και την προσθήκη υπερσύγχρονων γραμμών συσκευασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξοικονόμηση πόρων, με την εγκατάσταση νέου αρδευτικού συστήματος που μειώνει την κατανάλωση νερού και ενισχύει την ορθολογική διαχείριση της άρδευσης. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στην προσθήκη της πρώτης στην Ελλάδα συλλεκτικής μηχανής για μαρούλια, ένα βήμα που καταδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας στον αυτοματισμό και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ήπια καλλιέργεια
Κεντρικό πυλώνα της φιλοσοφίας της εταιρείας αποτελεί η βιωσιμότητα. Το μοντέλο ΗΠΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ® που εφαρμόζεται, εμπεριέχει περιβαλλοντικά φιλικές καλλιεργητικές πρακτικές και εσωτερικά πρότυπα λειτουργίας που στοχεύουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.
Παράλληλα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δημοσιεύεται το EcoReport, το οποίο αποτυπώνει τον βαθμό ευθυγράμμισης της εταιρείας με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παραμένει ενεργή και εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και της παραγωγικής αποδοτικότητας.