Φώτο: Shutterstock

Τελειώνει η χρηματιστηριακή πορεία Νηρέα και Σελόντα

Η Andromeda συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών μειοψηφίας των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας και αποσύρονται από το ταμπλό, αλλά θα καθυστερήσει η χρηματοοικονομική ενοποίηση.

Έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται η διαγραφή των μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό των δύο ιστορικών εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας Σελόντα και Νηρέας, με την εξάπλωση όμως της πανδημίας να... μπερδεύει τα δίχτυα στον κλάδο, προκαλώντας καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τριπλής συγχώνευση με τον όμιλο Andromeda. 

Χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που υπεβλήθη στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς η περίοδος αποδοχής ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου, με την Andromeda να αποκτά μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ή/και εξωχρηματιστηριακά μετοχές που αντιπροσωπεύουν το περίπου 95,57% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Νηρέας και το 98.05% της Σελόντα.  

Υπενθυμίζεται ότι το προσφερόμενο τίμημα ανήλθε σε 0,10 ευρώ/μετοχή στην Σελόντα και 0,23 ευρώ/μετοχή στην Νηρέας. Η καταβολή του προσφερόμενου ανταλλάγματος στους αποδεχθέντες μετόχους θα ξεκινήσει περί την 28 Απριλίου 2020 από την Τράπεζα Eurobank που είναι Διαχειριστής.

Πλέον και με βάση τα προβλεπόμενα εντός ενός μηνός θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διαγραφή από το Χ.Α., ώστε μετά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει την εν λόγω απόφαση διαγραφής. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προβλεπόμενα, με αποτέλεσμα η  διαδικασία διαγραφής (de-listing) να κινείται μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαγραφή από το Χ.Α συμπίπτει με το ασημένιο Ιωβηλαίο των 25 χρόνων για την Νηρέας που εισήχθη στο ελληνικό ταμπλό στις 29 Μαΐου 1995, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα στις 24 Ιουνίου 1994 είχε πραγματοποιηθεί το χρηματιστηριακό «ντεμπούτο» της Σελόντα.

Καθυστερήσεις στην ενοποίηση

Το επόμενο ουσιαστικό βήμα αφορά στο σκέλος της χρηματοοικονομικής ενοποίησης των εταιρειών Σελόντα, Νηρεύς και Andromeda, το οποίο ωστόσο «σκοντάφτει» στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η πανδημία έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, «παγώνοντας» τις εξαγωγές, ενώ δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο δεύτερο μισό του 2020, στο βαθμό που επιτευχθεί  μια σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα». Ειδικά για τους παραγωγούς τσιπούρας και λαβρακίου η ανησυχία είναι έντονη, καθώς οι βασικές αγορές εξαγωγών όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία υφίστανται σημαντικές απώλειες από την εξάπλωση του ιού.

Η εξέλιξη αυτή  εκ των πραγμάτων ανατρέπει τους σχεδιασμούς όλων των εταιρειών και ειδικά για τον όμιλο Andromeda την κατάσταση επιβαρύνει και η βιβλική καταστροφή στις ιχθυοκαλλιέργειες της Ισπανίας από την καταιγίδα Gloria που προηγήθηκε του ξεσπάσματος της πανδημίας στην Ιταλία. 

Συνεπώς, μολονότι οι αρχικοί σχεδιασμοί «έβλεπαν» εφικτό το ενδεχόμενο της χρηματοοικονομικής τριπλής συγχώνευσης των Σελόντα- Νηρέυς- Andromeda μέχρι το τέλος του έτους, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις, με το σενάριο που «μεταφέρει» την ολοκλήρωση των διαδικασιών λίγους μήνες αργότερα να είναι πιθανό. 

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν αυτόνομα υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου κ. Alex Myers, προωθώντας παράλληλα τις διαδικασίες  προς μια «κοινή χρηματοοικονομική δομή». Όπως αναφέρουν στο Busissness Daily πηγές προσκείμενες στον όμιλο Andromeda «το σημαντικό είναι ότι οι μηχανισμοί ενοποίησης σε επίπεδο μάνατζμεντ και κυρίως στο λειτουργικό και παραγωγικό κομμάτι τρέχουν κανονικά. Ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται αποτελέσματα των συνεργειών». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνοϊσπανικός γίγαντας 450 εκατ. στις ιχθυοκαλλιέργειες

Στην επιχειρηματική ομπρέλα της ισπανικής Andromeda περνούν Νηρέας και Σελόντα. Φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν με αξιώσεις τις τουρκικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, προχωρώντας σε επενδύσεις και επανατοποθέτηση προϊόντων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο φως» στην Andromeda για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της Σελόντα

Στις 12 Ιουνίου παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Σελόντα στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η Επ. Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το αίτημα της Andromeda για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποζημιώσεις έως 100 εκατ. ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες

Οι εταιρείες του κλάδου προτείνουν να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις για τις χαμένες εξαγωγές λόγω πανδημίας ανάλογα με την απώλεια πωλήσεων που είχε κάθε εταιρεία σε σχέση με την περίοδο 2017 -2019.