Πυκνό μυστήριο με το πόρισμα για την κατάρρευση της Creta Farms

Το πόρισμα του δικανικού ελέγχου από την Deloitte παραμένει άφαντο, ενώ άγνωστο είναι αν η Creta Farms βρήκε πόρους για να πληρώσει τους ελεγκτές. Κινήσεις από το νέο μέτοχο για ενδυνάμωση της παραγωγής.

Καλά μπλεγμένο εξακολουθεί να είναι το κουβάρι της υπόθεσης της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, με το πολυαναμενόμενο πόρισμα του δικανικού ελέγχου που έχει αναλάβει -μετά από απαίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- η Deloitte να παραμένει στο «συρτάρι», τη στιγμή που η εταιρεία κινείται στην κατεύθυνση της εξυγίανσης. 

Η χθεσινή ανακοίνωση της Creta Farms, σύμφωνα με την οποία δεν έχει λάβει ακόμα γνώση για τα αποτελέσματα της έρευνας της Deloitte, δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων. Σε πρώτη φάση, η εύλογη απορία αφορά στο πως πραγματοποιήθηκαν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες που ανέδειξαν ως προτιμητέο επενδυτή την Impala Invest, όταν η ολοκλήρωση της έρευνας αποτελούσε ένα από τα πέντε βασικά σημεία της συμφωνίας Standstill MoU που υπεγράφη ανάμεσα στην εταιρεία, τους παλιούς μετόχους και τις πιστώτριες τράπεζες στις 22.07.2019. 

Την ίδια ώρα αδιευκρίνιστο αφήνει η χθεσινή ανακοίνωση εάν η Creta Farms κατάφερε να καλύψει το κόστος της έρευνας της Deloitte, αφού την τελευταία φορά που έγινε αναφορά στην πορεία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων  η εταιρεία με ανακοίνωσή της στις αρχές Φεβρουαρίου υποστήριζε ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ανεύρεσης των αναγκαίων οικονομικών πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή και η παράδοση των πορισμάτων του ελέγχου».

Σε κάθε περίπτωση η  εισηγμένη αλλαντοβιομηχανία τονίζει ότι μόλις παραλάβει τα αποτελέσματα της έρευνας θα τα αξιολογήσει και θα τα γνωστοποιήσει, ενώ παράλληλα «τρέχει» τις διαδικασίες της εξυγίανσης. Αρχής γενομένης των εξελίξεων επί δικαστικού εδάφους, οι εκτιμήσεις τοποθετούν στις αρχές Ιουνίου την εκδίκαση του αιτήματος υπαγωγής της Creta Farms στις ρυθμίσεις του άρθρου 106β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα.  

Το γεγονός ότι η εκδίκαση θα γίνει στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και όχι στην Αθήνα δίνει τη δυνατότητα να οριστεί άμεσα η νέα δικάσιμος. Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση του σχετικού αιτήματος ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης της πανδημίας που προέβλεπαν την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. 

Στο μεταξύ, δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν έχει καταβληθεί το δεύτερο σκέλος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, το οποίο με βάση τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία εξαγοράς της Creta θα καλυφθεί από κοινού με τις τράπεζες και το νέο μέτοχο, την Impala, κατά την περίοδο μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες ανέφεραν πως στο πλαίσιο της συμφωνίας  ο νέος επενδυτής θα συνεισφέρει συνολικά 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ θα τα βάλει ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, και τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν την αναγκαία ένεση ρευστότητας για την επίτευξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα της επαναλειτουργίας και για την επανείσοδο του σήματος της Creta στην αγορά.

Σε παραγωγικό επίπεδο, οι πληροφορίες από την Κρήτη θέλουν την παραγωγή να ενδυναμώνεται, μεσούσης της πανδημίας, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην στήριξη που λαμβάνει η αλλαντοβιομηχανία σε πρώτες από την Impala Invest. Μάλιστα, φημολογείται ότι στελέχη της αλλαντοβιομηχανίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με εγχώριες αλυσίδες προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή επανατροφοδοσία στα εγχώρια ράφια. 

Το «στοίχημα» παραμένει η διεύρυνση της παρουσίας στην λιανική, με γνώμονα ότι η πανδημία έχει «παγώσει» το κανάλι της εστίασης. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι κωδικοί της Creta Farms διατήρησαν παρουσία στα σούπερ μάρκετ όλο αυτό το διάστημα που η εταιρεία βρισκόταν σε υπολειτουργία, γεγονός που είχε δημιουργήσει σκεπτικισμό στον ανταγωνισμό.

Βέβαια, εξίσου έντονο σκεπτικισμό προκαλεί το γεγονός ότι όλες οι «παράλληλες» διαδικασίες προχωρούν τους τελευταίους μήνες, τη στιγμή που εκκρεμεί η γνωστοποίηση ενός πορίσματος που θα πρέπει να ρίξει φως στους λόγους κατάρρευσης αλλά κυρίως στην οικονομική εικόνα που εμφανίζει μια εταιρεία που παραμένει στο ελληνικό ταμπλό, ο έλεγχος της οποίας άλλαξε χέρια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της Creta Farms με συνολικό «κούρεμα» 64%

Τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες για να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία από τα συντρίμμια της βιομηχανίας αλλαντικών, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι.