ΓΔ: 1435.14 -0.94% Τζίρος: 71.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:45:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αποζημιώσεις έως 100 εκατ. ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες

Οι εταιρείες του κλάδου προτείνουν να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις για τις χαμένες εξαγωγές λόγω πανδημίας ανάλογα με την απώλεια πωλήσεων που είχε κάθε εταιρεία σε σχέση με την περίοδο 2017 -2019.

Με επιδίωξη εντός Ιουνίου να ξεκινήσει η καταβολή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου κατέθεσαν σχέδιο πρότασης για την διασφάλιση διαφανούς διαδικασίας τεκμηρίωσης της απώλειας εσόδων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, εκπρόσωποι του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να «κλειδώσει» όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και να προωθηθούν άμεσα προς υπογραφή οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. 

Η πρόταση που έχει κατατεθεί δεν προβλέπει οριζόντιες αποζημιώσεις, αντίθετα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πληροφορίες, προκρίνει την  τεκμηρίωση της απώλειας εσόδων με βάση τις πωλήσεις της τριετίας 2017-2019 συνυπολογίζοντας και την παράμετρο του όγκου αποθεμάτων, που επηρεάζει την ετήσια δυναμική των μεγεθών κάθε εταιρείας. Με το προτεινόμενο τρόπο εκτιμάται ότι η αξιολόγηση θα είναι δίκαιη και διαφανής.

Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις που κατευθύνονται στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν αποκλειστικά ευρωπαϊκά κονδύλια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, από το οποίο υπολογίζεται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της στήριξης των ελληνικών εταιρειών περί τα 60 - 100 εκατ. ευρώ.

«Το στοίχημα είναι οι μηχανισμοί να ενεργοποιηθούν άμεσα γιατί ήδη οι απώλειες αφορούν σε πωλήσεις ενός τριμήνου, καθώς οι εξαγωγές στα ψάρια άρχισαν να περιορίζονται από τις αρχές Φεβρουαρίου», αναφέρουν εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου. Υπολογίζεται, όπως έχει ήδη αναφέρει το businessdaily.gr, ότι συνολικά η εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια έχει χάσει περί το 40% των εσόδων της ελέω της πανδημίας του και του lockdown στην εστίαση σε βασικές αγορές διάθεσης όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εντός της εβδομάδα, ενδεχομένως και αύριο, θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ θεσμικών φορέων του κλάδου και αρμόδιων στελεχών της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ προκειμένου να εξεταστούν οι εναλλακτικές που θα ανοίξουν το δρόμο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού καταβολής αποζημιώσεων. 

Πέρα από το ζήτημα των άμεσων αποζημιώσεων, η επιβαρυμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων καθιστά αναγκαία την δυνατότητα πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Προς τούτο οι επιχειρήσεις ζητούν να δοθεί η δυνατότητα ένταξής τους στα προβλεπόμενα του νέου εγγυοδοτικού μηχανισμού της Αναπτυξιακής Τράπεζας για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις σε ιχθυοκαλλιέργειες με λιγότερη γραφειοκρατία

Τη δυνατότητα έγκρισης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα εξετάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αvramar: Στόχος η πώληση, αλλά και plan Β για παραμονή των τραπεζών

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί. Στα 230 εκατ. ευρώ η αξία του ιχθυοπληθυσμού που πρέπει να τραφεί επαρκώς για να μην απαξιωθεί. Ο ρόλος των Αράβων στην ανάταξη της εταιρείας.