ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
car_insurance

Αρχίζουν οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Έρχονται αυξήσεις μέσα στο τέταρτο τρίμηνο, μετά τη ραγδαία πτώση των ασφαλίστρων κατά 40% από το 2015. Πιέσεις και στα ασφάλιστρα υγείας από τις ιδιωτικές κλινικές.

Μικρές αυξήσεις, που μεσοσταθμικά δεν θα ξεπεράσουν το 5% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, φέρνει το τελευταίο τρίμηνο του 2019 για αρκετές ασφαλιστικές. Ωστόσο, ανάμεσα στους πράκτορες υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι μετά το 2020 θα έρθουν μεγαλύτερες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, που θα ταρακουνήσουν την ασφαλιστική αγορά.

Oι εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων θα προχωρήσουν σε μικρές αυξήσεις μέσα στο δ’ τρίμηνο 2019 προκειμένου να καλύψουν μέρος από τις αυξημένες ζημιές που παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι 2019 στους κλάδους αυτοκινήτου και περιουσίας.

Οι αυξήσεις αυτές δεν αλλάζουν πολλά στον τιμολογιακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην καρδιά της κρίσης και οδήγησε σε μείωση μέχρι 40% μεσοσταθμικά  των ασφαλίστρων από το 2015 μέχρι σήμερα. Στο σύνολό τους τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δυσφορούσαν με την επιθετική υποχώρηση των ασφαλίστρων τα τελευταία χρόνια, που προήλθε κυρίως από τις ξένες ασφαλιστικές και ΕΠΥ προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους.

Όμως, οι ίδιοι που δυσφορούσαν για την πτώση των ασφαλίστρων σε «ζημιογόνα» επίπεδα ακολουθούσαν την ίδια ακριβώς τακτική γιατί δεν ήθελαν να χάσουν τους πελάτες τους.

Το 2019 πολλές εταιρείες ήταν αποφασισμένες να κάνουν μικρές αυξήσεις για να βοηθήσουν τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, αλλά το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα οι αποδόσεις των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων ήταν εξαιρετικές (λόγω των ελληνικών ομολόγων και των μετοχών) τις βοήθησε να αναβάλλουν τις αυξήσεις  για το τελευταίο τρίμηνο του έτους ή ακόμη και μετά το 2020.

Πιέσεις και για ασφάλιστρα υγείας

Κλίμα αυξήσεων στα ασφάλιστρα (και μάλιστα υψηλότερο του 5%) εκτιμάται ότι θα δούμε από τη νέα χρονιά και στον κλάδο Υγείας, όπου ο ανταγωνισμός των ασφαλιστικών είναι μεγάλος.

Η αιτία βρίσκεται στην αλλαγή του χάρτη των ιδιωτικών κλινικών. Η είσοδος funds στις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές ουσιαστικά πιέζει τις ασφαλιστικές να αναπροσαρμόσουν τα ασφάλιστρά τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επιχειρηματικούς στόχους των funds των κλινικών για υψηλότερες αποδόσεις.

Όμως εκεί η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη για τις διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών καθώς οι ασφαλισμένοι με ιδιωτική ασφάλιση αποτελούν περίπου το 70%  των συνολικών εισαγωγών στις μεγάλες κλινικές.  Έτσι αναμένεται ένα ισχυρό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε ασφαλιστικές και διοικήσεις κλινικών, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες αναπροσαρμογές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σ. Κόκκαλης: Γιατί αποφασίσαμε την είσοδο στον ασφαλιστικό κλάδο

Εξηγώντας το deal για την Ευρώπη Ασφαλιστική, σημείωσε ότι η ασφαλιστική αγορά έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς τα ασφάλιστρα αντιστοιχούν στο 2,55% του ΑΕΠ ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες φτάνουν ως το 12%.