ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δίκτυα φυσικού αερίου: Πήραμε φθηνό δάνειο, δεν κάνουμε τα έργα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η καθυστέρηση τους διαγωνισμούς για τα περιφερειακά δίκτυα καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση των έργων το 2021 και θα ζητηθεί από την ΕΤΕπ παράταση στη δανειακή σύμβαση των 48 εκατ. ευρώ.

Τις αποκλίσεις από τους όρους της δανειακής σύμβασης, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην προκήρυξη των διαγωνισμών και ανάθεσης των έργων ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου στην περιφέρεια, επισήμαναν στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Η ΔΕΔΑ ζήτησε παράταση, με την πλευρά της ΕΤΕπ να απαντά πως το θέμα θα κριθεί όταν επιτέλους προχωρήσουν οι διαγωνισμοί.

Το δάνειο της ΕΤΕπ που υπεγράφη τον Μάρτιο 2018, είναι ύψους 48.000.000 με χαμηλό επιτόκιο και με εικοσαετή περίοδο αποπληρωμής. Χρηματοδοτεί το 40% περίπου της συνολικής επένδυσης για την κατασκευή 1.100 χιλιομέτρων δικτύων διανομής αερίου και τη σύνδεση με αυτά δεκάδων χιλιάδων διαμερισμάτων σε 18 πρωτεύουσες και πόλεις των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

Βασικός όρος του δανείου είναι η ολοκλήρωση των κατασκευών των δικτύων έως το τέλος του 2021, κάτι που πλέον φαντάζει αδύνατο.

Σοβαρές αποκλίσεις

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ΔΕΠΑ, μολονότι το δάνειο υπεγράφη έγκαιρα (Μάρτιος 2018), η διοίκηση της ΔΕΔΑ έχει ήδη αποκλίσεις από τους όρους του, οι βασικότερες εκ των οποίων είναι: Πρώτον, η καθυστέρηση στην έναρξη των έργων και η συνεπαγόμενη αδυναμία να κατασκευαστούν τα δίκτυα έως το τέλος του 2021 και δεύτερον η μη κατάθεση τον Δεκέμβριο 2018 ενός ρεαλιστικού σχεδίου διείσδυσης του φυσικού αερίου (marketing plan) στις πόλεις που θα εκτελεστούν τα έργα, με το οποίο θα διασφαλίζονται τα έσοδα της εταιρίας και συνεπώς η αποπληρωμή των δόσεων του δανείου.

Η διοίκηση της ΔΕΔΑ στην ουσία αναγκάστηκε να ζητήσει από την ΕΤΕπ παράταση της συμβατικής ολοκλήρωσης των έργων το 2022 έναντι του προβλεπόμενου 2021, ενώ αντί, έστω και καθυστερημένα, να παρουσιάσει ένα εγκεκριμένο σχέδιο διείσδυσης παρουσίασε προτάσεις και απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων  επί του θέματος.

Το κλιμάκιο της τράπεζας αρκέστηκε να  απαντήσει  ότι οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση μπορεί να γίνει μόνον μετά την έναρξη των κατασκευών των δικτύων, ώστε να υπάρχει βάση συζήτησης και απλώς κατέγραψε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επί του θέματος της διείσδυσης.

Εκτός από το δάνειο της ΕΤΕπ απειλούνται και κοινοτικά κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη των δικτύων. Το 50% της επένδυσης για την κατασκευή των δικτύων διανομής χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ των τριών περιφερειών της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2021 και οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις καθιστούν ορατό τον κίνδυνο απεντάξεων.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο κύβος ερρίφθη... στις ΗΠΑ για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Στην Νέα Υόρκη οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την εμβληματική ιδιωτικοποίηση, ενώ εκδηλώνεται ενδιαφέρον από αμερικανικά funds. Η σίγουρη επένδυση στην ΔΕΠΑ Υποδομών και η μεγάλη «μάχη» για την ΔΕΠΑ Εμπορίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Italgas: Στο 1 δισ. οι επενδύσεις στην Ελλάδα για δίκτυα φυσικού αερίου

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Π. Γκάλο, οι επενδύσεις που προγραμματίζονται θα επιτρέψουν τη διανομή ανανεώσιμων αερίων όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής στα 11.000 χλμ. το 2029.
sunergasia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες ευκαιρίες στον τομέα φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων

Η εταιρεία συμμετείχε στις ομάδες εργασίας που συναντήθηκαν στο Κάιρο και σε συνέχεια του μνημονίου κατανόησης, θα εξειδικεύσει τη συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά για τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών.