ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Mls

Ένα βήμα πριν την καταγγελία το ομόλογο της MLS Πληροφορική

Η χθεσινή απόσυρση της πιστοληπτικής διαβάθμισης από την ICAP είναι ένας από τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης από τους ομολογιούχους.

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση φέρνει την MLS Πληροφορική, οι μετοχές και τα ομόλογα της οποίας ήδη τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, η απόφαση της ICAP να αποσύρει την πιστοληπτική διαβάθμιση της εταιρείας, καθώς αποτελεί έναν από τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης από την πλευρά των ομολογιούχων, δηλαδή να ζητηθεί από την εταιρεία να πληρωθούν πρόωρα το κεφάλαιο και οι τόκοι του δανείου.

Ειδικότερα, με αρκετά σημαντική καθυστέρηση, η MLS ενημέρωσε χθες το επενδυτικό κοινό ότι από τις 13.05.2020, δηλαδή μόλις έγινε γνωστή η αναστολή διαπραγμάτευσης ομολόγων και μετοχών της εταιρείας, η ICAP «προχώρησε σε απόσυρση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της εταιρίας MLS INNOVATION INC». Η διοίκηση της MLS ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή της ότι υπάρχει αξιολόγηση «σε ισχύ» από τις 23.10.2019, αλλά με την οποία η εταιρεία κατατασσόταν στην κατηγορία C.

Όμως, αμέσως μετά, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «επί του παρόντος η εταιρία λαμβάνει πιστοληπτική διαβάθμιση NR (Not Rated)», δηλαδή έχει πάψει να βαθμολογείται από την ICAP, η οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ενδέχεται να επανεξετάσει την πιστοληπτική διαβάθμιση της τιτλούχου, σε μεταγενέστερο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των σχετικών ελέγχων που πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές και το τελικό πόρισμα επί των παραπάνω ελέγχων».

Αυτές οι περίπλοκες διατυπώσεις στην ανακοίνωση της MLS εξηγούνται προφανώς από τη σοβαρότητα που έχει, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που διέπει το περυσινό ομόλογό της, των 15 εκατ. ευρώ, το αν η εταιρεία εξακολουθεί να λαμβάνει πιστοληπτική διαβάθμιση από την ICAP.

Σύμφωνα με τους όρους του δανείου, όπως παρατίθενται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο,

  • Η Εκδότρια υποχρεούται να διατηρεί πιστοληπτική διαβάθμιση, η οποία δεν θα πρέπει να κατέρχεται του βαθμού E, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της εταιρείας ICAP Group Α.Ε, με εξαίρεση την περίπτωση επιβολής από την ICAP Group Α.Ε. ανώτατου ορίου πιστοληπτικής διαβάθμισης λόγω κινδύνου χώρας. Η Εκδότρια υποχρεούται να ζητεί και να λαμβάνει αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από την εταιρεία ICAP Group Α.Ε. σε διάστημα μικρότερο του έτους από την τελευταία αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, με αφετηρία της εν λόγω προθεσμίας για την πρώτη αξιολόγηση κατά τη Διάρκεια του Δανείου, την ημερομηνία έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου. Επιπλέον, η Εκδότρια υποχρεούται να ενημερώνει αμελλητί τον Εκπρόσωπο (σ.σ.: των ομολογιούχων) για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, καθώς και σε κάθε περίπτωση τυχόν ενδιάμεσης μεταβολής της αξιολόγησής της.

Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, η MLS βρίσκεται μετέωρη έναντι των ομολογιούχων της, καθώς είναι υποχρεωμένη να διατηρεί συνεχώς αξιολόγηση στη χειρότερη περίπτωση βαθμίδας E στην κλίμακα της ICAP, αλλά από τις 13 του μήνα έχει πάψει να βαθμολογείται από τον οίκο (βρίσκεται στην κατηγορία Not Rated) και είναι θέμα νομικής ερμηνείας και απόφασης των ομολογιούχων το αν θα γίνει δεκτό ότι παραμένει σε ισχύ η αξιολόγηση που είχε γίνει από την ICAP στις 13.10.2019.

Πάντως, στο κεφάλαιο 10 του Ενημερωτικού Δελτίου για το ομόλογο των 15 εκατ. ευρώ, με θέμα «Καταγγελία του ομολογιακού δανείου (πρόωρη λήξη)» απαριθμούνται αναλυτικά, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, τα Γεγονότα Καταγγελίας, που «ανεξαρτήτως γενεσιουργού λόγου θα παρέχουν το δικαίωμα αλλά δεν θα υποχρεώνουν τους
Ομολογιούχους να καταγγείλουν το Ομολογιακό Δάνειο».

«Ως αποτέλεσμα της καταγγελίας», σημειώνεται στο ίδιο κεφάλαιο, «το σύνολο του κατά το χρόνο της καταγγελίας ανεξόφλητου υπολοίπου του κεφαλαίου του Ομολογιακού Δανείου και οι επί του κεφαλαίου δεδουλευμένοι τόκοι θα καθίστανται αμέσως ληξιπρόθεσμα και απαιτητά και θα εκτοκίζονται μέχρι την ημέρα της πραγματικής αποπληρωμής τους». Με απλά λόγια, οι ομολογιούχοι θα μπορούν να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω, ανοίγοντας έναν κύκλο οικονομικής κατάρρευσης της εταιρείας, η οποία είναι προφανές ότι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, θα αδυνατούσε να ικανοποιήσει τέτοια απαίτηση των ομολογιούχων.

Ανάμεσα στα Γεγονότα Καταγγελίας που αναφέρονται, βρίσκεται και η περίπτωση (η):

  • Εάν η Εκδότρια δεν διατηρεί πιστοληπτική διαβάθμιση, καθ’ όλη τη Διάρκεια του Δανείου, του βαθμού Ε, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον όρο 8(θ) του παρόντος (σ.σ.: πρόκειται για τον όρο που αναφέρθηκε παραπάνω).

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν αυτοματισμοί, αλλά με βάση τη δανειακή σύμβαση μπορούν να κινηθούν διαδικασίες εις βάρος της εταιρείας που εξέδωσε τα ομόλογα στο πλαίσιο του μοναδικού οργάνου που μπορεί να λάβει αποφάσεις, δηλαδή της Συνέλευσης των Ομολογιούχων. Πρόκειται, όπως εξηγείται στο Ενημερωτικό Δελτίο, για «το συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων των Ομολογιούχων, λόγω της υποχρεωτικής τους οργάνωσης σε ομάδα, που συνέρχεται και λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος ΚΟΔ και τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας». Σημειώνεται ότι «η καταγγελία του Ομολογιακού Δανείου αποφασίζεται από την Αυξημένη Πλειοψηφία των Ομολογιούχων». Ανάλογοι όροι με τους παραπάνω ισχύουν και για το έτερο ομολογιακό δάνειο της εισηγμένης.

Το άυλο κονδύλι των 25,5 εκατ. ευρώ

Όπως έχει αποκαλύψει το Business Daily, ένα τεράστιο, για τα μεγέθη της MLS, κονδύλι στις οικονομικές καταστάσεις του 2018, το οποίο ανήλθε σε 25,5 εκατ. ευρώ, είναι αυτό που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, οδηγώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην απόφαση για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών και ομολόγων της.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βάσει στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση της στις 12.05.2020 που αφορούν στον υποχρεωτικό έλεγχο που διενεργήθηκε επί του κονδυλίου του ισολογισμού «Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία» των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας «MLS Πληροφορική Α.Ε» για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2018, κρίνει ότι δημιουργούνται βάσιμες αμφιβολίες ως προς την ορθή κατάρτιση των ως άνω οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Σε ένα ενεργητικό 50,6 εκατ. ευρώ, που εμφάνισε η MLS στον ισολογισμό του 2018, εξαιρετικά «βαρύ» ήταν το κονδύλι των άυλων περιουσιακών στοιχείων, που έφθανε τα 25,5 εκατ. ευρώ. Ο ορκωτός ελεγκτής της ΣΟΛ, Crowe Global, Γ. Σκαμπαβιρίας, ο οποίος ενέκρινε τον ισολογισμό, σημείωνε ότι αυτό το κονδύλι ήταν το κυριότερο θέμα του ελέγχου που διενήργησε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παιχνίδι καθυστερήσεων από MLS, στο σκοτάδι οι ομολογιούχοι

Κρίσιμες αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι ομολογιούχοι την Παρασκευή, ενώ η διοίκηση της MLS καθυστερεί αδικαιολόγητα τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων. Εκτεθειμένη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ζόμπι» με αρνητικές πωλήσεις η MLS: Τι λέει για διάσωση και «κούρεμα»

Η διοίκηση επιβεβαιώνει ότι το 2020 οι πωλήσεις ήταν αρνητικές. Μεγάλες ζημιές το 2019, στα -12,2 εκατ. τα ίδια κεφάλαια. Σχέδιο διάσωσης με 17,2 εκατ. από επενδυτή και «κούρεμα» ομολόγων τουλάχιστον κατά 6 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο κρίσιμος Φεβρουάριος για την MLS και η δικαστική... πολιορκία

Μέχρι το τέλος του μήνα έχει δεσμευθεί η διοίκηση της MLS να δώσει τέλος στο σίριαλ με τις οικονομικές καταστάσεις και το «φουσκωμένο» άυλο ενεργητικό, ενώ μέτοχοι και πιστωτές στρέφονται στη Δικαιοσύνη.
Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα εμπόδια στην τελική ευθεία για το «κούρεμα» χρέους της Intralot

Συνεχίζεται η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών στην ανταλλαγή του ομολόγου του 2021 μέχρι να φθάσουν στο κρίσιμο όριο του 90% της έκδοσης. Δεν αποκλείεται και η προσφυγή για δικαστικό συμβιβασμό.