ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Mls

Παιχνίδι καθυστερήσεων από MLS, στο σκοτάδι οι ομολογιούχοι

Κρίσιμες αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι ομολογιούχοι την Παρασκευή, ενώ η διοίκηση της MLS καθυστερεί αδικαιολόγητα τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων. Εκτεθειμένη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική που έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις στην αγορά, η διοίκηση της MLS Πληροφορική θα επιδιώξει να αποσπάσει, την Παρασκευή, την έγκριση από τους κατόχους του πρώτου ομολόγου της στην αναβολή πληρωμής τόκων, χωρίς να είναι σε θέση να παρουσιάσει επίσημα οικονομικά στοιχεία για τις χρήσεις από το 2018 και μετά, ώστε να μπορέσουν να συμπεράνουν οι πιστωτές αν αξίζει τον κόπο να δώσουν παράταση ζωής στην εισηγμένη εταιρεία, ή αν θα πρέπει να καταγγείλουν τη σύμβαση του δανείου.

Μετά τις υποθέσεις Folli Follie και Creta Farms, που τραυμάτισαν το κύρος του Χρηματιστηρίου και των θεσμών του, η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς με την παρέμβασή της για να χυθεί φως στην υπόθεση της MLS, η οποία ελέγχεται από τον περασμένο Μάιο, ύστερα από παρέμβαση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, η οποία αμφισβήτησε το εξαιρετικά υψηλό κονδύλι των άυλων στοιχείων ενεργητικού στις οικονομικές καταστάσεις του 2018.

Απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, αφού ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν μπορεί να πει πολλά για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιέγραψε τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να ελεγχθεί από άλλη ελεγκτική εταιρεία το κονδύλι των άυλων στοιχείων ενεργητικού, τονίζοντας ότι ζητήθηκε «ξεκάθαρη αποτίμηση».

«Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσουμε στην αγορά διαφάνεια και σωστή ενημέρωση», τόνισε η κ. Λαζαράκου και πρόσθεσε: «Πώς γίνεται αυτό; Μέσω οικονομικών καταστάσεων, οι οποίες θα βγουν αναθεωρημένες για τα στοιχεία του 2019 και το α' εξάμηνο του 2020. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτό πρέπει να κάνει μια σωστή εποπτική αρχή. Να βγάλει στον κόσμο σωστές οικονομικές καταστάσεις. Αυτό ζητήσαμε και αυτό θα γίνει».

Πρέπει να τονισθεί, πάντως, ότι μπορεί η αρχική εντολή ελέγχου να αφορούσε τα άυλα στοιχεία ενεργητικού, αλλά η Deloitte ανέδειξε με τον έλεγχό της και ζητήματα που αφορούν τις μεγάλου ύψους συναλλαγές της MLS με τη συγγενή εταιρεία Laserlock, στις οποίες πρώτο είχε αναφερθεί το Business Daily με δημοσίευμα στις 20 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις της προέδρου της Επ. Κεφαλαιαγοράς δίνουν την εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς. Όμως, νομικοί που ασχολούνται με το θέμα από την πλευρά των ομολογιούχων τονίζουν στο Business Daily ότι είναι πολύ διαφορετικό να ακολουθείται φαινομενικά σωστά μια εποπτική διαδικασία από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, από το να υπάρχουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά την προστασία των μετόχων και ομολογιούχων.

«Άλλο ο τύπος, άλλο η ουσία», λένε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Επ. Κεφαλαιαγοράς επιδεικνύει ανεξήγητη ανοχή σε παιχνίδια καθυστερήσεων από τη διοίκηση της MLS, που έχουν πιθανόν ως στόχο να εκμαιευθεί η συναίνεση των ομολογιούχων στη μονομερή, ως τώρα, απόφαση της MLS να μην πληρώσει τόκους για το πρώτο ομόλογό της, που διαπραγματευόταν στο ΧΑ με τον κωδικό ΜΛΣ01.

Συνέλευση... στα τυφλά

Σε μια διαδικασία πρωτοφανή, ίσως, στα διεθνή χρονικά, οι ομολογιούχοι έχουν κληθεί σε εξ αναβολής συνέλευση αυτή την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, όπου θα τους ζητηθεί να συναινέσουν στη μη καταβολή των τόκων και στην πληρωμή τους στο εξής ανά εξάμηνο αντί τριμήνου. Καλούνται, όπως λένε νομικοί, να λάβουν ουσιαστικά μια απόφαση ζωής και θανάτου για την MLS, αφού ενδεχόμενη καταγγελία της δανειακής σύμβασης εκ μέρους τους θα οδηγούσε στην πτώχευση της εταιρείας.

Ενώ, όμως, καλούνται να λάβουν τόσο σοβαρές αποφάσεις για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα και για την τύχη μιας εισηγμένης εταιρείας, είναι εντελώς αμφίβολο αν θα έχουν στοιχειώδη «ορατότητα» στα οικονομικά στοιχεία της MLS, όχι για το 2020 ή το 2019, αλλά ακόμη και για τη χρήση 2018. Στην αμέσως προηγούμενη συνέλευση των ομολογιούχων, όπου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η απουσία του επί χρόνια βασικού μετόχου και «αφεντικού» της MLS, Ιωάννη Καματάκη, η εταιρεία εκπροσωπήθηκε από το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Νάρκισσο Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί μεν το ειδικό πόρισμα ελέγχου της Deloitte, αλλά δεν έχει παραληφθεί στην τελική του μορφή από τη διοίκηση της εταιρείας, επειδή εκκρεμεί οφειλή της MLS ύψους 80.000 ευρώ στην ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία.

Αυτή η καθυστέρηση παραλαβής του πορίσματος, που φέρεται να έχει ολοκληρωθεί από το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, προκαλεί ένα ντόμινο καθυστερήσεων:

  • Ο ορκωτός της χρήσης 2018 δεν μπορεί να αναμορφώσει τον ισολογισμό, κάτι που δεν είναι μια απλή διαδικασία «ξεφουσκώματος» των άυλων στοιχείων κατά 8,15 εκατ. ευρώ (σε αυτό το ποσό προσδιορίζει η Deloitte την «υπέρβαση»), αφού την τελική ευθύνη για τον ισολογισμό δεν θα έχει η Deloitte, αλλά ο ελεγκτής από την ΣΟΛ, που είχε διενεργήσει τον αρχικό έλεγχο και θα φέρει την ευθύνη έγκρισης των αναμορφωμένων καταστάσεων. Βέβαιο είναι ότι στις οικονομικές καταστάσεις του 2018, όταν αναμορφωθούν οριστικά, η MLS θα εμφανισθεί με μεγάλες ζημιές, έναντι κερδών στην αρχική δημοσίευση.
  • Όμως, ακόμη σημαντικότερο για τους ομολογιούχους είναι ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε σοβαρή καθυστέρηση και της διαδικασίας κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων του 2019, αλλά και των καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου 2020, που ήταν πολύ δύσκολο για την εταιρεία.

Έτσι, οι ομολογιούχοι θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζουν ποια είναι η θέση της εταιρείας και σε ποιο βαθμό ισχύουν οι διαβεβαιώσεις του Νάρκισσου Γεωργιάδη ότι μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάστασή της. Το μόνο που γνωρίζουν με σιγουριά είναι ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει δραματική έλλειψη ρευστότητας, αφού δεν είναι σε θέση να πληρώσει καν τα 53.000 ευρώ για το κουπόνι του ομολόγου, καθώς και ότι οι πωλήσεις της, κυρίως στην εγχώρια αγορά, έχουν μειωθεί σοβαρά. Μάλιστα, για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα, όπως η υψηλή τεχνολογία, το έδαφος που χάνεται από την κρίση που κορυφώθηκε τον περασμένο Μάιο είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανακτηθεί.

Αξίζει, με αυτά τα δεδομένα, να δοθεί περισσότερος χρόνος από τους ομολογιούχους στην MLS; Οι ομολογιούχοι, αν υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία, θα πρέπει να το αποφασίσουν την Παρασκευή. Ήδη, πάντως, ορισμένοι επενδυτές και πιστωτές έχουν χάση την υπομονή τους. Χθες, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών ανακοίνωσε ότι προχωρά «σε άμεση κατάθεση αγωγών αποζημίωσης από μέτοχους/ομολογιούχους μέλη της κατά της ΜLS, της διοίκησης και των μεγαλομετόχων της καθώς και κατά των ορκωτών ελεγκτών της». Όπως τονίζει, η «η εξέλιξη αυτή κατέστη μονόδρομος για την Ένωσή μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αδυναμία της MLS να καταβάλλει το κουπόνι 53.000 ευρώ του ομολόγου ΜΛΣ01 όσο και της διαφαινόμενης αδυναμίας δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων 2019».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ζόμπι» με αρνητικές πωλήσεις η MLS: Τι λέει για διάσωση και «κούρεμα»

Η διοίκηση επιβεβαιώνει ότι το 2020 οι πωλήσεις ήταν αρνητικές. Μεγάλες ζημιές το 2019, στα -12,2 εκατ. τα ίδια κεφάλαια. Σχέδιο διάσωσης με 17,2 εκατ. από επενδυτή και «κούρεμα» ομολόγων τουλάχιστον κατά 6 εκατ.