ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:44:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: jp-avax.gr

Πώς βγήκε κερδισμένη η ΑΒΑΞ από την κατάρρευση της J&P

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η χρεοκοπία της J&P Overseas αποδεικνύεται από τα οικονομικά αποτελέσματα ότι τελικά ωφέλησε την ΑΒΑΞ, στην οποία μεταφέρθηκαν αρκετές από τις δραστηριότητες του πρώην μητρικού ομίλου.

Η κατάρρευση του (πρώην) μητρικού κυπριακού ομίλου J&P Overseas όχι μόνο δεν προκάλεσε προβλήματα, αλλά τελικά ωφέλησε την ΑΒΑΞ, σχεδόν το 60% των εσόδων της οποίας για το πρώτο εξάμηνο προέρχονταν από τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Η ΑΒΑΞ ενίσχυσε, επίσης, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό κατά 361 εκατ. ευρώ, καθώς απέκτησε κάποιες από τις θυγατρικές της J&P Overseas που βρίσκεται πλέον σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 η εισηγμένη παρουσίασε έσοδα 315 εκατ. ευρώ, με τα 181 εκατ. να προέρχονται από τις διεθνείς δραστηριότητες, καθώς και μικρά κέρδη 8,9 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων, κυρίως μέσω των εξαγορών, φτάνει τα 1,2 δισ. ευρώ.

Αφού απέκτησε κάποιες από τις δραστηριότητες του πρώην μητρικού κυπριακού ομίλου, η ΑΒΑΞ προωθεί αύξηση κεφαλαίου μέσω της οποίας θα ολοκληρωθεί και τυπικά ο απογαλακτισμός. Με την ολοκλήρωση της αύξησης των 20 εκατ. ευρώ, η οικογένεια Ιωάννου θα είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 32%, ενώ η συμμετοχή της υπό εκκαθάριση J&P Investments περιορίζεται στο 24%.

Το συγκεκριμένο ποσοστό θα βγει κάποια στιγμή σε πλειστηριασμό από τον ειδικό εκκαθαριστή και έτσι οι βασικοί μέτοχοι της ΑΒΑΞ θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν περαιτέρω το ποσοστό τους. Οι οικογένειες Μιτζάλη και Κουβαρά, μετά την αύξηση θα κατέχουν το 17% και το 7% αντίστοιχα.

Νέα θυγατρική στην Κύπρο

Η απόκτηση των θυγατρικών της J&P Overseas ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της νέας θυγατρικής «AVAX Middle East Limited» (AVAX ME) με έδρα την Κύπρο, «στα πλαίσια της στρατηγικής επιλογής της διοίκησης να επικεντρωθεί σε ηλεκτρομηχανολογικά έργα ("Η/Μ") στις αγορές του Κατάρ, των Αραβικών Εμιράτων και την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η AVAX ME αποτελεί θυγατρική της επίσης Κυπριακής J&P AVAX INTERNATIONAL Ltd, η οποία με τη σειρά της ανήκει κατά 100% στην ΑΒΑΞ.

Τον περασμένο Ιούνιο η AVAX ME εξαγόρασε τρεις εταιρείες από την υπό εκκαθάριση J&P (Overseas) Ltd, και ειδικότερα ποσοστό 100% της Conspel Construction Specialist (Isle of Man) Limited, καθώς και ποσοστό 49% της J&P Qatar WLL και της Abu Dhabi J&P LLC.). Στην ΑΒΑΞ αναφέρουν πως «μέσω της AVAX ME, ο Όμιλος προσβλέπει σε επέκταση εργασιών σε μια περιοχή με σταθερή ροή δημοπράτησης έργων μεγάλης κλίμακας που αφορούν σε έργα Η/Μ.

Η διεύρυνση μέσω της εξαγοράς των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, προσδίδει στον Όμιλο ΑΒΑΞ τεχνογνωσία στον κλάδο των έργων Η/Μ μεγάλης κλίμακας, καθώς και πρόσβαση και εμπειρία στη δραστηριοποίηση στις χώρες της περιοχής αυτής».

Εκτός από το ανεκτέλεστο των 361 εκατ. ευρώ, η AVAX ME, με την εξαγορά των εταιρειών «φορτώθηκε» και με δανεισμό 81 εκατ. ευρώ αλλά και με ταμειακά διαθέσιμα γύρω στα 31 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, στα έργα στο Κατάρ (αθλητικό στάδιο αξίας 133,7 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνεται και οδικά έργα που ολοκληρώθηκαν) προστέθηκαν πρόσφατα νέες συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, η AVAX ME, μέσω των θυγατρικών της, ανέλαβε δύο συμπληρωματικές συμβάσεις στο εν λόγω έργο, για την ανέγερση σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων και την συντήρηση όλου του αθλητικού & εκπαιδευτικού συγκροτήματος για περίοδο δύο ετών, αξίας περίπου €62 εκατομμυρίων και €31 εκατομμυρίων αντίστοιχα.

Στα 180 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το β' εξάμηνο

Ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών των τριών εταιρειών που εξαγόρασε η AVAX ME για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 αναμένεται κοντά στα 180 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο όμιλος της ΑΒΑΞ καθίσταται πλέον μέτοχος πλειοψηφίας της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου «Qatar Foundation Stadium» στο Κατάρ, ενώ ως τώρα κατείχε ποσοστό 24%. Το στάδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, συνιστά ένα έργο συνολικού κατασκευαστικού αντικειμένου $650εκ με μεγάλη σημασία για την χώρα και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022.

Εκτός από τη Μέση Ανατολή, η ΑΒΑΞ απέκτησε, πάλι από την υπό εκκαθάριση J&P Overseas, την «PSM Suppliers Limited» (η «PSM») Οι μετοχές της PSM μεταβιβάσθηκαν μαζί με το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που σχετίζονται κυρίως με την συνέχιση δύο ξεχωριστών συμβάσεων για ένα ενεργειακό έργο στο κοίτασμα πετρελαίου Faregh της Λιβύης, με Πελάτη την WAHA Oil Company με έδρα τη Λιβύη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΑΞ: Έτοιμη και για άλλες πωλήσεις assets εκτός του τομέα κατασκευών

Στόχος η βελτίωση της καθαρής θέσης και της κερδοφορίας του ομίλου, πρότυπο η συναλλαγή για την πώληση των αιολικών πάρκων της Volterra. Στο 1,1 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το ανεκτέλεστο στις κατασκευές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΑΞ: Επιστροφή σε κέρδη, νέα έργα αλλά και ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα

Κομβικό βήμα η ανάληψη του μεγαλύτερου δημοσίου έργου των τελευταίων ετών για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας. Προβληματίζουν οι υψηλές υποχρεώσεις και οι φτωχές επιδόσεις σε ΣΔΙΤ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΑΞ: «Χτυπάει» έργα προϋπολογισμού 4 δισ. μέχρι το τέλος του έτους

Αισιοδοξία από τη διοίκηση της ΑΒΑΞ για προκηρύξεις νέων δημόσιων έργων προϋπολογισμού 1,5 δισ. και ΣΔΙΤ έως 2,5 δισ. μέσα στο 2021. Νομικές και τεχνικές δυσκολίες καθυστερούν την απόσχιση του κλάδου παραχωρήσεων.