ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Ελπίδες διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας... στην παράταση

Ασφυκτική πίεση στον Ν. Ταβουλάρη για τη μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX, ενώ παρατάθηκε με νομοθετική ρύθμιση η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό για τις δύο πυραυλακάτους.

Κρίσιμο δεκαήμερο για την επόμενη μέρα των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεκινά από σήμερα, μετά την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας για την παράταση της σύμβασης τους με το Πολεμικό Ναυτικό έως τα τέλη Ιουνίου για την παράδοση των δύο πυραυλακάτων.

Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, το επερχόμενο δεκαήμερο, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των μετοχών του βασικού μετόχου Νικόλαου Ταβουλάρη προς την ONEX, ή τουλάχιστον να συμφωνηθεί, ενώ αναμένεται από την πλευρά του και η αποκάλυψη του έτερου βασικού μετόχου της, της AXIS.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ασκήσει κάθε μοχλό πίεσης ώστε να προχωρήσει η διαδικασία διάσωσης των ναυπηγείων μέσω της μεταβίβασης στην ONEX και ακολούθως να προχωρήσει η αντίστοιχη διαδικασία με το Νεώριο στη Σύρο.

Άλλωστε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρενέβη την Παρασκευή  στη συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τις τροπολογίες που συμπεριελήφθησαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού και αφορούν στις ρυθμίσεις για τη ναυπήγηση δύο πυραυλακάτων (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού από τα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» Α.Ε.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του για τις τροπολογίες του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Ο λόγος που δίνεται τρίμηνη παράταση στο ναυπηγείο Ελευσίνας, είναι για ασκηθεί πίεση προς πάσα κατεύθυνση. Ελπίζω στο διάστημα αυτό, το οποίο ήδη τρέχει από αρχές Απριλίου, να γίνουν οι επαφές, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν -όχι με εμάς συμμετέχοντες-  ανάμεσα στην ιδιοκτησία των «Ναυπηγείων Ελευσίνος» αλλά και σε αυτόν που ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε αυτά, όπως ακούμε και διατείνεται και ο ίδιος, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία συμφωνία», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως η πρωτοβουλία δεν έχει να κάνει με τον καταλογισμό ευθύνης για το τι έγινε ως τώρα, αλλά με την οριστική λύση του προβλήματος.

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Προς το παρόν, όμως, ας αρκεστούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις τροπολογίες που δίνουν παράταση ζωής. Όπως έχω πει επανειλημμένως, ο χρόνος τελειώνει. Επομένως, όσοι ακούν και όσοι ενδιαφέρονται για τη συζήτηση αυτή, να το λάβουν αυτό υπόψη. Ο χρόνος τελειώνει. Ας επισπεύσουν ό,τι συζητούν και ό,τι διαπραγματεύονται».

Υπενθυμίζεται ότι, αν δεν τελεσφορήσει η διαδικασία, τότε θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο μετοχοποίησης των χρεών της επιχείρησης προς το Δημόσιο, που θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης. Η διαδικασία ωστόσο αυτή έχει δύο βασικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και είναι οι 600 εργαζόμενοι των ναυπηγείων και το γεγονός ότι, αν τα ναυπηγεία περάσουν υπό κρατικό έλεγχο, μετά θα πρέπει, βάσει των κοινοτικών κανόνων, να λειτουργούν αποκλειστικά για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας και δεν θα μπορούν να αναλαμβάνουν παραγγελίες τρίτων.

Η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS περιλαμβάνει την εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Οφειλές οι οποίες αφορούν σε περίπου 230 εκατ. ευρώ, με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank, στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτές προστεθούν και οι οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σπάει το μπλόκο από το υπ. Άμυνας στην εξυγίανση

Δέσμευση Παναγιωτόπουλου ότι το υπουργείο θα έχει εγκρίνει το σχέδιο ως τις 15 Φεβρουαρίου για να κατατεθεί στο δικαστήριο. Αρχικά σχεδιαζόταν να εγκριθεί εντός εξαμήνου (!). Έντονη αβεβαιότητα για κορβέτες και Fincantieri.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμερικανικό σχέδιο «Τρίαινα»: Επένδυση 1,4 δισ. στα ναυπηγεία

Το σχέδιο της ONEX και της αμερικανικής DFC για τα ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Οι φρεγάτες, η δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας και η κατάκτηση ισχυρής θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιμάνια: Το αμερικανικό σχήμα για Αλεξανδρούπολη - Καβάλα

Κοινοπραξία υπό την ομπρέλα της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, με συμμετοχή του fund Black Summit και ευρωπαϊκού λιμένα μπαίνει στο διαγωνισμό. Δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον η ONEX, αφοσιώνεται στα ναυπηγεία.