ΓΔ: 855.32 0.48% Τζίρος: 30.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σπάει το μπλόκο από το υπ. Άμυνας στην εξυγίανση

Δέσμευση Παναγιωτόπουλου ότι το υπουργείο θα έχει εγκρίνει το σχέδιο ως τις 15 Φεβρουαρίου για να κατατεθεί στο δικαστήριο. Αρχικά σχεδιαζόταν να εγκριθεί εντός εξαμήνου (!). Έντονη αβεβαιότητα για κορβέτες και Fincantieri.

Με την υπόσχεση ότι το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2022, αλλά με την αβεβαιότητα να παραμένει, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,  με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σε μια συνάντηση, παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και του δημάρχου Ελευσίνας Αρ. Οικονόμου, αυτό που έγινε σαφές είναι ότι το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η αρχική πρόθεση του υπουργού, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, ήταν να παραδοθεί μετά από έξι μήνες (!) κάτι που ευτυχώς μετά και τις πιέσεις των παρευρισκόμενων άλλαξε. Να σημειωθεί ότι βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τις 23 Δεκεμβρίου 2021 και χωρίς την έγκριση του υπουργείου μπλοκάρεται η κατάθεσή του στο δικαστήριο.

Αυτή η αναίτια καθυστέρηση έχει πάει πίσω τρεις μήνες την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας, και τη συμμετοχή σε αυτήν του ιταλικού κολοσσού της Fincantieri

Ο στόχος που είχε τεθεί εξ αρχής ήταν το σχέδιο εξυγίανσης να υποβληθεί στο δικαστήριο πριν από το τέλος της χρονιάς ή τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς όπως όλα δείχνουν «σκάλωσε» για αδιευκρίνιστους λόγους στο ΥΠΕΘΑ. 

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο εξυγίανσης εγκρίθηκε από τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που είναι και οι βασικοί πιστωτές, και στάλθηκε από την ΕΥ (Εrnst& Young) στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς έγκριση, στις 23 Δεκεμβρίου 2021, ώστε να δοθεί στη συνέχεια στις τράπεζες και μετά να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Πειραιά προς επικύρωση.

Επίσης, τον προηγούμενο μήνα πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο Μενέντεζ, μέσω του οποίου η Ουάσιγκτον ειπιτρέπει στην κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC να επενδύσει στην Onex Ναυπηγεία Ελευσίνας της Ελλάδας, καθώς προάγουν την ασφάλεια της περιοχής.

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι ότι πρώτα θα υπογραφεί το σχέδιο εξυγίανσης και μετά θα ληφθεί απόφαση για τις κορβέτες και ότι κάποιες από τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού θα γίνουν σε ελληνικά ναυπηγεία. Χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ή Σκαραμαγκά.

Όλα αυτά βέβαια με την ελπίδα ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, δεν θα έχουμε κάποια ανακοίνωση – «έκπληξη» σχετικά με τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, σε εταιρεία που έχει «πολύ ισχυρή υποψηφιότητα», σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Επίμονες πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων κάνουν λόγο για ανάθεση και τον κορβετών στη γαλλική Naval, κατασκευάστρια και των φρεγατών Belhara.

Όσον αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και κατά πόσο ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στους εργαζόμενους υποστηρίχθηκε από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ ότι ο νέος ιδιοκτήτης, εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με εξοπλιστικά προγράμματα. Όλα αυτά όταν μέχρι και πριν λίγες ημέρες, κύκλοι του υπ. Άμυνας ανέφεραν ότι ο Σκαραμαγκάς έχει βάλει ισχυρή υποψηφιότητα για τις κορβέτες του ΠΝ, ενώ τον Δεκέμβριο τα είχε επισκεφθεί και αντιπροσωπεία της Naval.

Όπως φαίνεται οι χειρισμοί τους υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν ιδιότυπο εμφύλιο ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα και κάποτε κραταιά ναυπηγεία της χώρας, ο οποίος θα έχει νέα επεισόδια στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεμπλοκάρει με εντολή του πρωθυπουργού η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Νομοθετική ρύθμιση εντός 15θημέρου, ώστε να ξεπεραστούν τυπικά εμπόδια και να κατατεθεί στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης από την ONEX. Νέα δεδομένα για την αμυντική βιομηχανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στον αέρα η εξυγίανση, δεν υπογράφει το υπ. Άμυνας

Αναρμόδιο να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης δηλώνει το υπουργείο Άμυνας και μεταθέτει την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα για την τύχη του σχεδίου διάσωσης.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωρά η συνεργασία Onex - Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι δύο πλευρές εξετάζουν κοινά έργα ναυπήγησης και επισκευής πλοίων για την ελληνική και διεθνή αγορά. Μεγάλο μέρος των εργασιών θα πραγματοποιείται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Διερεύνηση συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψυχρολουσία από το υπουργείο Άμυνας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Με μια ανακοίνωση που αφήνει πολλά ερωτηματικά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ουσιαστικά παίρνει πίσω τη δέσμευσή του για έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ως τις 15 Φεβρουαρίου.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Πρόσω ολοταχώς» για το σχέδιο εξυγίανσης

Στην κυβέρνηση και τις τράπεζες το σχέδιο εξυγίανσης για να πάρει εγκρίσεις και να κατατεθεί στο δικαστήριο. Καθοριστικής σημασίας η συμμετοχή της Fincantieri στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.