ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τράπεζα Κύπρου: Ζημίες 26 εκατ. στο α' τρίμηνο 2020, στα 145 εκατ. τα έσοδα

Στα 85 εκατ. τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2019. Tα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 14% σε τριμηνιαία βάση.

Ζημιές μετά φόρων ύψους €26 εκ. ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Τρ. Κύπρου έναντι κερδών €95 εκ. το τρίμηνο του 2019. Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν σταθερά στα €85 εκ. ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 145 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να κινούνται στα 52 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα εμφάνισε πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους €64 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2020 (χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων -cost of risk- ύψους 200 μ.β.), περιλαμβανομένων και  πιστωτικών ζημιών δανείων ύψους €28 εκατ. που  αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών λόγω της εξάπλωσης  του ιού COVID - 19.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Πανίκος Νικολάου «Παρακολουθούμε στενά τις επιπτώσεις του ιού COVID - 19 στην παγκόσμια και την Κυπριακή οικονομία. Η άμεση και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης με την εμφάνιση του ιού COVID - 19 στην Κύπρο έχει περιορίσει με επιτυχία την εξάπλωση της πανδημίας και σήμερα η κατάσταση της υγείας στη χώρα είναι σταθερή. Καθώς ανακοινώνουμε τα αποτελέσματά μας για το πρώτο τρίμηνο του έτους , σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των ετήσιων μας αποτελεσμάτων για το 2019, η Κύπρος έχει ήδη προχωρήσει στη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων , και έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε κίνηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Καθώς η αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένει, οι προτεραιότητές μας παραμένουν ξεκάθαρες. Να στηρίξουμε τους πελάτες μας που έχουν επηρεαστεί από τον ιό COVID - 19, καθώς και την ευρύτερη Κυπριακή οικονομία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία των συναδέλφων και των πελατών μας. Από την αρχή της κρίσης, έχουμε αναβαθμίσει την επικοινωνία με τους πελάτες μας για να κατανοήσουμε τη νέα χρηματο οικονομική τους θέση και ανάγκες, προκειμένου να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους για να τους στηρίξουμε.

Τα αποτελέσματά μας αυτό το τρίμηνο αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο ως προς την επίτευξη του κύριου στόχου μας για βελτίωση του ισολογισμού. Προχωρήσαμε σε περαιτέρω οργανική μείωση των ΜΕΔ κατά €142 εκατ., παρά το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση του ιού COVID - 19 τον Μάρτιο 2020. Από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014 , έχουμε μειώσει τα ΜΕΔ κατά 75% σε €3.7 δις, το οποίο αντιπροσωπεύει το 29% του συνόλου των δανείων (15% μετά τις πιστωτικές ζημιές ). Το ποσοστό κάλυψης με προβλέψεις αυξήθηκε σε 56% και το συνολικό ποσοστό κάλυψης περιλαμβανομένων των εξασφαλίσεων ανήλθε σε 124%. Επιπρόσθετα, τον Μάιο 2020, εν μέσω της κρίσης του ιού COVID - 19, ολοκληρώσαμε πώληση ΜΕΔ ύψους €133 εκατ. (Project Velocity 2). 

Η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας παραμένει καλή και υπερβαίνει τις κανονιστικές απαιτήσεις. Στις 31 Μαρτίου 2020, οι κεφαλαιακοί μας δείκτες (με μεταβατικές διατάξει ς αναφορικά με το ΔΠΧΑ 9) ανήλθαν σε Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας ύψους 17,7%, και Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 14.3% σε σύγκριση με τις τροποποιημένες ελάχιστες απαιτήσεις για το Κεφάλαιο Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ύψους 9.7%, μετά τα μέτρα χαλάρωσης κεφαλαιακής επάρκειας από τις εποπτικές αρχές .

Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €3.0 δις. Ο νέος δανεισμός κατά το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε €451 εκατ ., αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο , συμβάλλοντας στη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα βελτιώθηκε κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες αυτό το τρίμηνο και ανήλθε σε 58%, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης Προσωπικού τον περασμένο Οκτώβριο.

Tα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, υποβοηθούμενα από τον ενισχυμένο ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Σήμερα, το 70% των πελατών μας χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια για διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών. Το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε συνολικά έσοδα ύψους €145 εκατ. και λειτουργικά κέρδη ύψους €52 εκατ.
Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα από οργανικές δραστηριότητες για το τρίμηνο ήταν ζημιά ύψους €23 εκατ . και το συνολικό αποτέλεσμα ζημιά ύψους €26 εκατ. , μετά τις αυξημένες πιστωτικές ζημιές δανείων ύψους €64 εκατ . λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών (πιστωτικές ζημιές δανείων που σχετίζονται με τον ιό COVID - 19 ύψους €28 εκατ. - επιπρόσθετη χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων (cost of risk) ύψους 88 μ.β.).

Οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί και αυτό παρατηρείται στα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας συναλλαγών και στη μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια. Οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το 2020. Η πλήρης επίδραση παραμένει αβέβαιη και θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των περιορισμών για τον ιό COVID - 19, την επιτυχή επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας , καθώς και το χρονοδιάγραμμα και το ν ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης. Η στρατηγική μας παραμένει ξεκάθαρη. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ενίσχυση του ισολογισμού , βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, καθώς και βελτίωση της αποδοτικότητας των εργασιών μας μέσω μείωσης του κόστους υποβοηθούμενη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το Συγκρότημα βρίσκεται σε καλή θέση, με καλή κεφαλαιακή βάση και ισχυρή ρευστότητα, έτοιμο να στηρίξει αυτή την ανάκαμψη και την Κυπριακή οικονομία."

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Alpha-Bank-Cyprus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βασ. Ψάλτης: Είμαστε εδώ να συμβάλουμε στο αναπτυξιακό αφήγημα της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Προέδρου του Δ.Σ., του CEO του Ομίλου και των διοικητικών ομάδων Ελλάδας και Κύπρου με την κυπριακή ηγεσία, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και οικονομικούς παράγοντες.
alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ολοκλήρωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου Sky ύψους 2,3 δισ.

Το Project Sky συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Κύπρο και τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα οριστική μεταβίβαση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που έχει πραγματοποιηθεί από ελληνική τράπεζα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Αποκτά επιπλέον 13,4% της Ελληνικής Τράπεζας έναντι 70 εκατ. ευρώ

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Eurobank θα ελέγχει το 26% της κυπριακής τράπεζας. Η επένδυση γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγική ενίσχυσης περαιτέρω την παρουσία του Ομίλου στις βασικές αγορές που δραστηριοποιείται.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Ολοκληρώθηκε η πώληση του Project Marina στη Bain Capital

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόστιμο από την ΕΚΤ στην Τράπεζα Κύπρου για μεταφορές κεφαλαίων χωρίς άδεια

Το πρόστιμο είναι ύψους 575.000 ευρώ, με την ΕΚΤ να τονίζει ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Δεκεμβρίου 2017 η Τράπεζα Κύπρου έκανε μεταφορές κεφαλαίων χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια.