ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Επτά επενδυτικά σχήματα στη Β' φάση του διαγωνισμού 

Ο νέος επενδυτής έχει τη δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δυνάμει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ. 

Επτά είναι τα επενδυτικά σχήματα εκ των εννέα που είχαν καταθέσει προσφορά, τα οποία «πέρασαν» στη δεύτερη βάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Μεταξύ των διεκδικητών περιλαμβάνονται ισχυροί εγχώριοι παίχτες στην αγορά ενέργειας όπως ο όμιλος ΓΕΚ - Τέρνα, τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με την Elpedison, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη από κοινού με τη ΔΕΗ, ο όμιλος Καπελούζου και ο όμιλος Μυτιληναίος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος επενδυτής έχει τη δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δυνάμει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ). 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στο δεύτερη φάση φάση του διαγωνισμού προκρίνονται τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  1. C.G. GAS LIMITED
  2. MET HOLDING AG 
  3. SHELL GAS B.V. 
  4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.  
  5. Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V. 
  6. Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.  
  7. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E. 

«Τα ανωτέρω προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική Σύμβαση Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room-VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ», τονίζει το Ταμείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας το διακύβευμα αφορά καταρχήν τον έλεγχο της ΕΠΑ Αττικής, της οποίας η απόκτηση σημαίνει ότι ο νικητής του διαγωνισμού αποκτά αυτόματα ένα προβάδισμα στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς στα χέρια του θα περάσουν 200.000 και πλέον συνδέσεις πανελλαδικά.

Επιπρόσθετα, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας (MoU), προκειμένου ο προτιμητέος επενδυτής να μπορεί να αποκτήσει και το 35% των μετοχών που κατέχουν τα πρώτα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, εφόσον αυτά δεν πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό.. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

sunedria
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

«Προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ι. Παπαδόπουλος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πώς θα πραγματοποιηθεί η έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία θα συνεργαστεί με όλους τους ιδιώτες παρόχους για την οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει σε όλους.
DEPA Emporias, Fysiko Aerio, Polyxroniou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η απολιγνιτοποίηση ενισχύει τον ρόλο του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Πολυχρονίου,  συντονιστή διευθυντή Δραστηριοτήττων Στρατηγικής και Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το φυσικό αέριο αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των συμβατικών μορφών ενέργειας και των ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η νέα μετοχική σύνθεση της Gastrade

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την απόκτηση του κοινού ελέγχου της Gastrade από τους ΔΕΣΦΑ, Κοπελούζου, ΔΕΠΑ Εμπορίας, GasLog και BTG. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα επιφέρει προβλήματα ανταγωνισμού.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στάσσης: Έργα 2,5 δισ. στη Δυτική Μακεδονία τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Έργα που αφορούν αποκατάσταση εδαφών, την κατασκευή μονάδας για τις ανάγκες των τηλεθερμάνσεων, καθώς και την μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
sunergasia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες ευκαιρίες στον τομέα φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων

Η εταιρεία συμμετείχε στις ομάδες εργασίας που συναντήθηκαν στο Κάιρο και σε συνέχεια του μνημονίου κατανόησης, θα εξειδικεύσει τη συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά για τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών.