ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Οι «μνηστήρες» που θέλουν να σώσουν την Creta Farms

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πληροφορίες αναφέρουν πέντε προτάσεις για την απόκτηση της Creta Farms μεταξύ άλλων από Δούζουγλου (SCDGROUP LTD), Θεοδωρόπουλο (Chipita) και Βιντζηλαίο (Impala Invest BV). Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν κούρεμα δανείων.

Με το τοπίο να παραμένει θολό για το ποιος εκ των δύο αδερφών Δομαζάκη βρίσκεται στο τιμόνι της διοίκησης της Creta Farms, ολοκληρώθηκε χθες η φάση της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, από επενδυτές που εκφράζουν αρχικό ενδιαφέρον να εισέλθουν στην αλλαντοβιομηχανία.

Οι χθεσινές πληροφορίες επιβεβαίωναν την υποβολή πρότασης από τουλάχιστον τρεις ενδιαφερόμενους: ο κ. Θόδωρος Δουζόγλου μέσω της εταιρίας του SCDGROUP LTD στην πρόταση του οποίου συντάσσεται ο Κων.Δομαζάκης, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita και κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος που ηγείται της επενδυτικής εταιρείας Impala Invest BV.

Ταυτόχρονα, άλλες πληροφορίες περιλαμβάνουν και την συμμετοχή της Lime Capital Partners, το μετοχικό σχήμα που ελέγχει την εταιρεία Δωδώνη και το αμερικανικό fund HIG, ενώ δεν διασταυρώθηκε εάν διατηρήθηκε το αρχικό ενδιαφέρον κάποιον ιταλικών και ισπανικών σχημάτων που είχαν «ακουστεί» ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισόδου στην κρητική εταιρεία.  

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών αποτελεί το πρώτο δείγμα των προθέσεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών, και δη σε ο,τι αφορά στο ύψος του «κουρέματος» του δανεισμού που επιδιώκουν να πετύχουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι προτάσεις συμπεριέλαβαν παράμετρο «περιορισμού» των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, που κυμαίνονται τα 109,2 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα, βέβαια,  σε αυτή τη περίπτωση είναι πόση «ευελιξία» δύνανται να εμφανίσουν οι τράπεζες στο πεδίο του «κουρέματος» (haircut) των δανείων.

Στο μεταξύ, σε ο,τι αφορά στο βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ιδρυτών της εταιρείας, αδερφών Δομαζάκη, που έγκειται στο ποιος ηγείται της διοίκησης, παραμένει ανοιχτό, με τις πληροφορίες πάντως να θέλουν τις τράπεζες να εξετάζουν έντονα τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στον ορισμό προσωρινής διοίκηση στην αλλαντοβιομηχανία.

Εξάλλου, η κατάσταση στην εταιρεία αναμένεται να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρη όταν γνωστοποιηθούν, όπως προβλέπει η διαδικασία στις εισηγμένες εταιρείες,  στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι μεταβολές στα δικαιώματα ψήφου των μετοχών μετά την υπογραφή σύμβασης νέας ενεχυρίασης των αδερφών Δομαζάκη με τις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή θα αποσαφηνίσει το ποσοστό που «κρατούν» οι δύο ιδρυτές της  εταιρείας και τί ποσοστό έχει περάσει στον έλεγχο των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πριν την υπογραφή συμφωνίας για την νέα ενεχυρίαση, ενεχυριασμένο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν το 19% των μετοχών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χρεών της Creta Farms, που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2018 (9,5% έκαστος αδερφός Δομαζάκη)  ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, ενεχυριασμένο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων είναι και ένα 20% των μετοχών της εταιρείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλιμακώνεται η κόντρα στην Creta Farms - Μήνυση εναντίον του Κων. Δομαζάκη

Υποβολή Μήνυσης και άσκησης αγωγής εναντίον του κου Κωνσταντίνου Δομαζάκη μεταξύ άλλων για τέλεση κακουργηματικής διάστασης απάτη, απιστία, παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και παραβιάσεις διατάξεων του Νόμου περί AE.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυκνό μυστήριο με το πόρισμα για την κατάρρευση της Creta Farms

Το πόρισμα του δικανικού ελέγχου από την Deloitte παραμένει άφαντο, ενώ άγνωστο είναι αν η Creta Farms βρήκε πόρους για να πληρώσει τους ελεγκτές. Κινήσεις από το νέο μέτοχο για ενδυνάμωση της παραγωγής.