ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Alpha Bank: Διαπραγματεύσεις με αμερικανικά funds για πώληση του Galaxy

Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται οι Cerberus, PIMCO, Bain Capital, Apollo και Centerbridge, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με αρκετά επενδυτικά κεφάλαια (funds) εκ των οποίων υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αμερικανικά, συμπεριλαμβανομένων των Cerberus και PIMCO, βρίσκεται η Alpha Bank, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το Galaxy, στο οποίο έχουν ενταχθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και τελικού ύψους πώλησης τριών δισ. ευρώ, όπως ανέφερε πηγή στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Alpha Bank ξεκίνησε τη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει την πώληση της πλατφόρμας εξυπηρέτησης δανείων Cepal, στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά διέκοψε τις διαπραγματεύσεις μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Έχει ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσωρινές προσφορές έως τις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με μία δεύτερη πηγή που μίλησε στο Reuters. Παράλληλα τονίζεται ότι τόσο η  Bain Capital Credit όσο και η Apollo εντάσσονται στους ενδιαφερόμενους , μαζί με την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centerbridge, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να πουλήσει το 60% της συμμετοχής της στην Cepal στην Alpha .

Η Alpha, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, θα μπορούσε να κερδίσει 400 εκατομμύρια έως 500 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση, δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Επιπρόσθετα το Reuters αναφέρει ότι η πώληση είναι η πιο σημαντική προσπάθεια μιας ελληνικής τράπεζας να καθαρίσει τον ισολογισμό της, καθώς η κρίση του κοροναϊού ανάγκασε τους δανειστές να θέσουν σε αναμονή τα εν λόγω προγράμματα. Εάν είναι επιτυχής, η συμφωνία θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη διάθεση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη, όπου οι Έλληνες και οι Ιταλοί δανειστές έχουν ζητήσει πλειοδότες για δισεκατομμύρια ευρώ επισφαλών χρεών.

Η Alpha στοχεύει να υπογράψει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε η πρώτη πηγή. Η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει εντός του καλοκαιριού και το πιθανότερο είναι ότι θα κλείσει στο δ' τρίμηνο. 

Η Εθνική Τράπεζα είναι πιθανό να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία για την πώληση του χαρτοφυλακίου της Frontier, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει δύο τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν οι πηγές.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Roadshows τραπεζών: Τι θα ρωτήσουν τις διοικήσεις οι ξένοι επενδυτές

Στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες στα roadshows που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Κέρδη, πιστωτική επέκταση, deals αλλά και εκλογές κυριαρχούν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο..
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς οι επαναγορές μετοχών αυξάνουν την αξία για τους μετόχους των τραπεζών

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών που αθροιστικά ξεπερνούν τα 11,1 δισ. ευρώ, ανταμείβοντας μαζί με τα μερίσματα τους μετόχους.