ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνας.

Στόχος της Εθνικής η μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων κάτω από 15% φέτος

Εντός του έτους θα προωθηθεί η τιτλοποίηση δανείων 6 δισ. ευρώ, τονίζει ο Παύλος Μυλωνάς. Τι λέει για τις νέες χορηγήσεις δανείων και τη συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης ρευστότητας.

Γρήγορη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, με μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων κάτω από το 15% και αύξηση των νέων δανείων στις επιχειρήσεις είναι οι δύο βασικοί άξονες της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας για το 2020, σύμφωνα με όσα τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος μετασχηματισμού της Εθνικής σε μία σύγχρονη, υγιή και κερδοφόρα τράπεζα, είναι πολύ σημαντικά ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής αυτού του τετραετούς προγράμματος. Για τα «κόκκινα» δάνεια και τις νέες χορηγήσεις, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι:

  • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν το 2019 κατά 5,3 δισ. ευρώ ή κατά το 1/3 του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, φθάνοντας από τα 15 δισ. στα 10 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Με τη μεγάλη τιτλοποίηση δανείων, η οποία θα ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ και θα προχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο, η Εθνική θα φέρει το δείκτη των κόκκινων δανείων κάτω από το 15%.
  • Η τράπεζα εκταμίευσε 3,3 δισ. ευρώ νέα δάνεια το 2019, τα οποία φθάνουν στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν συμπεριληφθούν και τα δάνεια που δόθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει 40% μερίδιο αγοράς στην καθαρή αύξηση των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων και επιβεβαιώνει το ρόλο της Εθνικής στην ελληνική αγορά.

«Αυτές είναι επιτυχίες που δεν είναι τυχαίες ούτε είναι παροδικές. Είναι αποτελέσματα που οφείλονται στην επίμονη εφαρμογή του νέου λειτουργικού μας μοντέλου», επισήμανε ο κ. Μυλωνάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τόνισε, πάντως, αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, πως στόχος πρέπει να είναι η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιβραβευθεί «όποιος στοχεύει καλύτερα» και όχι «όποιος ξοδεύει περισσότερες σφαίρες». Οι τράπεζες έχουν κάθε κίνητρο, συμπλήρωσε, να στηρίξουν τους βιώσιμους πελάτες τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στις έκτακτες ανάγκες τους.

Σχετικά με τη συμμετοχή της Εθνικής στα προγράμματα στήριξης για την πανδημία, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι:

  • Στον πρώτο πυλώνα στήριξης, με τις διευθετήσεις υφιστάμενων δανείων, η Εθνική πάγωσε την αποπληρωμή δόσεων για 1,5 δισ. στεγαστικά, ποσό που αναλογεί στη στήριξη 28.000 δανειακών πελατών.
  • Στο δεύτερο πυλώνα στήριξης, το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ, η Εθνική είχε το 24% του αριθμού των εκταμιεύσεων μέχρι στιγμής, χρηματοδοτώντας περίπου 2.500 επιχειρήσεις.
  • Στον τρίτο πυλώνα, το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, η τράπεζα θα διοχετεύσει αρχικά πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχει ήδη εγκρίνει σχεδόν στο σύνολό τους. Μέσω των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας και των λοιπών δράσεων που έχει δρομολογήσει η Εθνική, μέχρι το τέλος του έτους, οι εκταμιεύσεις δανείων (χωρίς να περιλαμβάνονται οι ανανεώσεις ορίων) αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος από τα οποία θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ψηφιακή αναβάθμιση και αξιολόγηση προσωπικού

Αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι έγιναν άλματα, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 60% μέσα σε λίγους μήνες και οι ενεργοί χρήστες ψηφιακών καναλιών αυξήθηκαν κατά 50% και σήμερα ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύρια.

Η επιτυχία ωστόσο που θα επιφέρει τη μεγαλύτερη αλλαγή μακροπρόθεσμα στην Εθνική Τράπεζα, τόνισε με έμφαση ο κ. Μυλωνάς, είναι η ριζική βελτίωση του Κανονισμού Αξιολόγησης των ανθρώπων μας. Μετά από συζητήσεις πολλών μηνών ολοκληρώσαμε το Μάιο τη συμφωνία με το Σύλλογο των εργαζομένων. Στο νέο σύστημα  θα εντάσσεται ολόκληρη η διοικητική πυραμίδα της τράπεζας. Το σύστημα αυτό θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καθενός εργαζόμενου, όλου του προσωπικού. Αυτή η πρωτοβουλία θα μεταμορφώσει την τράπεζα και θα ενισχύσει σημαντικά τη κουλτούρα της. Θα την αναδείξει πραγματικά σε μία καθόλα σύγχρονη και ακόμα πιο ανθρωποκεντρική τράπεζα, τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Κώστας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι οι επιτυχίες του προγράμματος μετασχηματισμού αποτέλεσαν την πυξίδα της αυτήν την κρίσιμη περίοδο και διαμόρφωσαν ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας. Επίσης έδωσαν ευελιξία και δυνατότητα για γρήγορες αποφάσεις, επιτάχυναν τις διαδικασίες, διασφάλισαν την κοινωνικά υπεύθυνη και ακέραιη λειτουργία, και συνέβαλαν στην επιχειρησιακή της συνέχεια.

«Με αυτή την έννοια, σήμερα μπορούμε να απορροφήσουμε καλύτερα τους κραδασμούς που προξενεί η κρίση του ιού, και να τιμήσουμε τη σοβαρή δέσμευσή μας για στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Η Εθνική είναι παρούσα στα τελευταία 180 χρόνια για να εκπληρώσει σκοπούς που συμπληρώνουν και υλοποιούν τις αξίες μας. Δεσμευτήκαμε να σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας και να δημιουργούμε ηγέτες που βοηθούν στη συλλογική προσπάθεια να φτιάξουμε το αύριο που όλοι έχουμε στο όραμά μας», σημείωσε καταλήγοντας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: 307 εκατ. η αξία του κλάδου καρτών, τι προβλέπει το σχέδιο διάσπασης

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την EVO Payments, η Εθνική Τράπεζα προχωρά στην απόσχιση του κλάδου καρτών και στην εισφορά του σε νέα εταιρεία στην οποία θα ελέγχει το 49%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κλείδωσε» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σήμερα οι ανακοινώσεις

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο ΧΑ θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία με το CVC. Δόθηκε έγκριση από το ΤΧΣ, προβληματισμός για το τίμημα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επικεφαλής των τραπεζών για οικονομία, «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες υποστηρίζουν την οικονομία με νέα δάνεια, ενώ τα μέτρα στήριξης θα περιορίσουν την ύφεση. Αποφεύχθηκε ως τώρα η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Τι είπαν στους αναλυτές Μυλωνάς, Ψάλτης και Καραβίας.