ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην ΟNEX το 51% των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση

Οι μέτοχοι των ναυπηγείων Ελευσίνας συμφώνησαν σήμερα για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στην ΟNEX ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας με αμερικανικά κεφάλαια.

Οριστική συμφωνία για την μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των ναυπηγείων Ελευσίνας στην onex με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση των ναυπηγείων με αμερικανικά κεφάλαια ανακοίνωσε το υπουργείο ανάπτυξης. Ειδικότερα συμφωνήθηκε ότι το 51% των μετοχών της εταιρείας θα μεταβιβαστούν με συμβολικό τίμημα στην ΟNEX ώστε να δρομολογηθεί η ένταξη της εταιρείας στα άρθρα 106βδ του πτωχευτικού κώδικα

Νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την επωνυμία «Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ.» κ. Νίκο Ταβουλάρη και λοιπών μετόχων της εταιρείας και του Προέδρου του ομίλου ΟNEX,  κ. Παναγιώτη Ξενοκώστα, με σκοπό την εξεύρεση λύσης για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συμφωνήθηκε ότι ο τρόπος εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα γίνει με την υπαγωγή τους στη διαδικασία του άρθρου 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα. Προς υλοποίηση της ανωτέρω διαδικασίας, οι  μέτοχοι κ.κ. Ταβουλάρης και Στεφάνου συμφώνησαν όπως μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών που κατέχουν στην εταιρεία  «Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ» σε εταιρεία του ομίλου Onex, έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ και υπό την διαλυτική αίρεση της κατάθεσης και επικύρωσης της συμφωνίας από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Όλα τα μέρη συμφώνησαν επίσης ότι θα κληθούν άμεσα και οι λοιποί μέτοχοι για να ενημερωθούν για την παρούσα συμφωνία και να προσχωρήσουν σε αυτή ώστε να μεταβιβαστεί κατά τα ανωτέρω ποσοστό τουλάχιστον 51%  των μετοχών της εταιρείας «Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ»,  γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης.

Όπως έγραφε το BD η διαδικασία, θα χρειαστεί διάστημα περίπου 60 ημερών για την ολοκλήρωσή της, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα και τη νέα τρίμηνη παράταση για την παράδοση της τελευταίας πυραυλακάτου προς το Πολεμικό Ναυτικό. Κίνηση η οποία ήταν προαποφασισμένη, καθώς η παράδοση αυτής έχει ορισθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου ήδη από τα τέλη Μαΐου, όπως έχει ήδη αναφέρει το Business Daily.

Όσον αφορά τη διαδικασία, η ΟΝΕΧ έχει από καιρό καταθέσει στην DFC το business plan για το ναυπηγείο και έχει δοθεί η έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ, DFC, για τη χρηματοδότηση του project. Το ύψος της χρηματοδότησης αναμένεται να γνωστοποιηθεί όπως και τα βασικά σημεία του business plan, εάν σήμερα υπάρξει συμφωνία για τη μεταβίβαση των μετοχών.

Σε αυτή την περίπτωση, θα ακολουθήσει η διαδικασία του due diligence (οικονομικός και νομικός έλεγχος), η οποία είναι υποχρεωτική για τη χρηματοδότηση και χρειάζεται 60 ημέρες για την ολοκλήρωσή της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

telecom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cosmote και Vodafone μειώνουν το κόστος κλήσης στη Γραμμή Καταναλωτή

Οι δυο τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη για την μείωση κατά την περίοδο που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.
nafpigeia_skaramanga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί θέλει την Προβλήτα 4 των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο δήμος Χαϊδαρίου

Με τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ να κηρύσσεται τελικά άγονος λόγω έλλειψης προσφορών, ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί την ΕΤΑΔ να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περιλαμβάνει την έκταση της προβλήτας 4.