Pasal Development
Pasal Development

Ράλι άντλησης κεφαλαίων από την Pasal, έρχεται νέα αύξηση

Τη μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων στα 200 εκατ. ευρώ θέτει ως στόχο η εταιρεία μετά την είσοδο της Sterner Stenhus στο μετοχικό της κεφάλαιο. Αποκλείεται η έξοδος από το Χρηματιστήριο.

Σε νέα τροχιά μπαίνει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ η Pasal Development, έχοντας πλέον ως βασικό μέτοχο τον σουηδικό όμιλο Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη.

Οι στόχοι για την επόμενη μέρα αφορούν στη δημιουργία μιας εταιρείας που το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της πολύ σύντομα θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, η οποία στοχεύει σε τρεις τομείς, με πρωτεύοντα τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), αλλά και των γραφείων, ενώ σημαντική θέση θα έχουν και οι επενδύσεις σε κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας, τα οποία καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για την επίτευξη του στόχου, αναμένεται να υπάρξει σύντομα και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σημαντικά μεγαλύτερη αυτής που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα, μέσω της νέας αύξησης, πρόθεση του νέου βασικού μετόχου ο οποίος ελέγχει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal, είναι η είσοδος νέων επενδυτών, αλλάζοντας πλήρως το μετοχικό χάρτη της εισηγμένης.

Όσον αφορά την πιθανότητα εξόδου της εταιρείας από το Χρηματιστήριο, πηγές του BD αναφέρουν ότι αυτό δεν είναι στο σχεδιασμό των νέων μετόχων και της διοίκησης.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Sterner Stenhus διαθέτει εμπειρία και σε εισηγμένες εταιρείες real estate, με συνολικά assets 220 εκατ. ευρώ στην Σουηδία, ενώ είχε προχωρήσει και σε επενδύσεις ύψους 105 εκατ. τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα στον κλάδο των logistics και σε ΣΔΙΤ. Η απόκτηση από τον όμιλο Άβαξ της σύμβασης ΣΔΙΤ προς 8,8 εκατ. ευρώ αποτέλεσε κίνηση - ματ της εταιρείας καθώς αφορά την κατασκευή και συντήρηση και τεχνική διαχείριση δέκα σχολείων για 25 χρόνια, έναντι μισθώματος που θα καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο.

Τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα

Ο τομέας των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα αποτελεί μια επενδυτική κατηγορία ακινήτων, στην οποία η Pasal  επιδιώκει να κερδίσει έδαφος ωστόσο, άμεσα κινήσεις θα δούμε στην αγορά των logistics καθώς ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο αποθηκών.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Pasal  αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω άμεσα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εισφερθούν σε αυτή και άλλα ακίνητα που έχει αποκτήσει στην διετή παρουσία στην Ελλάδα ο σουηδικός όμιλος μεταξύ των οποίων είναι και το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην πλατεία Ομονοίας, αλλά και δύο αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο συνολικής επιφανείας 21.000 τμ, που τώρα εξυπηρετούν τις ανάγκες της Friesland και της Goldair.

Τέλος, η διοίκηση εξετάζει την δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενων ακινήτων της, μεταξύ των οποίων 33 στρέμματα στο Λαύριο που μπορεί να αναπτυχθεί συγκρότημα κατοικιών, αλλά και 29.660 τμ. στο Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη, οικόπεδο 10,8 στρεμμάτων στον Ελαιώνα κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυροποιεί τον ισολογισμό της η Νίκας με αύξηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ

Η βιομηχανία αλλαντικών πέτυχε αύξηση 28% στις πωλήσεις το 2019 και επιδιώκει να αυξήσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της, μετά την αλλαγή συσχετισμών που δημιούργησε η περιπέτεια της Creta Farms.
Pasal Development
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pasal: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την Sterner Stenhus Greece

Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 0,71 ευρώ σε μετρητά για κάθε μετοχή. Η Sterner δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out), ενώ δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της Pasal από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καινοτομίες από την ΕΨΑ στα αναψυκτικά και στόχος η ενίσχυση εξαγωγών

Το καλοκαιρινό Summer Mix και το You Cann με εκχύλισμα βιομηχανικής κάνναβης μπορούν να διευκολύνουν τη διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού, τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος.