ΓΔ: 892.64 -2.21% Τζίρος: 18.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εθνική Ασφαλιστική: Ο ασφαλιστικός κλάδος ικανός να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη

Ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε εξωστρεφείς και παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορος Σαρδελής.

Στα διαφορετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας από χώρα σε χώρα, αναλόγως και των προτεραιοτήτων που έθεσε κάθε κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορος Σαρδελής, στην ομιλία του στο διεθνές φόρουμ του Economist «Silver Tsunami: Ξεπερνώντας τα κύματα της γήρανσης του πληθυσμού στη σκιά του covid-19».

«Δεν κάναμε όσα βήματα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια,   όσον αφορά την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα», είπε ο κ. Σαρδελής,  και μίλησε για μεταρρυθμίσεις χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η επίσπευση απονομής δικαιοσύνης.

Παρόντες στο φόρουμ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο πρόεδρος της Lamda Development Τάσος Γιαννίτσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος και  ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής  Σταύρος Κωνσταντάς.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής  υποστήριξε πως «το 75% του χρέους που δημιουργήθηκε τα 15 χρόνια πριν την κρίση οφείλονταν στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία χρηματοδοτούσε το κράτος από δικά του ελλείμματα».

Ο ίδιος τόνισε ότι, «από τα χρήματα που θα λάβει η χώρα από την Ε.Ε αναγκαστικά θα δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της απασχόλησης μέσα στο υπάρχον πλαίσιο, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί και η διαδικασία των αλλαγών».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σαρδελής χαρακτήρισε δομικό το πρόβλημα της Ελλάδας σχετικά με το μικρό μέγεθος της ιδιωτικής ασφάλισης και τα χαμηλά επίπεδα ιδιωτικής αποταμίευσης που επιδρούν αρνητικά στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Κωνσταντάς, επισήμανε πως «Ο τομέας της ασφάλισης μπορεί να είναι στρατηγικός εταίρος του δημόσιου τομέα για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας ως θεσμικός επενδυτής»

Συνεχίζοντας, διεμήνυσε ότι «η πρόταση για το Σύστημα τριών πυλώνων, που ζητάει η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα αποτελεί μια πολύ γνωστή συνταγή παγκοσμίως και είναι κρίμα να μην επωφεληθούμε από τα μαθήματα και τις λύσεις, που αντλήθηκαν από άλλες κοινωνίες».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι, «μια πιθανή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με την αξιοποίηση της ανοδικής πορείας που υπήρχε πριν τον κορωνοϊό, ως μια τάση που αναμένεται να επιστρέψει, ίσως ταχύτερα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο Ασφαλιστικός Τομέας στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει μέσω Επενδύσεων σε εξωστρεφείς και παραγωγικούς τομείς της Ελληνικής Οικονομίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η δομή της συμφωνίας της Εθνικής με CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Η αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 505 εκατ. ευρώ, αλλά η Εθνική θα πάρει άμεσα για το 90,01% των μετοχών το ποσό των 209,5 εκατ. ευρώ. Στις 21 Απριλίου η γενική συνέλευση για την έγκριση του deal.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθν. Ασφαλιστική: Μαίνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων για την πώληση

Κάλεσμα στο ΤΧΣ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της ΕΤΕ να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία και να εμποδίσει το «ξεπούλημα» της Εθνικής Ασφαλιστικής απηύθυνε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της εταιρείας, μέσω ανακοίνωσής του.