ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τιταν

Νέο προϊόν τσιμέντου θέτει σε δοκιμή η Τιτάν

Ο νέος τύπος τσιμέντου παράγεται με χαμηλότερες απαιτήσεις καυσίμου. Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι και η στρατηγική του ομίλου έως το 2025.

Νέα εταιρική στρατηγική για τον καθορισμό των στόχων για το 2025 και μετέπειτα διαμορφώνει από τις αρχές του έτους ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, ιδίως σε ό,τι αφορά τις περιοχές προτεραιότητας, όπου θα πρέπει να εστιάσει. Πρόκειται για σημεία, τα οποία άπτονται της ευρύτερης στόχευσης του ομίλου για τον μετασχηματισμό του σε έναν οργανισμό, συνολικά φιλικότερο προς το περιβάλλον, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και σε συνδυασμό με την διαφύλαξη των αρχών της καλής εταιρικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της επιχειρηματικής ηθικής:

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο κ. Γιάννης Πανιάρας, εντεταλμένος σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν, πέραν των ευρύτερων στόχων που έχει θέσει, εργάζεται και σε επιμέρους προϊοντικές λύσεις, όπως για παράδειγμα, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Ένα τέτοιο προϊόν είναι και ένας νέος τύπος τσιμέντου, ο οποίος παράγεται με χαμηλότερες απαιτήσεις σε κλίνκερ (το βασικό καύσιμο ενός εργοστασίου τσιμέντου). Σχετικές δοκιμές γίνονται αυτήν την περίοδο στη μονάδα της Τιτάν στην Πάτρα. Ωστόσο, για να φτάσει στο εμπορικό του λανσάρισμα ένα τέτοιο προϊόν, πολλά θα εξαρτηθούν και από το θεσμικό πλαίσιο, καταρχάς για να επιτραπεί η χρήση του και στη συνέχεια για να μπορέσει να πωληθεί σε τιμές, τέτοιες, ώστε να επιτρέψουν την επιτυχημένη εμπορική πορεία, όχι μόνο του συγκεκριμένου προϊόντος, αλλά και όσων ακολουθήσουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Πανιάρα, «το 2020 ξεκινήσαμε έναν νέο κύκλο αξιολόγησης των ουσιωδών θεμάτων, σύμφωνα με το πλαίσιο αναφοράς SASB® που θα λειτουργήσει ως "πυξίδα" για τον καθορισμό των στόχων μας για το 2025 και μετέπειτα, ευθυγραμμίζοντας έτσι τις επιχειρηματικές προτεραιότητες του ομίλου με τις ανάγκες των συμμετόχων του. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψαν τέσσερις περιοχές προτεραιότητας, στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει ο όμιλος για βιώσιμη ανάπτυξη».

Όπως ανέφερε, αυτές είναι οι παρακάτω:

Απανθρακοποίηση και ψηφιακός μετασχηματισμός: μετασχηματίζουμε τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες, εστιάζοντας στην ανθεκτικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη λύσεων, με στόχο την εξυπηρέτηση των πελατών μας, καθώς κατευθυνόμαστε προς έναν ψηφιακό κόσμο με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την εξέλιξη: καλλιεργούμε μια κουλτούρα ίσων ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους μας, χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικά μέσα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Θετικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινότητες: ενισχύουμε τις δραστηριότητές μας και τους ανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να συνεισφέρουν στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, αναγνωρίζοντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες τους.

Υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα: ενδυναμώνουμε τα επιχειρηματικά μας οικοσυστήματα, ώστε να ενσωματώνουν κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις και τις καθημερινές συμπεριφορές τους, ενώ παράλληλα αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους με υπευθυνότητα.

Μείωση εκπομπών άνθρακα και «απάντηση» στην πανδημία

Ειδικά όσον αφορά στην απανθρακοποίηση, μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά περίπου 30% μέχρι το 2030, συγκριτικά με το επίπεδο του 1990. Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην Συμφωνία των Παρισίων (COP21) στηρίζοντας ταυτόχρονα το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) με στόχο ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, ορόσημο για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ήταν η εισαγωγή της χρήσης φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις μας στις ΗΠΑ και η επέκταση της άδειας χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, ώστε να καλύπτει καύσιμα από δημοτικά απορρίμματα.

Επιπλέον των παραπάνω, η διοίκηση του ομίλου αναφέρει ότι η έξαρση της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσε ένα γεγονός που υπογράμμισε την σημασία που έχει η μέριμνα για τους ανθρώπους μας και η διαχείριση των κρίσεων με υπευθυνότητα. Σημειωτέον ότι η ενιαία διαχείριση περιβαλλοντικών, κοινωνικών θεμάτων και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) και η διαχρονική δέσμευση του ομίλου σε μια ανοιχτή και διαφανή επικοινωνία με τους συμμετόχους του, αξιολογήθηκαν από κορυφαίους αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης σχετικών κριτηρίων ESG, για πρώτη φορά υπό τη νέα μητρική εταιρία Titan Cement International (TCI).

Οι μη χρηματοοικονομικές επιδόσεις του ομίλου έλαβαν βαθμολογία Α από τον Δείκτη MSCI ESG και αξιολόγηση «μετρίου κινδύνου» από τον Δείκτη Sustainalytics. Στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του έτους, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέβαλλε και την πρώτη αναφορά για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επάρκεια των υδάτινων πόρων, στην πλατφόρμα του Carbon Disclosure Project (CDP). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χάλυψ: Αλλάζει πάλι χέρια η μικρότερη ελληνική βιομηχανία τσιμέντου;

Η συμφωνία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής για εξαγορά της δραστηριότητας αδρανών υλικών επαναφέρει τις φήμες για πώληση της Χάλυψ από τη γερμανική Heidelberg Cement, η οποία πάντως δηλώνει ότι θα μείνει στην Ελλάδα.
Papalexopoulos, titan
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ποτέ στην  ζωή μου δεν δούλεψα. Η εργασία μου ήταν πάντα μια απόλαυση».

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, που απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη, πρωταγωνίστησε στην επιχειρηματική και οικονομική ζωή της χώρας μας για δεκαετίες, αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη του. «Έχουμε χρέος σποράς», ήταν η προσφιλής του έκφραση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλοί στόχοι από τον όμιλο Τιτάν για μείωση ρύπων κατά 20%

Να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 13% από το 1990 έως το 2019, παρά την αλματώδη αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας στην πορεία αυτών των ετών, έχει πετύχει ήδη ο όμιλος Τιτάν.
stocks, xrimatistiria, agores
MARKET MAKER

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.