ΓΔ: 817.3 0.27% Τζίρος: 10.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:26:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
manousakis

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά χωρίς «σύννεφα» η διασύνδεση με Κρήτη

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης επιτρέπουν να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις το μεγαλύτερο έργο υποδομής στη χώρα, η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, τονίζει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Την αισιοδοξία του για την πρόοδο χωρίς άλλες καθυστερήσεις του έργου της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Αττικής και Κρήτης εξέφρασε ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο Athens Investment Forum του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο, τόσο στην αναβάθμιση των αναπτυξιακών υποδομών, όσο και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλου επενδύσεων. Υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο, μαζί με την ενσωμάτωση της διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ στον ορίζοντα της δεκαετίας 2020-2030.

Επιτακτικότερη, ίσως, από όλες τις νησιωτικές διασυνδέσεις είναι αυτή της Κρήτης. Ο ΑΔΜΗΕ, με δύο εμβληματικά έργα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, δεσμεύεται να θέσει τέλος στην εξάρτηση του νησιού από ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και, ταυτόχρονα, να θωρακίσει την ενεργειακή του ευστάθεια.

Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, η οποία, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, προχωρά χωρίς κανένα σύννεφο στον ορίζοντα και χωρίς καθυστερήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το εμβληματικό έργο, θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα. Στη συνέχεια, θα επιλεγούν οι ανάδοχοι ως τις αρχές Νοεμβρίου μέσα από μειοδοτική διαδικασία. Παράλληλα, στα τέλη Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τους Σταθμούς Μετατροπής, γεγονός που σημαίνει ότι οδεύουμε χωρίς προσκόμματα προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η λεγόμενη –χαϊδευτικά– «μικρή Κρήτη», η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο η οποία μόνο «μικρή» δεν είναι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καλώδιο Εναλλασσόμενου Ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκους 180 χλμ. Το 2020 που θα ολοκληρωθεί, θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για τους χειμερινούς μήνες.

Με τις δύο αυτές διασυνδέσεις, στις αρχές του 2023, η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το Ηπειρωτικό Σύστημα, εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό της εφοδιασμό με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο για τις επόμενες δεκαετίες. Σημαντικό είναι το οικονομικό όφελος και για τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού από τη μείωση των λογαριασμών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, θα εξοικονομήσουν 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό το νούμερο σημαίνει ότι πρόκειται για ένα έργο που γίνεται break-even στα 2,5 χρόνια από την ηλέκτριση του.

Ταυτόχρονα, τα δύο αυτά έργα, θέτουν τις βάσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ στην Κρήτη, συμβάλλοντας στο φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας, που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής της πράσινης ενέργειας.

Στη μεταβατική ενεργειακή εποχή που διανύουμε, ο ΑΔΜΗΕ είναι εδώ για να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό του πρόγραμμα και να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή μεταμόρφωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Χρ. Αγιακλόγλου

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση ως εκτελεστικού προέδρου του κ. Διαμαντή Βαχτσιαβάνου, ενώ αυτό θα είναι εξαμελές και θα ακολουθήσει γενική συνέλευση για την εκλογή του νέου τελικού ΔΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκτακτο σχέδιο ΑΔΜΗΕ για αποφυγή νέων μπλακαουτ ενόψει κακοκαιρίας

Μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που άφησε στο σκοτάδι μεγάλο μέρος της Αττικής και της Πελοποννήσου την Κυριακή, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στη διάρκεια της κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Τι οδήγησε στο χθεσινό μπλακ άουτ σε Αττική και Πελοπόννησο

Δύο εξαρτήματα ηλικίας 35 και 49 ετών στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου ήταν η αιτία για την έκρηξη και που οδήγησε χθες το βράδυ σε διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου.