ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:07:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
manousakis

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά χωρίς «σύννεφα» η διασύνδεση με Κρήτη

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης επιτρέπουν να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις το μεγαλύτερο έργο υποδομής στη χώρα, η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, τονίζει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Την αισιοδοξία του για την πρόοδο χωρίς άλλες καθυστερήσεις του έργου της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Αττικής και Κρήτης εξέφρασε ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο Athens Investment Forum του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο, τόσο στην αναβάθμιση των αναπτυξιακών υποδομών, όσο και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλου επενδύσεων. Υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο, μαζί με την ενσωμάτωση της διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ στον ορίζοντα της δεκαετίας 2020-2030.

Επιτακτικότερη, ίσως, από όλες τις νησιωτικές διασυνδέσεις είναι αυτή της Κρήτης. Ο ΑΔΜΗΕ, με δύο εμβληματικά έργα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, δεσμεύεται να θέσει τέλος στην εξάρτηση του νησιού από ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και, ταυτόχρονα, να θωρακίσει την ενεργειακή του ευστάθεια.

Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, η οποία, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, προχωρά χωρίς κανένα σύννεφο στον ορίζοντα και χωρίς καθυστερήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το εμβληματικό έργο, θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα. Στη συνέχεια, θα επιλεγούν οι ανάδοχοι ως τις αρχές Νοεμβρίου μέσα από μειοδοτική διαδικασία. Παράλληλα, στα τέλη Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τους Σταθμούς Μετατροπής, γεγονός που σημαίνει ότι οδεύουμε χωρίς προσκόμματα προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η λεγόμενη –χαϊδευτικά– «μικρή Κρήτη», η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο η οποία μόνο «μικρή» δεν είναι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καλώδιο Εναλλασσόμενου Ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκους 180 χλμ. Το 2020 που θα ολοκληρωθεί, θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για τους χειμερινούς μήνες.

Με τις δύο αυτές διασυνδέσεις, στις αρχές του 2023, η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το Ηπειρωτικό Σύστημα, εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό της εφοδιασμό με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο για τις επόμενες δεκαετίες. Σημαντικό είναι το οικονομικό όφελος και για τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού από τη μείωση των λογαριασμών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, θα εξοικονομήσουν 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό το νούμερο σημαίνει ότι πρόκειται για ένα έργο που γίνεται break-even στα 2,5 χρόνια από την ηλέκτριση του.

Ταυτόχρονα, τα δύο αυτά έργα, θέτουν τις βάσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ στην Κρήτη, συμβάλλοντας στο φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας, που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής της πράσινης ενέργειας.

Στη μεταβατική ενεργειακή εποχή που διανύουμε, ο ΑΔΜΗΕ είναι εδώ για να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό του πρόγραμμα και να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή μεταμόρφωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

margaris-admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Ενεργειακή μετάβαση με κίνητρα για πράσινες επενδύσεις

Ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή ανέδειξε την κρισιμότητα των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων καθώς, όπως εξήγησε, θα επιτρέψουν την εξαγωγή της πλεονάζουσας καθαρής ενέργειας από την Ελλάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Hellenic Cables οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Λαύριο -Σέριφος και Σέριφος -Μήλος

Το έργο που θα ενσωματώσει ενεργειακά τη Μήλο και τη Σέριφο στο ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Μανουσάκης: Η κλιματική κρίση πιέζει για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη να «τρέξει» η πράσινη μετάβαση, χαρακτηρίζοντας την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου ως ένα νέο διάδρομο για ανταλλαγή καθαρής ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Β. Αφρικής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Μανουσάκης: Υπερδιπλασιασμός του συστήματος ενέργειας μέχρι το 2030

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη να «τρέξει» η πράσινη μετάβαση, χαρακτηρίζοντας την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου ως ένα νέο διάδρομο για ανταλλαγή καθαρής ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Β. Αφρικής.