ΓΔ: 815.1 -0.24% Τζίρος: 78.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Μετρούν» την αξία της Creta Farms οι πέντε ενδιαφερόμενοι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Από Δευτέρα θα ανοίξει το data center για να αντλήσουν στοιχεία οι πέντε επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και να υπολογίσουν το «κούρεμα» χρέους που θα ζητήσουν από τις τράπεζες.

Πρόσβαση στο κέντρο δεδομένων (data center) της Creta Farms αναμένεται να έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από Δευτέρα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, προκειμένου να αξιολογήσουν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ώστε να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής πρότασης.

Με γνώμονα ότι προϋπόθεση στο σχεδιασμό διάσωσης της αλλαντοβιομηχανίας – και της προσέλκυσης ενδιαφέροντος από επενδυτικά σχήματα- αποτελεί η υπαγωγή στο καθεστώς του άρθρου 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα, δηλαδή η δημιουργία μιας νέας εταιρείας στην οποία θα μεταβιβαστεί το ενεργητικό και μέρος ίσως του παθητικού, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξία του το brand της εταιρείας, στα λειτουργικά έξοδα κ.α.

Βέβαια ερωτηματικό παραμένει εάν έχει πραγματοποιηθεί η επιστροφή των σημάτων και των πατεντών της αλλαντοβιομηχανίας από την κυπριακή εταιρεία συμφερόντων των αδερφών Δομαζάκη στην μητρική εταιρεία (σ.σ θέμα που περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούλιο μεταξύ τραπεζών και αδερφών Δομαζάκη).

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση των δεδομένων της εταιρείας αναμένεται να καθορίσει και το τελικό ύψος του κουρέματος που θα επιδιώξουν να επιτύχουν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της δυσμενούς χρηματοοικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην εταιρεία, δε φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα να διενεργηθεί ουσιαστικό due diligence, διαδικασία που αφενός είναι χρονοβόρα, αφετέρου είναι άγνωστο εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού εξαιτίας της σύγκρουσης των δύο βασικών μετόχων αδερφών Δομαζάκη ακόμα και οι οικονομικές καταστάσεις παρελθουσών χρήσεων έχουν αμφισβητηθεί. 

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, οι αρχικές επιδιώξεις θέλουν την διαδικασία της αξιολόγησης των δεδομένων της εταιρείας  να πραγματοποιείται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών την 31η Οκτωβρίου, ωστόσο εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φέρεται ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να «μετρήσουν» την δυναμική της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν στην φάση της υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος ήταν τουλάχιστον πέντε: ο κ. Θόδωρος Δουζόγλου μέσω της εταιρίας του SCDGROUP LTD (στην πρότασή του συντάσσεται ο Κων.Δομαζάκης), ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita και κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος που ηγείται της επενδυτικής εταιρείας Impala Invest BV. Στη διαδικασία συμμετέχει η Lime Capital Partners, το μετοχικό σχήμα που ελέγχει την εταιρεία Δωδώνη, καθώς και το αμερικανικό fund HIG,

Η μετοχική σύνθεση

Στο μεταξύ, οι χθεσινές ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο που γνωστοποίησαν το πώς διαμορφώθηκε η μετοχική σύνθεση μετά την σύμβαση εκχώρησης δικαιωμάτων που υπέγραψε η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων με τους δύο βασικούς μετόχους αδερφούς Δομαζάκη, δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο. 

Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, το ποσοστό του Εμμανουήλ Δομαζάκι διαμορφώθηκε σε 28,68% και της Συνεταιριστικής σε 25,36%, και αντίστοιχα του Κωνσταντίνου Δομαζάκη υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το ποσοστό του αδερφού του ήτοι περί το 28% (δεν υπήρξε ανακοίνωση με το ακριβές ποσοστό). 

Ωστόσο, η σύμβαση που υπεγράφη με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων έλαβε χώρα, μετά την υπογραφή σύμβασης της νέας ενεχυρίασης μετοχών μεταξύ των δύο βασικών μετόχων και λοιπών πιστωτριών τραπεζών- στο πλαίσιο των προβλεπόμενων για την ενδιάμεση χρηματοδότηση που ορίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ- γεγονός που αλλάζει την μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Το ακριβές ποσοστό που εν τέλει ελέγχουν οι τράπεζες στην εταιρεία δεν έχει γνωστοποιηθεί. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως το 19% που κατείχαν οι τράπεζες  πριν ξεκινήσουν οι αναταράξεις στην εταιρεία, μετά και την τελευταία συμφωνία εμπεριέχει πλέον και δικαιώματα ψήφου. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυκνό μυστήριο με το πόρισμα για την κατάρρευση της Creta Farms

Το πόρισμα του δικανικού ελέγχου από την Deloitte παραμένει άφαντο, ενώ άγνωστο είναι αν η Creta Farms βρήκε πόρους για να πληρώσει τους ελεγκτές. Κινήσεις από το νέο μέτοχο για ενδυνάμωση της παραγωγής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της Creta Farms με συνολικό «κούρεμα» 64%

Τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες για να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία από τα συντρίμμια της βιομηχανίας αλλαντικών, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι.