Φώτο: Μυτιληναίος

Ανθεκτική στην κρίση η Mytilineos, ατού η ενέργεια και το φυσικό αέριο

Αύξηση 5,2% στα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) τα οποία άγγιξαν τα 145,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών έφθασε στα 926,7 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένος κατά 6,5%.

Θετική ήταν στο σύνολό της η εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη α' εξαμήνου της εταιρείας Mytilineos, με δεδομένη την αρνητική επίδραση από την πανδημία και το lockdown, καθώς τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 5,2%, από €137,9 εκ. το α’ Εξάμηνο του 2019 σε €145,1 εκ. το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 9,5%, από €63,3 εκ. το β’ εξάμηνο του 2019 σε €69,3 εκ. το α’ εξάμηνο του 2020).

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €926,7 εκ. έναντι €990,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 6,5% που οφείλεται κυρίως στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των Τομέων της Μεταλλουργίας και της Ενέργειας. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε €145,1 εκ. έναντι €175,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €69,3 εκ. έναντι €81,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε σύγκριση με το α’ Τρίμηνο του 2020 στα €477 εκ., με τον δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2x (1,69), με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Παράλληλα, η ταμειακή θέση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (€606 εκ.), παρά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους €300 εκ. τον Ιούνιο του 2020 (κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυτό τον τρόπο η εταιρεία βελτίωσε, ακόμα περισσότερο το ήδη εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ που διαθέτει, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

 

Συνολικά, κατά το α΄ Εξάμηνο του 2020, η εταιρεία αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους στοχεύοντας σε ένα συνολικό επαναλαμβανόμενο όφελος €70 εκ. και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία. Οι οικονομικές επιδόσεις του α’ εξαμήνου 2020 θέτουν τις βάσεις, ώστε το 2020 να αποτελέσει βάση για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του Covid-19 έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα κι ένα ρευστό περιβάλλον σε όλο τον πλανήτη, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, η MYTILINEOS στηριζόμενη στα δομικά, στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατορθώνει όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον. Τα δομικά αυτά πλεονεκτήματα είναι ουσιαστικά οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων της Εταιρείας, η συνεχής και επιτυχημένη προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του κόστους, η διατήρηση σημαντικής ρευστότητας και η έγκαιρη λήψη μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεων της. Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η χώρα, έχοντας καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα ανταποκριθεί συνολικά στην πρόκληση και θα ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η MYTILINEOS, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πλάνο, που έχει ως πυρήνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική ουδετερότητα και την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας που είναι οι πυλώνες της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά στα περυσινά επίπεδα η λειτουργική κερδοφορία της Mytilineos

Η Mytilineos στοχεύει να αυξήσει τη συνολική παραγωγή αλουμινίου κατά 33% το ερχόμενο έτος, «πολύ καλές» για το 2021 οι προοπτικές για τον τομέα μεταλλουργίας, τονίζει στο Bloomberg ο οικονομικός διευθυντής, Γιάννης Καλαφατάς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pantelakis Sec.: Εντός των προσδοκιών τα αποτελέσματα της MYTILINEOS

Οι τομείς της ενέργειας και του φυσικού αερίου παρέμειναν ισχυροί στο εννεάμηνο, σημειώνει report της Pantelakis Securities, ενώ ξεπεράστηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο οι πιέσεις στις τιμές αλουμινίου και αλουμίνας.