ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κρίνεται σήμερα σε δικαστήριο το μέλλον της Creta Farms

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι τράπεζες έχουν ζητήσει από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου το διορισμό νέας διοίκησης για να ξεπεραστεί το χάος που επικρατεί στην εταιρεία και να προχωρήσει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Στην Κρήτη, για ακόμα μια φορά, στρέφονται οι προβολείς της υπόθεσης της Creta Farms, καθώς σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Ρέθυμνου η αίτηση που υπέβαλλαν οι πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας, ζητώντας την άμεση αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Η επιλογή των τραπεζών να κινηθούν δια της νομικής οδού έγινε σε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της διοίκησης της αλλαντοβιομηχανίας, με το αίτημα των τραπεζών να στηρίζεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διοικητικά συμβούλια τα οποία διεκδικούν τη νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας, η οποία, χωρίς να έχει νόμιμη διοίκηση βρίσκεται σε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας της και της παραγωγικής και συναλλακτικής της δραστηριότητας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη διοίκηση δεν μπορούν να προχωρήσουν και πρακτικά ζητήματα, όπως η καταβολή της μισθοδοσίας ή η κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα ήδη ορισμένοι προμηθευτές της εταιρείας να έχουν προβεί σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον της, με συνέπεια να υπάρχει άμεσος κίνδυνος διάσπασης του ενεργητικού της.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των ληξιπροθέσμων απαιτήσεων που διατηρούν οι προμηθευτές της εταιρείας έναντι αυτής ανέρχονται σε 13,8 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα διαπιστώνεται και στην παραγωγική διαδικασία, με την εταιρεία να υπολειτουργεί προχωρώντας σε περιορισμένη κάλυψη της ζήτησης, που μεταφράζεται σε περίπου 200 τόνους εβδομαδιαίως όταν κατά μέσο όρο σε κανονικές συνθήκες εξυπηρετούσε 700-800 τόνους.

Να σημειωθεί ότι πριν στραφούν στο Πρωτοδικείο, τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν ζητήσει από τους δύο βασικούς μετόχους να συναινέσουν σε ένα Δ.Σ. κοινής αποδοχής, γεγονός το οποίο ωστόσο δεν κατέστη δυνατό, αφού μόνο η πλευρά του Κωνσταντίνου αποδέχθηκε το αίτημα αυτό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί τα πρόσωπα που προτείνουν οι τράπεζες να απαρτίζουν την τριμελή προσωρινή διοίκηση της Creta Farms είναι οι κ. Λυκούργος Παπαγιαννόπουλος, επιχειρηματίας, Στέφανος Ξενάκης, οικονομολόγος, και Δημήτρης Τσίρμπας, επιχειρηματίας. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος προτείνεται να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου στην εταιρεία.

Στο βαθμό που το Πρωτοδικείο αποφασίσει υπέρ του διορισμού προσωρινής διοίκησης, θα μπορέσουν να «τρέξουν» τα ζητήματα που αφορούν στην εξασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας στη παρούσα περίοδο, να ξεκλειδώσει η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους περί τα 4 εκατ.ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολυνθούν και οι διαδικασίες που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή και κατ’επέκταση και της υπαγωγής στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικά (άρθρα 106δ- 106β).

Στο μέτωπο της αναζήτησης επενδυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες επιδιώκουν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, ωστόσο ενδέχεται αυτή η ημερομηνία να μετατεθεί αργότερα, καθώς μόλις προχθές άρχισε η διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων της εταιρείας από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μάλιστα ήδη ορισμένες πηγές τοποθετούν την ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών ακόμα και τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των πληροφοριών, οι ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν στην φάση της υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος ανήλθαν σε τουλάχιστον πέντε, ενώ τελευταία φημολογείται έντονα η ύπαρξη και έκτου ενδιαφερόμενου. Βέβαια, ανεξαρτήτου αρχικού ενδιαφέροντος, το ουσιαστικό κομμάτι αφορά στο τελικό αριθμό των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυκνό μυστήριο με το πόρισμα για την κατάρρευση της Creta Farms

Το πόρισμα του δικανικού ελέγχου από την Deloitte παραμένει άφαντο, ενώ άγνωστο είναι αν η Creta Farms βρήκε πόρους για να πληρώσει τους ελεγκτές. Κινήσεις από το νέο μέτοχο για ενδυνάμωση της παραγωγής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της Creta Farms με συνολικό «κούρεμα» 64%

Τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες για να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία από τα συντρίμμια της βιομηχανίας αλλαντικών, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι.