Φωτο: ΔΕΗ

Στάσσης: Να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Στάσσης αναπτύσσει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, μιλά για τον εκσυγκροσνισμό και την βελτίωση των υπηρεσιών της και αποκαλύπτει το “δώρο” της επιχείρησης στους κατοίκους των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών.  

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, δηλαδή τα νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, είναι απολύτως ανταγωνιστική, άρα δεν χρειάζεται πλέον επιδότηση, σημειώνει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ.Στάσσης. Δηλώσεις που έρχονται σε μια στιγμή όπου έχει ανάψει η συζήτηση για το έλλειμμα των ΑΠΕ και γενικότερα για το ενεργειακό κόστος, με το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας να εξετάζει την επιβολή έκτακτου χαρατσιού στους παλαιούς παραγωγούς ΑΠΕ, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα, σενάρια που πυροδοτούν μεγάλες αντιδράσεις.

Μιλώντας στην “Καθημερινή” της Κυριακής, ο κ. Στάσσης αναπτύσσει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης, μιλά για τον εκσυγκροσνισμό και την βελτίωση των υπηρεσιών της, καθώς επίσης αποκαλύπτει το “δώρο” που επιφυλάσσει η επιχείρηση στους κατοίκους των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών.  

Κάνει συγκεκριμένα λόγο για ένα σχέδιο διανομής μερίσματος στους κατοίκους της Δ.Μακεδονίας από τα κέρδη που θα έχει η ΔΕΗ μέσω των νέων μεγάλων φωτοβολταϊκών στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, τα οποία και δρομολογεί. Ο επικεφαλής της κάνει λόγο για την δυνατότητα που θα δοθεί στους κατοίκους να πάρουν μετοχές των νέων mega - φωτοβολταϊκών ισχύος 2,5 GW,  μετάσχοντας έτσι στα κέρδη της ΔΕΗ. 

«Το σχέδιο μας είναι - πέραν των θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις- ένα ποσοστό της τάξης του 5% αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθούν σε μερίδια των 1.000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να επενδύσουν, αν θέλουν, μαζί με την ΔΕΗ “, όπως αναφέρει. Στην ουσία πρόκειται για ένα μοντέλο μέσω του οποίου οι κάτοικοι θα συμμετέχουν μαζί με την ΔΕΗ στην επένδυση απολαμβάνοντας ακριβώς την ίδια απόδοση με την επιχείρηση. “Θέλω να επισημάνω ότι οι ετήσιες αποδόσεις για τέτοιες επενδύσεις διαμορφώνονται στο 8%-10% την ώρα που τα επιτόκια των καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά», σημειώνει χαρακτηρστικά.

Ταυτόχρονα και σε μια στιγμή όπου έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση κατά πόσο πρέπει να συνεχιστεί ή όχι η πολιτική επιδοτήσεων στις “πράσινες” επενδύσεις, ο κ. Στάσσης στέλνει το μήνυμα ότι πλέον η οι τιμές σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έχουν γίνει τόσο ανταγωνιστικές, ώστε δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις. 

Επισημαίνει συγκεκριμένα ότι πλέον η παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά είναι απολύτως ανταγωνιστική, θυμίζοντας την πρόσφατη έκθεση του Bloomberg NEF και την ανάλυση κόστους που έχει κάνει για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα.

«Σήμερα είναι πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταικό πάρκο από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα. Κατά συνέπεια η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυτού του είδους (φωτοβολταικά και αιολικά) δεν χρειάζεται επιδότηση, αλλά στήριξη ώστε να συμμετάσχουν επενδυτές κανονικά στις ενεργειακές χρηματιστηριακές αγορές που ξεκινάμε πια και στην Ελλάδα από 1/11/2020, το λεγόμενο target model», τονίζει ο κ. Στάσσης. Οι καταναλωτές, όπως λέει, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταικών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές.

Και εξηγεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος της παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ, γεγονός που θα επιτρέψει και στην ΔΕΗ να προσφέρει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις φθηνότερο ρεύμα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η ΔΕΗ με την RWE

Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και η ανάπτυξη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο.