ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
alpha_bank
Πηγή: Alpha Bank

Alpha Bank: Ένταξη στο σχέδιο «Ηρακλής» δανείων 3,2 δισ. ευρώ

Η ελληνική τράπεζα δημιουργεί μία ακόμη τιτλοποίηση, τη «Galaxy IV», με το συνολικό ύψος των δανείων που έχουν ενταχθεί στο «Σχέδιο Ηρακλής» να φθάνει στα 10,8 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank κατέθεσε, σήμερα, στο υπ. Οικονομικών την τρίτη αίτησή της για την ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής», η αξία της οποίας φθάνει στα 3,2 δισ. ευρώ. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών η αίτηση της ελληνικής τράπεζας  αφορά σε τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία «Galaxy IV», προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 650 εκατ. ευρώ.

Με την τρίτη αυτή αίτηση, η Alpha Bank θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ηρακλής» με τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ για παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 3,7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της με ανακοίνωσή της η Alpha Bank τονίζει ότι: «Η Alpha Bank παραμένει απολύτως συνεπής στην υλοποίηση της συναλλαγής τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Galaxy (“Galaxy”), η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του Στρατηγικού της Σχεδίου που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2019. Η συναλλαγή Galaxy απαρτίζεται από τρεις (3) τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion, Galaxy II και Galaxy IV, συνολικής λογιστικής αξίας Ευρώ 10,8 δισ.

Με την από 6.8.2020 ανακοίνωσή της η Alpha Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι υπέβαλε αίτηση υπαγωγής βάσει του ν. 4649/2019 των τιτλοποιήσεων Orion και Galaxy ΙΙ, λογιστικής αξίας Ευρώ 1,9 δισ. και Ευρώ 5,7 δισ. αντίστοιχα, στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής».

Σε συνέχεια της από 6.8.2020 ανακοίνωσής της, η Τράπεζα υπέβαλε σήμερα αίτηση υπαγωγής της τρίτης τιτλοποίησης Galaxy IV, λογιστικής αξίας Ευρώ 3,2 δισ., στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής». Η αίτηση αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Galaxy IV συνολικής αξίας έως Ευρώ 650 εκατ.».

Υπενθυμίζεται ότι το «Galaxy» της Alpha Bank έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων διεθνών χρηματοοικονομικών ομίλων, μεταξύ των οποίων, όπως έχει αναφέρει το Business Daily, περιλαμβάνονται οι Pimco, Cerved, Elliot και Credito Fondiario, καθώς και η Davidson Kempner.

Σημειώνεται ότι το Project Galaxy αποτελείται από τρεις συναλλαγές: 

α) την πώληση μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων συνολικού ύψους 10.8 δισ. ευρώ, 

β) τη μεταφορά των Διευθύνσεων Διαχείρισης NPEs της τράπεζας στην Cepal, την εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας η οποία επίσης θα περάσει στον έλεγχο του επενδυτή και

γ) το αποκαλούμενο hive down, δηλαδή τη διάσπαση της τράπεζας σε «κακή», που θα κρατήσει το υπόλοιπο των προβληματικών δανείων του παρελθόντος, και «καλή» τράπεζα που θα αποτελείται μόνο από τα υγιή στοιχεία ενεργητικού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στ. Μυτιληναίος: Καταλύτης η πανδημία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο Chief Operating Officer της Alpha Bank αναφέρθηκε στη νέα εποχή που έχουν φέρει στις τράπεζες οι ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την κατάργησή τους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Τερζής: Στόχος της Alpha Bank η απόλυτη συνέπεια στην επικοινωνία

Ο διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας της Alpha Bank ανέδειξε τη σημασία της αποτελεσματικής επικοινωνίας στο εσωτερικό μίας επιχείρησης, για την εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης.