ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αντίστροφη μέτρηση για το Galaxy της Alpha Bank, αναμένoνται τέσσερις προσφορές

Αισιοδοξία για κλείσιμο της μεγάλης συναλλαγής πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν το τέλος του έτους. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Pimco, Cerved, Elliot και Credito Fondiario, καθώς και η Davidson Kempner.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση των δεσμευτικών προφορών για την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank, μιας από τις μεγαλύτερες συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, με την διοίκηση της τράπεζας να εμφανίζεται αισιόδοξη για την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το δυναμικό της τράπεζας εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την ολοκλήρωση της μεγάλης τεχνικής προετοιμασίας, ώστε μετά την επιλογή του επενδυτή να ακολουθήσει η γρήγορη και χωρίς αναταράξεις, υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Για την συναλλαγή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ισχυροί επενδυτές: Pimco, Cerved καθώς επίσης και η Elliot μαζί με την Credito Fondiario καθώς και η Davidson Kempner. Πηγές της Alpha Bank αναμένουν ότι θα κατατεθούν τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι και οι τέσσερις επενδυτές θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Alpha Bank, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την επόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, με στόχο μέσα στον Νοέμβριο να ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Στόχος της διοίκησης είναι η συμφωνία να υπογραφεί εντός του 2020 ώστε να αποτυπωθεί στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις.

Σημειώνεται ότι το Project Galaxy αποτελείται από τρεις συναλλαγές: α) την πώληση μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων συνολικού ύψους 10.8 δις. ευρώ, β) τη μεταφορά των Διευθύνσεων Διαχείρισης NPEs της τράπεζας στην Cepal, την εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας η οποία επίσης θα περάσει στον έλεγχο του επενδυτή και γ) το αποκαλούμενο hive down, δηλαδή τη διάσπαση της τράπεζας σε «κακή», που θα κρατήσει το υπόλοιπο των προβληματικών δανείων του παρελθόντος, και «καλή» τράπεζα που θα αποτελείται μόνο από τα υγιή στοιχεία ενεργητικού.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank. Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας σε εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα: «H Alpha Bank βρίσκεται στην τελική ευθεία του Project Galaxy, ενός ιδιαιτέρως πολύπλοκου εγχειρήματος που αποτελείται από –ουσιαστικά – 3 επάλληλες συναλλαγές, μέσω των οποίων δημιουργούμε μία νέα τράπεζα που αφήνει πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να στηρίξουμε ενεργά το αύριο της ελληνικής οικονομίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Επιτάχυνση στα νέα δάνεια και άνοιγμα στη Ρουμανία

Ανοίγει βηματισμό η τράπεζα για την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και «ποντάρει» στην πιστωτική επέκταση με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενισχύεται η παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
Βασίλης Ψάλτης, CEO, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δάνεια σε μια ώρα από την Alpha Bank και αυτόματος μηχανισμός έγκρισης

Τι είπε ο διευθ. σύμβουλος της Alpha Bank, Βασ. Ψάλτης, για το πρόγραμμα μετασχηματισμού. Web και mobile banking τo βασικό κανάλι πωλήσεων - εξυπηρέτησης. Επενδύσεις 430 εκατ. ευρώ σε τεχνολογία και υποδομές.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και το «παζάρι» για το ποσοστό του ΤΧΣ

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα. Επιμένει η διοίκηση του ΤΧΣ για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων. Σήμερα ξεκινά η ΑΜΚ.