Αντίστροφη μέτρηση για το Galaxy της Alpha Bank, αναμένoνται τέσσερις προσφορές

Αισιοδοξία για κλείσιμο της μεγάλης συναλλαγής πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν το τέλος του έτους. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Pimco, Cerved, Elliot και Credito Fondiario, καθώς και η Davidson Kempner.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση των δεσμευτικών προφορών για την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank, μιας από τις μεγαλύτερες συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, με την διοίκηση της τράπεζας να εμφανίζεται αισιόδοξη για την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το δυναμικό της τράπεζας εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και την ολοκλήρωση της μεγάλης τεχνικής προετοιμασίας, ώστε μετά την επιλογή του επενδυτή να ακολουθήσει η γρήγορη και χωρίς αναταράξεις, υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Για την συναλλαγή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ισχυροί επενδυτές: Pimco, Cerved καθώς επίσης και η Elliot μαζί με την Credito Fondiario καθώς και η Davidson Kempner. Πηγές της Alpha Bank αναμένουν ότι θα κατατεθούν τουλάχιστον τρεις δεσμευτικές προσφορές, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι και οι τέσσερις επενδυτές θα προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Alpha Bank, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την επόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, με στόχο μέσα στον Νοέμβριο να ανακοινωθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Στόχος της διοίκησης είναι η συμφωνία να υπογραφεί εντός του 2020 ώστε να αποτυπωθεί στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις.

Σημειώνεται ότι το Project Galaxy αποτελείται από τρεις συναλλαγές: α) την πώληση μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων συνολικού ύψους 10.8 δις. ευρώ, β) τη μεταφορά των Διευθύνσεων Διαχείρισης NPEs της τράπεζας στην Cepal, την εξειδικευμένη εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας η οποία επίσης θα περάσει στον έλεγχο του επενδυτή και γ) το αποκαλούμενο hive down, δηλαδή τη διάσπαση της τράπεζας σε «κακή», που θα κρατήσει το υπόλοιπο των προβληματικών δανείων του παρελθόντος, και «καλή» τράπεζα που θα αποτελείται μόνο από τα υγιή στοιχεία ενεργητικού.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank. Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας σε εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα: «H Alpha Bank βρίσκεται στην τελική ευθεία του Project Galaxy, ενός ιδιαιτέρως πολύπλοκου εγχειρήματος που αποτελείται από –ουσιαστικά – 3 επάλληλες συναλλαγές, μέσω των οποίων δημιουργούμε μία νέα τράπεζα που αφήνει πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να στηρίξουμε ενεργά το αύριο της ελληνικής οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alpha_bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με υψηλές ταχύτητες η Alpha Bank για το σχέδιο μετασχηματισμού

Δημιουργήθηκαν τα τρία SPV για τη μεγάλη τιτλοποίηση Galaxy, ενώ προχωρά η διαδικασία για την ενεργοποίηση της Cepal ως βασικού servicer και προετοιμάζεται η εισφορά τραπεζικών δραστηριοτήτων σε νέα θυγατρική.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ο γόρδιος δεσμός των CoCo's και η μετατροπή σε μετοχές

Πιθανότερο σενάριο είναι η μετατροπή των CoCos σε μετοχές, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ από 26,3% σε 61,3%. Γιατί δεν προκρίνεται το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου κατά 500 - 800 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βεβαίωση Πόθεν Έσχες μέσω e-Banking από την Alpha Bank

Με μία σύνδεση στο e-banking της Alpha Bank, οι Πελάτες της Τράπεζας που είναι υπόχρεοι περιοδικής υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες, λαμβάνουν πια τη σχετική ψηφιακή βεβαίωση σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου τους.