ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Creta Farms: Τέλος εποχής για τους αδερφούς Δομαζάκη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το σίριαλ του πολέμου ανάμεσα στα δύο αδέρφια τέλειωσε με την ήττα τους: Έχασαν τη διοίκηση της Creta Farms, την πήραν οι τράπεζες και τώρα αρχίζει ο αγώνας για τη διάσωση της βιομηχανίας αλλαντικών. Η εταιρεία θα ζητήσει προστασία από τους πιστωτές.

Η προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου για το διορισμό διοίκησης από τις τράπεζες στην Creta Farms (η κύρια εκδίκαση έχει οριστεί στις 15/11) σηματοδοτεί το τέλος εποχής των αδερφών Δομαζάκη στην εταιρεία και δίνει τον προσωρινό έλεγχο της αλλαντοβιομηχανίας στις τράπεζες, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου νέου επενδυτή, με ενδιάμεσο σταθμό την ένταξη της βιομηχανίας αλλαντικών στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Η δικαστική απόφαση βάζει τέλος στο σίριαλ που εκτυλίχθηκε τους τελευταίους μήνες, αναφορικά με το ποιος από τους δύο αδερφούς Δομαζάκη βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, ενώ ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα «εξόδου» των ιδρυτών της αλλαντοβιομηχανίας από τη διοίκηση της.

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της προσωρινής διοίκησης, οι τράπεζες εξασφάλισαν μεν μια νομιμοποίηση ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα, αρχής γενομένης της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, καλούνται  ωστόσο να προχωρήσουν και σε ένα οικονομικό «νοικοκύρεμα» στην εταιρεία, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της έως τη στιγμή που θα αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως τουλάχιστον επιδιώκεται να συμβεί.

Δύσκολη πρόκληση

Η πρόκληση δεν είναι απλή, ακόμα και στο ενδεχόμενο να «ξεκλειδώσει» η ενδιάμεση χρηματοδότηση που προβλέπεται στους όρους του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν τον Ιούλιο τράπεζες και αδερφοί Δομαζάκη, αφού η εικόνα που εμφανίζει σήμερα η εταιρεία είναι ιδιαίτερα δυσμενής.

Πέραν των τραπεζικών δανείων, υπάρχουν σημαντικά ανοίγματα, όπως στο κομμάτι των  ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές, που ξεπερνούν τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκδοθεί 117 διαταγές πληρωμής.

Προς τούτο και δρομολογείται η κατάθεση αίτησης από τη νέα διοίκηση της Creta Farms για την υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα της παράσχει προστασία από τους πιστωτές για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ορατός κίνδυνος το εγχείρημα διάσωσης να τιναχτεί στον αέρα καθώς χωρίς την αποπληρωμή προμηθευτών δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί η παραγωγή, ενώ θα είναι διαρκής ο κίνδυνος να ζητήσει πτώχευση της εταιρείας κάποιος από τους προμηθευτές.

Σήμερα, η Creta Farms, εκτός από ένα «βαρύ» εμπορικό σήμα έχει μεγάλα ανοίγματα, άνω των 110 εκατ. ευρώ, σε εφτά τραπεζικά ιδρύματα: Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank,  Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η Attica Bank, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί στο δυναμικό της 800 εργαζόμενους, οι οποίοι όλους αυτούς τους μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια αβέβαιη κατάσταση.

Πόλεμος μεταξύ αδερφών

Το μέλλον των αδερφών Δομαζάκη στην εταιρεία είναι μάλλον προκαθορισμένο, ενώ ήδη το ποσοστό τους στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας έχει περιοριστεί σημαντικά.

Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο να καταφέρουν να εξασφαλίσουν κάποια συμμετοχή στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί -και θα αποκτήσει το ενεργητικό της Creta Farms, με βάση τα προβλεπόμενα του άρθρου 106δ- δεν θα έχουν συμμετοχή στη διοίκηση.

Το βέβαιο είναι ότι 49 χρόνια μετά από την ίδρυση της πρώτης οργανωμένης μονάδας χοιρινού κρέατος στο Ρέθυμνο από τον Στυλιανό Δομαζάκη, το αποτύπωμα του ονόματος της οικογένειας θα σβήσει.

Για την ιστορία σημειώνεται ότι οι αδερφοί Δομαζάκη, Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος, ανέλαβαν τη διοίκηση της οικογενειακής εταιρείας το 1990 και στην τριαντάχρονη «θητεία» τους κινήθηκαν στον άξονα της καινοτομίας στην αγορά των αλλαντικών, θέτοντας υψηλά τον πήχη τόσο σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά όσο και στους σχεδιασμούς επέκτασης στις διεθνείς αγορές.

Η Creta Farms εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2000 -σήμερα η μετοχή βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής-  ενώ άγνωστο είναι σε ετούτη τη χρονική περίοδο εάν οι νέοι ιδιοκτήτες θα επιδιώξουν ή όχι την έξοδο της εταιρείας από το ελληνικό ταμπλό.

Ανεξάρτητα από τις πατέντες και τις καινοτόμες εμπορικές ιδέες, το «σημάδι του Κάιν» είναι αυτό που θα ακολουθεί εφεξής τους αδερφούς Δομαζάκη, καθώς ο μεταξύ τους εμφύλιος, που γνωστοποιήθηκε από τα μέσα του 2018, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τον έλεγχο της εταιρείας τους, να την οδηγήσουν στο χείλος της καταστροφής και να πλήξουν σημαντικά την υστεροφημία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυκνό μυστήριο με το πόρισμα για την κατάρρευση της Creta Farms

Το πόρισμα του δικανικού ελέγχου από την Deloitte παραμένει άφαντο, ενώ άγνωστο είναι αν η Creta Farms βρήκε πόρους για να πληρώσει τους ελεγκτές. Κινήσεις από το νέο μέτοχο για ενδυνάμωση της παραγωγής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναγέννηση της Creta Farms με συνολικό «κούρεμα» 64%

Τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες για να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία από τα συντρίμμια της βιομηχανίας αλλαντικών, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι.