ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kainotomia, innovation
Φώτο: Shutterstock

Καινοτόμες λύσεις από 12 startups για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Οι startups των 2 κύκλων του Visa Innovation Program έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια κεφαλαιακής αξίας.

Τις προτάσεις τους ώστε οι fintechs και οι συνεργάτες της Visa να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς με συγκεκριμένες λύσεις σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον παρουσίασαν 12 startups που συμμετείχαν στο Visa Innovation Program στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Crowdpolicy

Στις 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο Demo Day του Visa Innovation Program με τις startups του 1ου κύκλου Bubbllz, Do it for me, Ferryhopper, Linked Business, Orderstate και Stoferno μαζί με αυτές του 2ου κύκλου Giving Streets, I Spiral, Plum, Quadible, Simply και Wysely (πρώην Squaredev) να παρουσιάζουν τις καινοτόμες λύσεις που έχουν αναπτύξει. Στην εκδήλωση έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός στελεχών από το οικοσύστημα των startups και του fintech, των VC funds, της Visa και των τραπεζών, καθώς και συμμέτοχοι του Προγράμματος.

Οι fintechs που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είχαν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα συμβούλων, εμπειρογνωμόνων, καθώς και στο δίκτυο της Visa, ενώ έλαβαν υποστήριξη σε διάφορους τομείς όπως είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη, εξέλιξη και γνωμοδότηση και η τεχνολογικής σύγκλιση. 

Η Visa σε συνεργασία με την Crowdpolicy, ξεκίνησε το Visa Innovation Program τον Μάρτιο του 2019 για να βοηθήσει το τοπικό οικοσύστημα ψηφιακών πληρωμών να αναπτύξει νέες λύσεις για διασυνοριακές πληρωμές στον τουριστικό τομέα, το λιανεμπόριο και τον κοινωνικό τομέα. Μέσω της συν-δημιουργίας, των μεθόδων ανοιχτής καινοτομίας και της ανάπτυξης στην αγορά, στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία ευκολότερων τρόπων πληρωμής για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Οι 12 fintechs που συμμετείχαν στους δύο κύκλους του Visa Innovation Program συνεργάστηκαν με την ομάδα, τους μέντορες και τα στελέχη της Visa και των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Δύο fintechs ολοκλήρωσαν PoCs με τη Visa και τους συνεργάτες της, ενώ 5  ακόμα θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, στη διάρκεια του 2ου κύκλου δημιουργήθηκαν συνεργασίες  Startup2Startup, καθώς 2 PoC βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συνολικά, οι startups των 2 κύκλων έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια κεφαλαιακής αξίας.

Η Sevdalina Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία δήλωσε: «Στη Visa, έχουμε μια ευρεία παγκόσμια ατζέντα καινοτομίας και πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή της στις τοπικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Οι εταιρείες fintech βρίσκονται στο επίκεντρο του οικοσυστήματος των ψηφιακών πληρωμών και στόχος της Visa είναι να τις βοηθήσει να επεκτείνουν την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Επίσης, να δημιουργήσουν νέες λύσεις πληρωμών, ικανοποιώντας όχι μόνο τις προσδοκίες των καταναλωτών να γίνονται οι αγορές τους απρόσκοπτα και να είναι ολοένα και περισσότερο «αόρατες», αλλά και καλύπτοντας την ανάγκη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων να στραφούν στο ψηφιακό εμπόριο μέσα στο τρέχον πλαίσιο του Covid-19. Παράλληλα η Visa, θέτει ως προτεραιότητα τέτοιες ενέργειες που φέρνουν την καινοτομία πιο κοντά στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις τράπεζες -πελάτες μας, τους συνεργάτες μας από την επενδυτική κοινότητα και τους διάφορους άλλους κλάδους για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στο Visa Innovation Program στην Ελλάδα».

Η Ανδριάνα Παππά, Επικεφαλής της Visa στην Ελλάδα σχολίασε: «Το Visa Innovation Program έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιήσει το τοπικό ταλέντο στον κλάδο των fintech και να αναπτύξει λύσεις για τον μετασχηματισμό των ψηφιακών πληρωμών στην αγορά. Αυτή η πρωτοβουλία, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των ελληνικών fintechs να προσφέρουν λύσεις απέναντι στις προκλήσεις της αγοράς και να συνεχίσουν να διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών και του εμπορίου. Σήμερα στην πρώτη μας εκδήλωση Demo Day στην Ελλάδα, είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε τις  ενδιαφέρουσες λύσεις που παρουσίασαν οι 12 εταιρείες startup που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Είμαστε ευτυχείς που το Visa Innovation Program τους προσέφερε εξαιρετικές ευκαιρίες, όπως η συνεργασία με κορυφαίες τράπεζες και η επιτυχής ολοκλήρωση πιλοτικών συνεργασιών (PoCs). Χαιρόμαστε επίσης ιδιαίτερα, που έχουν προκύψει συνεργασίες μεταξύ των fintechs του Visa Innovation Program, αποδεικνύοντας τη συνεργατική φύση του προγράμματος. Κάθε εταιρεία είναι μοναδική και κινείται με διαφορετική δυναμική, αλλά όλες έχουν τεράστιες δυνατότητες να φέρουν πραγματικά καινοτόμες λύσεις , με δυνατότητες πέρα από τα γεωγραφικά τους όρια».

Ο Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy, δήλωσε: «Το Πρόγραμμα Καινοτομίας της Visa άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ εταιρειών fintech, της Visa και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε εντατικά με 12 κορυφαίες εταιρείες fintech που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως δημιουργώντας καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες για ψηφιακές συναλλαγές και πληρωμές. Το Πρόγραμμα Καινοτομίας της Visa επιτρέπει τη συν-δημιουργία λύσεων, έτσι ώστε οι εταιρείες fintech να μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις εφαρμογές και εμπειρίες πληρωμών για την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην οικονομία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια».

Οι εταιρείες υποστηρίχθηκαν για να αναπτύξουν το προϊόν τους μέσω ενός κύκλου διάρκειας 5 μηνών, η οποία περιελάμβανε καθοδήγηση από κορυφαίους εμπειρογνώμονες του fintech, συνεδρίες ανακάλυψης και προσδιορισμού των ζητούμενων λύσεων, υποστήριξη για την ανάπτυξη διεπαφών (APIs) και λογισμικού, δικτύωση με την κοινότητα startups και fintech, χώρο εργασίας, επιχειρηματικό δίκτυο και υποστήριξη σε θέματα χρηματοδότησης. Οι fintechs ενθαρρύνθηκαν επίσης να αξιοποιήσουν την Visa Developer Platform (VDP), η οποία παρέχει απλοποιημένη και φιλική προς το χρήστη πρόσβαση σε πολλά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα και υπηρεσίες της Visa μέσω APIs, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να μετατρέψει εξαιρετικές ιδέες σε νέες εμπειρίες ψηφιακού εμπορίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια διάκριση καινοτομίας για την ελληνική startup nvisionist

Η nvisionist αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως startup που βραβεύεται δυο συνεχόμενες χρονιά στα Global ICT Excellence Awards 2022, χάρις στη λύση που φέρνει προστιθέμενη αξία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Θα συνεχιστεί δυναμικά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και επισήμανε ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας έφτασε το 1,7 δισ. ευρώ.