ΓΔ: 1386.23 0.37% Τζίρος: 48.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:32:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΣΕΒ: Πάνω από το 50% των επιχειρήσεων απειλούνται από κυβερνοεπίθεση το 2020

Η μέση οικονομική ζημιά ανήλθε σε 330.000 ευρώ ανά περιστατικό ενώ η αντίστοιχη μέση ζημιά από παραβίαση οικονομικών και εμπιστευτικών δεδομένων ήταν 7,5 εκατ. ευρώ.

Τη σημαντικότητα να διαθέτουν οι επιχειρήσεις αποτελεσματικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας, με όλα τα οργανωτικά και τεχνολογικά μέτρα, επισημαίνει ο ΣΕΒ σε σχετική του μελέτη, τονίζοντας πως ένα σοβαρό περιστατικό μπορεί να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία, ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της επιχείρησης.

Οι κυβερνο-επιθέσεις μπορούν να πλήξουν την αξιοπιστία της επιχείρησης, να προκαλέσουν οικονομική ζημιά, να διακόψουν την παραγωγική λειτουργία, να υποκλέψουν πνευματική ιδιοκτησία, να διαρρεύσουν εμπιστευτικές πληροφορίες, να διακόψουν την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, ή ακόμα και να εκβιάσουν για την «απελευθέρωση» των δεδομένων. Επίσης, μπορεί να επιφέρουν νομικούς κινδύνους λόγω ελλιπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων (κανόνες GDPR).

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, λύση δεν είναι η καθυστέρηση της τεχνολογικής αναβάθμισης λόγω φόβου, αλλά μια ξεκάθαρη πολιτική ασφάλειας με συνεχή προσαρμογή του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στα τεχνολογικά δεδομένα.

Αύξηση των κινδύνων κατά την πανδημία του κορονοϊού  

Εν μέσω πανδημίας, οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ενώ η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, δεν παρατηρείται ανάλογη αναβάθμιση και αναθεώρηση των συστημάτων και πολιτικών ασφαλείας. Η αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια όμως, προϋποθέτει την επαγρύπνηση των διοικήσεων, επαρκείς προϋπολογισμούς, υλοποίηση προτεραιοποιημένων δράσεων σε επίπεδο τεχνολογίας ασφαλείας, διαδικασιών, διακυβέρνησης και ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό ότι όσο γρήγορα εξελίσσονται οι τεχνικές ψηφιακών επιθέσεων, τόσο άμεσα πρέπει να επικαιροποιούνται και οι μέθοδοι προστασίας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις

Οι επιθέσεις εστιάζουν κυρίως σε τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων: Στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, και στις επιχειρήσεις με σημαντικό όγκο εμπιστευτικών πληροφοριών. Οι μικρότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν γενικά λιγότερες επιθέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Ειδικότερα:

  • Ο κλάδος της βιομηχανίας αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2018 4 στις 10 βιομηχανικές επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από σοβαρό συμβάν ασφάλειας, τα περιστατικά εκβιασμών αυξήθηκαν 3500%, η ψηφιακή απάτη κατά 250%. Η μέση οικονομική ζημιά ανήλθε σε 330.000 ευρώ ανά περιστατικό ενώ η αντίστοιχη μέση ζημιά από παραβίαση οικονομικών και εμπιστευτικών δεδομένων ήταν 7,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα νούμερα παρουσιάζουν ισχυρά αυξητική τάση το 2019, ενώ η πανδημία αναμένεται να τα αυξήσει περισσότερο. 
  • Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις υιοθετούν εκτενώς νέες ψηφιακές τεχνολογίες (βλέπε πρόσφατη μελέτη σε 16 κλάδους) και βιώνουν ψηφιακές παραβιάσεις ιδιαίτερης σοβαρότητας. Την περίοδο 2014-2019, οι παραβιάσεις αυξήθηκαν κατά 67%, με αποτέλεσμα το 2019, το 40% των επιχειρήσεων να βιώσει ψηφιακές παραβιάσεις, με αυξημένο κόστος και χρόνο αποκατάστασης. Το μέσο κόστος αποκατάστασης μαζί με τη μέση επίπτωση στην καθημερινή λειτουργία υπολογίζεται σε 13 εκατ. ευρώ ανά παραβίαση. Η ζημιά αυτή παρουσιάζει σημαντική αυξητική τάση κατά 72% την τελευταία πενταετία. Το 2020 πάνω από το 50% των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων αναμένεται να απειληθεί από κάποιας μορφής κυβερνοεπίθεση.
  • Για επιχειρήσεις με σημαντικό όγκο εμπιστευτικών πληροφοριών (όπως η πνευματική ιδιοκτησία), είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η επαρκής προστασία. Σε πρόσφατη ανάλυση, το μέσο κόστος αποκατάστασης (τεχνική και λειτουργική) από κυβερνοεπίθεση ανέρχεται σε 3,9 εκατ. ευρώ ανά παραβίαση, ενώ το μέσο χρονικό διάστημα για τον εντοπισμό και περιορισμό του περιστατικού φτάνει τις 280 ημέρες. Στην ίδια ανάλυση αναδεικνύονται και οι συνέπειες της πανδημίας, καθώς 3 στις 4 επιχειρήσεις αναμένουν σημαντική αύξηση του χρόνου εντοπισμού και αποκατάστασης τέτοιων περιστατικών, κυρίως λόγω της δυσκολίας ψηφιακής προστασίας σε περιπτώσεις απομακρυσμένης εργασίας.

Είναι εμφανές ότι η εξέλιξη των τεχνικών των κυβερνοεπιθέσεων συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι  οργανισμοί πρέπει να υιοθετήσουν την αντίληψη ότι σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα η ασφάλειά τους θα αντιμετωπίσει σημαντικές ψηφιακές προκλήσεις. Για το λόγο αυτό απαιτείται η έγκαιρη προετοιμασία για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κακόβουλών περιστατικών, ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων και επαναφορά των επιχειρησιακών λειτουργιών το συντομότερο δυνατό. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις οφείλουν να μεριμνήσουν, ώστε να πορευθούν στη νέα ψηφιακή με ένα συνεκτικό και ισχυρό σχέδιο κυβερνοασφάλειας, που να καλύπτει όλα τα επίπεδα και στάδια λειτουργίας τους. 

Δείτε εδώ την πλήρη μελέτη και ανάλυση του παρατηρητηρίου ψηφιακού μετασχηματισμού του ΣΕΒ για την κυβερνοασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kivernoasfaleia, cyber security, texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός ΣΕΒ με δέκα πρακτικά βήματα για την κυβερνοασφάλεια

Ο Οδηγός προτείνει 10 πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, με στόχο την ασφαλή πλοήγησή τους στην ψηφιακή εποχή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι σε πιθανούς κινδύνους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλία ΣΕΒ για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στις επιχειρήσεις

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου διοργανώνεται κεντρική Εκδήλωση με τη συμμετοχή του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Ολοκληρώθηκε ο Οδηγός για την κυβερνοασφάλεια του ΣΕΒ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Ζημιές 28 εκατ. και αρνητικά ίδια κεφάλαια 102,2 εκατ. για το 2022

Τα κόστη της κυβερνοεπίθεσης, οι προβλέψεις για τη διακοπείσα δραστηριότητα των ΕΛΤΑ Ενέργειας και η συνεχιζόμενη πτώση της αλληλογραφίας επηρέασαν τα οικονομικά μεγέθη. Διαχειριστικό έλεγχο για τις χρήσεις 2021-2022 έχει παραγγείλει η νέα διοίκηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση της Τράπεζας Ηπείρου με τον ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητα

Συζητήθηκε η πορεία των επιχειρήσεων της περιφέρειας Ηπείρου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν και οι δύο οργανισμοί στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΑΔ: Αποκαθίστανται τα πληροφοριακά συστήματα μετά το χακάρισμα

Η άμεση αντίδραση των αρμοδίων στελεχών περιόρισαν και απέτρεψαν την επέκταση της επίθεσης, ενώ έχουν ήδη ανακτηθεί τα δεδομένα της εταιρείας, μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων αντιγράφων.