ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurobank

Eurobank: Τι περιμένουμε αύριο από τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ' τριμήνου

Αύξηση των δεικτών εμπορίου και μεταποίησης το 3ο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020 σημειώνει το ενημερωτικό δελτίο της Eurobank. Αύριο οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Η αντίδραση των φορέων της οικονομίας, τόσο των εγχώριων όσο και αυτών από την αλλοδαπή, στην άρση πολλών από τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 αναμένεται να αποτυπώνεται στα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο,  4 Δεκεμβρίου 2020, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) από τους εθνικούς λογαριασμούς του 3ου τριμήνου 2020.

Αυτό σημειώνει σε ενημερωτικό δελτίο της η Eurobank και επισημαίνει ότι τα στοιχεία κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και τον κλάδο των εξαγωγών υπηρεσιών (ταξιδιωτικές εισπράξεις), επηρέασαν έντονα αρνητικά το πραγματικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020 (-14,0% και -15,2% σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση αντίστοιχα).     

EUROBANK

 

Ειδικότερα η Eurobank στο ενημερωτικό της δελτίο 7 Ημέρες Οικονομία αναφέρει ότι στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έχουν ήδη αναρτηθεί τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 3ου τριμήνου 2020 για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27. Κάποια γενικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν έχουν ως εξής:

1ον σε όλες τις οικονομίες καταγράφηκε τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020. Αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Όπως η επιβολή περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του πρώτου κύματος της πανδημίας οδήγησε σε τεχνητή – σε έναν βαθμό – τριμηνιαία κάμψη του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο 2020, έτσι και η αντίστοιχη άρση είχε ως αποτέλεσμα την τεχνητή – σε έναν βαθμό – τριμηνιαία επέκταση το 3ο τρίμηνο 2020.

2ον σε όλες τις οικονομίες η ετήσια ύφεση του 3ου τριμήνου 2020 σημείωσε επιβράδυνση σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020.

3ον οι επί μέρους οικονομίες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές αναφορικά με την απόκλιση του πραγματικού ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2019, δηλαδή ενός μέτρου καταγραφής των οικονομικών ζημιών που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η υγειονομική κρίση.

Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 2, στο αριστερό άκρο της κατανομής συναντάμε χώρες όπως η Κροατία (-10,3%, Δ% 2020Q3-2019Q4), το Ηνωμένο Βασίλειο (-9,7%), η Μάλτα (-9,1%), η Ισπανία (-9,1%) και η Ρουμανία (-7,3%) με μεγάλες αρνητικές αποκλίσεις άνω των 7 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στο δεξιό άκρο της κατανομής βρίσκονται χώρες όπως η Λετονία (-2,7%), η Λιθουανία (-2,4%), η Φινλανδία (-2,2%) και η Πολωνία (-2,1%) με σχετικά μικρές αρνητικές αποκλίσεις κάτω των 3 ποσοστιαίων μονάδων. Αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, με κάποιες εξαιρέσεις, ότι οι μεγαλύτερες απώλειες – σε όρους πραγματικού ΑΕΠ – από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19 καταγράφονται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και οι μικρότερες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται στο ενδιάμεσο, με απώλειες πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης ή της ΕΕ-27 (-4,4%).

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οικονομικοί δείκτες όπως η παραγωγή στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία, οι πωλήσεις στο λιανικό και στο χονδρικό εμπόριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και η απασχόληση κατέγραψαν τριμηνιαία ενίσχυση το 3ο τρίμηνο 2020, ενώ η πτώση τους σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εξαιρουμένων των πλοίων και των καυσίμων (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ σε τρέχουσες τιμές), με την ετήσια πτώση να επιταχύνεται στο -42,7% το 3ο τρίμηνο 2020 από -37,4% το 2ο τρίμηνο 2020 (λόγω της συνιστώσας των υπηρεσιών).

 

Τέλος, ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης (με εξαίρεση τον τομέα των κατασκευών) δεν ανέκαμψαν το 3ο τρίμηνο 2020. Κινήθηκαν πτωτικά, ωστόσο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό το στοιχείο ίσως αναδεικνύει τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τη διαταραχή του κορονοϊού COVID-19. Παράλληλα, ο δείκτης PMI μεταποίησης, ναι μεν ενισχύθηκε σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020, ωστόσο παρέμεινε κάτω του ορίου επέκτασης-κάμψης των 50 μονάδων δείκτη.

 

 

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φ. Καραβίας: Βασικός στόχος η Eurobank να γίνει τράπεζα ανάπτυξης

Ως διαχειρίσιμο χαρακτήρισε το επίπεδο των νέων NPLs που μπορεί να δημιουργήσει η πανδημία ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, με τον προεδρό της να τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη.
Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Γνωστοποίηση σημαντικής αλλαγής στα δικαιώματα ψήφου

H Fairfax ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Εταιρείας που κατείχε άμεσα και έμμεσα η Fairfax υπερέβη στις 14.7.2021 το 33,3% επί του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.