ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Χρ. Μεγάλου: Μαγνήτης επενδύσεων τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθ. σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς εκτίμησε ότι οι πόροι ύψους 32 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα σε συνδυασμό με την τραπεζική χρηματοδότηση, θα επιτρέψουν στη χώρα να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3% μεσοπρόθεσμα.

Την αποφασιστική συμβολή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την κάλυψη του επενδυτικού κενού που καταγράφηκε στην εγχώρια οικονομία τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist με θέμα «The EU ’s Strategy for Recovery and Resilience».

Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι οι πόροι ύψους 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο τα επόμενα 5-7 χρόνια, σε συνδυασμό με την τραπεζική χρηματοδότηση, θα επιτρέψουν στη χώρα να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 3% μεσοπρόθεσμα.

Οι πόροι του Ταμείου θα επιτρέψουν, τόνισε ο κ. Μεγάλου, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα εξαρτηθεί από την επιλογή των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, τη βέλτιστη απορρόφηση των πόρων, την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών μόχλευσης από τον τραπεζικό τομέα, όπως και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε ειδικά στο ρόλο που θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς στην διοχέτευση των πόρων στην πραγματική οικονομία:

  1. παρέχοντας ενδιάμεση χρηματοδότηση, μέχρι την ενεργοποίηση του Ταμείου σε ευρωπαικό επίπεδο, ώστε η χώρα να αρχίσει την εφαρμογή του προγράμματος το συντομότερο δυνατό

  2. παρέχοντας την αναγκαία τεχνογνωσία για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προετοιμασία των δικών τους σχεδίων

  3. συγχρηματοδοτώντας μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά σχέδια και στηρίζοντας τους πελάτες της καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 32 δις. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευθούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ήδη έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 5,4 δισ. ευρώ φέτος και θα υπερβεί τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, προσφέρει στις επιχειρήσεις χρηματοδοτικά εργαλεία και συμβουλευτικές υπηρεσίες για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου και επισήμανε ότι αποτελεί πρόκληση η προσέλκυση ώριμων και σοβαρών επενδυτικών σχεδίων, όπως και η αξιολόγησή τους, με τις ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν μακρά και επιτυχή εμπειρία στην διαχείριση ευρωπαικών πόρων.

Στη συζήτηση του Economist μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο Πρόεδρος του Eurogroup Working Group, Tuomas Saarenheimo και η επικεφαλής της Recovery and Resilience Task Force (RECOVER) της Κομισιόν, Céline Gauer, οι οποίοι επισήμαναν την καθοριστική σημασία που έχει για την Ευρωπαική Ενωση η απόφαση για τη δημιουργία του προγράμματος Next Generation.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αμοιβαίο κεφάλαιο για τους πελάτες του Piraeus Private Banking

Το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο  επενδύει σε μετοχικές αξίες επιλεγμένων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διεθνώς, οι οποίες ανήκουν στους κλάδους που σε κάθε χρονική συγκυρία θεωρούνται επίκαιροι και ελκυστικοί
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο Ελληνικό μετακομίζει η Τρ. Πειραιώς, συμφωνία με Lamda για απόκτηση γραφείων

Η συμφωνία αφορά στην απόκτηση χώρων γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ.. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός της πρώτης 5ετούς φάσης υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, δηλαδή έως το 2025.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέκρινε η Επ. Aνταγωνισμού την πώληση του κλάδου καρτών της Πειραιώς

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν προκαλούνται «σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα προϊόντα για την κάλυψη κτηνοτροφικών αναγκών

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής κτηνοτροφίας, προσφέροντας δύο νέα τραπεζικά προϊόντα σε κτηνοτρόφους που θα επιλέξουν να συνεργαστούν μαζί της.