ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή η μετοχή της Alpha Bank

Στη λίστα των top picks μεταξύ των μετοχών των αναδυόμενων αγορών κατατάσσεται η Alpha, με τιμή στόχο 0,90 ευρώ. Στο αισιόδοξο σενάριο οικονομικής ανάκαμψης, η τιμή ανεβαίνει στο 1,30 ευρώ.

Την ισχυρή της εμπιστοσύνη προς τη μετοχή της Alpha Bank τονίζει για μία ακόμη φορά η Morgan Stanley, κατατάσσοντάς την στη λίστα κορυφαίων επιλογών (top pick) σε ανάλυση για τις αναδυόμενες αγορές (“EEMEA Macro Meets Micro”). Η Morgan Stanley δίνει τιμή στόχο 0,90 ευρώ και τηρεί στάση «overweight», ενώ σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο (bull case), η τιμή στόχος αυξάνεται στα 1,30 ευρώ.

Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την τιτλοποίηση του Galaxy ύψους 10 δισ. ευρώ θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση του δείκτη NPEs της Alpha Bank στο 26% περίπου, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021, από το 43% που είχε διαμορφωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2020 και ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μαζί με άλλες τράπεζες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των ΕΜΕΑ, ένα σημαντικό μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank είναι σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, τα οποία -μαζί με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης- καθυστερούν το σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως τις αρχές του 2021.

Μόνο όταν λήξουν οι αναστολές πληρωμής δανείων θα φανεί η πραγματική επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, σημειώνει η Morgan Stanley. Τα πρόσφατα νέα σχετικά με τα εμβόλια βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ότι το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα μπορούσε πράγματι να ανακάμψει, πράγμα που θα βοηθήσει στον περιορισμό του νέου σχηματισμού NPEs.

Η Alpha Bank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,2 για το 2020, που είναι χαμηλότερος από τους αντίστοιχους δείκτες των Eurobank (0,4x) και ΕΤΕ (0,3x), κάτι που αποδίδεται από τη Morgan Stanley στον πολύ υψηλότερο δείκτη NPEs. Ωστόσο, θεωρεί ότι η Alpha Bank έχει αρκετό «μαξιλάρι κεφαλαίου» και δείκτη κάλυψης για να οδηγήσει τον δείκτη NPEs χαμηλότερα, δηλαδή στο 10% σε επίπεδο ομίλου και κάτω από το 5% στην Ελλάδα έως το 2024.

Σε περίπτωση μίας πιο έντονης μακροοικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, που αποτελεί και το πιο αισιόδοξο σενάριο της Morgan Stanley, υπάρχει λιγότερη ανάγκη για περαιτέρω τιτλοποιήσεις, καθώς η Alpha θα μπορούσε να επιταχύνει τις οργανικές προσπάθειες μείωσης των NPEs μετά το Galaxy. Σε αυτή την περίπτωση, ο δείκτης απόδοσης ενσώματων κεφαλαίων (RoTe) θα κινηθεί στο 10% από το 2025, κάτι που μεταφράζεται σε τιμή στόχο 1,30 ευρώ και περιθώρια ανόδου άνω του 50%.

Υπενθυμίζεται ότι σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Alpha εξέδωσε πρόσφατα και η Deutsche Bank, με τιμή στόχο 1,2 ευρώ, ενώ και η Goldman Sachs συνιστά αγορά μόνο της μετοχής της Alpha, δίνοντας τιμή στόχο 0,95 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Δέσμευση για ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον

Τα νέα προγράμματα που θα εισαγάγει η Τράπεζα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ταλέντων των γυναικών, καλύπτουν ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων τους και όλο τον κύκλο ζωής τους.