ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Morgan Stanley: Κορυφαία επιλογή η μετοχή της Alpha Bank

Στη λίστα των top picks μεταξύ των μετοχών των αναδυόμενων αγορών κατατάσσεται η Alpha, με τιμή στόχο 0,90 ευρώ. Στο αισιόδοξο σενάριο οικονομικής ανάκαμψης, η τιμή ανεβαίνει στο 1,30 ευρώ.

Την ισχυρή της εμπιστοσύνη προς τη μετοχή της Alpha Bank τονίζει για μία ακόμη φορά η Morgan Stanley, κατατάσσοντάς την στη λίστα κορυφαίων επιλογών (top pick) σε ανάλυση για τις αναδυόμενες αγορές (“EEMEA Macro Meets Micro”). Η Morgan Stanley δίνει τιμή στόχο 0,90 ευρώ και τηρεί στάση «overweight», ενώ σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο (bull case), η τιμή στόχος αυξάνεται στα 1,30 ευρώ.

Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την τιτλοποίηση του Galaxy ύψους 10 δισ. ευρώ θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση του δείκτη NPEs της Alpha Bank στο 26% περίπου, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021, από το 43% που είχε διαμορφωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2020 και ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μαζί με άλλες τράπεζες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των ΕΜΕΑ, ένα σημαντικό μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank είναι σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, τα οποία -μαζί με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης- καθυστερούν το σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως τις αρχές του 2021.

Μόνο όταν λήξουν οι αναστολές πληρωμής δανείων θα φανεί η πραγματική επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, σημειώνει η Morgan Stanley. Τα πρόσφατα νέα σχετικά με τα εμβόλια βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ότι το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα μπορούσε πράγματι να ανακάμψει, πράγμα που θα βοηθήσει στον περιορισμό του νέου σχηματισμού NPEs.

Η Alpha Bank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,2 για το 2020, που είναι χαμηλότερος από τους αντίστοιχους δείκτες των Eurobank (0,4x) και ΕΤΕ (0,3x), κάτι που αποδίδεται από τη Morgan Stanley στον πολύ υψηλότερο δείκτη NPEs. Ωστόσο, θεωρεί ότι η Alpha Bank έχει αρκετό «μαξιλάρι κεφαλαίου» και δείκτη κάλυψης για να οδηγήσει τον δείκτη NPEs χαμηλότερα, δηλαδή στο 10% σε επίπεδο ομίλου και κάτω από το 5% στην Ελλάδα έως το 2024.

Σε περίπτωση μίας πιο έντονης μακροοικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, που αποτελεί και το πιο αισιόδοξο σενάριο της Morgan Stanley, υπάρχει λιγότερη ανάγκη για περαιτέρω τιτλοποιήσεις, καθώς η Alpha θα μπορούσε να επιταχύνει τις οργανικές προσπάθειες μείωσης των NPEs μετά το Galaxy. Σε αυτή την περίπτωση, ο δείκτης απόδοσης ενσώματων κεφαλαίων (RoTe) θα κινηθεί στο 10% από το 2025, κάτι που μεταφράζεται σε τιμή στόχο 1,30 ευρώ και περιθώρια ανόδου άνω του 50%.

Υπενθυμίζεται ότι σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Alpha εξέδωσε πρόσφατα και η Deutsche Bank, με τιμή στόχο 1,2 ευρώ, ενώ και η Goldman Sachs συνιστά αγορά μόνο της μετοχής της Alpha, δίνοντας τιμή στόχο 0,95 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νομικές ενέργειες κατά του ΕΦΚΑ από τον σύλλογο εργαζομένων της Alpha Bank

Ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank αναφέρει στην ανακοίνωση του πως ο ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017 παρακρατούσε παράνομα μέχρι το 2020 ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου υγείας (ΤΑΥΤΕΚΩ-ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίως αντί 0,40%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεσμευτική συμφωνία Alpha Bank - Davidson Kempner για την πώληση NPEs 3,4 δισ.

Με την ολοκλήρωση του Project Cosmos, η Alpha Bank θα έχει επιτύχει μείωση των «κόκκινων δανείων» από το 2017 μέχρι σήμερα κατά 18 δισ. σε όρους μικτής λογιστικής αξίας. Στόχος δείκτης NPE 7% στο άμεσο μέλλον.
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Στόχος η στήριξη και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Κατά την επίσκεψη κλιμακίου στελεχών της τράπεζας στη Ρόδο, ο διευθύνων σύμβουλός της Alpha Bank, υπογράμμισε την πρόθεση του ομίλου να παράσχει κεφάλαια κίνησης αλλά και επενδυτικά δάνεια στις επιχειρήσεις.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Κεφάλαιο κίνησης με προνομιακούς όρους σε κατασκευαστικές ΜμΕ

Σύμφωνα με την τράπεζα τα δάνεια θα είναι ύψους έως 200.000 ευρώ, με προνομιακό επιτόκιο και αποπληρωμή έως πέντε έτη για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ - ΤΜΕΔΕ».
Psaltis-Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Ιστορική ευκαιρία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Ο CEO της Alpha Bank εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας υπογραμμίζοντας ωστόσο τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Τι είπε για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.