ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς θα διαχειριστεί η doValue Greece χαρτοφυλάκιο 110.000 ακινήτων

Με την πρωτοποριακή πλατφόρμα της ισπανικής Altamira θα διατεθούν στην αγορά τα ακίνητα της doValue Greece Real Estate Services. Πλήθος υπηρεσιών θα προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων με μεγάλη γκάμα από οικιστικά, εμπορικά, βιομηχανικά και κομμάτια γης διαθέτει η doValue Greece, που μπαίνει δυναμικά στην αγορά ακινήτων μέσω της θυγατρικής εταιρείας doValue Greece Real Estate Services.

Ειδικότερα, η κα Λίλα Πατεράκη, Head of Real Estate, μιλώντας στο Business Daily εξηγεί ότι η doValue Greece Real Estate Services έχει δημιουργηθεί ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που αποτελούν εξασφαλίσεις δανείων τα οποία διαχειρίζεται η doValue, καθώς και τα ιδιόκτητα ακίνητα τραπεζών (Real Estate Owned - REOS).

Μέσω των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται η εταιρεία, διαθέτει έναν όγκο της τάξεως των 110.000 ακινήτων. Σταδιακά, μεγάλο μέρος αυτών θα βγουν προς πώληση μέσω ειδικής πλατφόρμας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κ. Πατεράκη, στην αγορά θα φτάσει περίπου το 20 - 25% αυτών των ακινήτων σε βάθος πενταετίας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ακίνητα που προέρχονται από τα «κόκκινα» δάνεια των χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo της Eurobank, που η doValue Greece έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους. 

Η doValue λάνσαρε την πλατφόρμα ακινήτων Altamira Properties στην ελληνική αγορά, εγκαινιάζοντας ένα προϊόν διαχείρισης ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, το οποίο βασίζεται στην τεχνογνωσία της ισπανικής εταιρείας Altamira, πρωτοπόρου στην ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και μέλους του Ομίλου doValue από το 2019. Στην πλατφόρμα αυτή θα προωθούνται όλα τα ακίνητα τα οποία διαχειρίζεται η doValue Greece Real Estate Services.

Σύμφωνα με την κ. Πατεράκη, τα ακίνητα που διαχειρίζεται η εταιρεία αφορούν όλες τις κατηγορίες. «Έχουμε οικιστικά, είτε πρώτη είτε παραθεριστική κατοικία, ακίνητα γραφείων, καταστήματα, βιομηχανικούς χώρους, αποθήκες, κομμάτια γης».

Όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος όγκος τους αφορά κυρίως σε ακίνητα οικιστικά ή κομμάτια γης. Ωστόσο η πλατφόρμα ανανεώνεται συχνά και αλλάζει και η προσφορά των ακινήτων. Αυτό σημαίνει, λέει, ότι υπάρχουν ευκαιρίες για όλους, ό,τι και να ψάχνουν. Οι αξίες των προσφερόμενων ακινήτων ποικίλουν. Μπορεί κανείς να βρει μικρά και μεγάλα ακίνητα και όλων των κατηγοριών σε σχέση με την αξία, εκτός από τα πολύ μικρά, που αποτελούν εξασφαλίσεις δανείων, τα οποία μπαίνουν σε ρυθμίσεις προστασίας κατοικίας.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες

Η πλατφόρμα παρέχει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για την προβολή και προώθηση ακινήτων με όλα τους τα χαρακτηριστικά, δίνοντας την δυνατότητα σε επενδυτές και ιδιώτες να αναζητήσουν προσωποποιημένες λύσεις και ευκαιρίες που ταιριάζουν στις ανάγκες τους, με κύριο στόχο τη δημιουργία αξίας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν στη διαχείριση κάθε ακινήτου, ξεχωριστά, για όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, από την αρχική ένταξή του στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο μέχρι την πλήρη αξιοποίηση και, εν τέλει, την πώλησή του. Για το σκοπό αυτό, παρέχεται ένα πλήρες δίκτυο υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων (asset management), μέσω εξειδικευμένων ομάδων που θα αναλάβουν:

  • Διαχείριση Χαρτοφυλακίου (Portfolio Management).
  • Τεχνική Διαχείριση (Property & facility management).
  • Τεχνικούς και νομικούς ελέγχους και νομιμοποιήσεις (Technical & legal audits and legalizations).
  • Προβολή και προώθηση μέσω εγχώριων και διεθνών δικτύων πώλησης (Commercialization through local and international sale networks).
  • Διαχείριση ενοικίων (rental management).
  • Υπηρεσίες ανάπτυξης (development management).

Τα υπό διαχείριση ακίνητα παρουσιάζονται στην πλατφόρμα με περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως, επιφάνεια, χώροι, φωτογραφικό υλικό, ακριβής τοποθεσία και προτεινόμενη τιμή πώλησης, καθώς και δυνατότητα υπολογισμού  ενδεικτικών σεναρίων  χρηματοδότησης.

Όπως σημείωσε η κ. Πατεράκη, μπορεί κανείς να γραφτεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά (υπάρχουν τα στοιχεία της εταιρείας) αν ενδιαφέρεται για ένα συγκεκριμένο ακίνητο ή υπάρχει η δυνατότητα να στείλει email ώστε να ζητήσει πληροφορίες για συγκεκριμένο ακίνητο. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι πωλήσεων της εταιρείας έρχονται σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να παρέχουν οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Επίσης, μπορεί κάποιος να καταγράψει το ενδιαφέρον του για μία συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων και να λαμβάνει σχετική ενημέρωση. «Όταν καταγράφεται το ενδιαφέρον, κάποιος υπεύθυνος πωλήσεων, ο οποίος ξέρει τις πληροφορίες για τα ακίνητα με μεγάλη λεπτομέρεια, επικοινωνεί μαζί του για να του δώσει περισσότερα στοιχεία. Εάν τον καλύπτουν, μπορούμε για τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα για επίσκεψη (προέρχονται μέσω συναινετικών πωλήσεων ή ακίνητα που διαχειρίζεται η εταιρεία) να κανονιστεί ραντεβού για να πάει ο ενδιαφερόμενος να το δει και στη συνέχεια να λάβει όλο το πακέτο υπηρεσιών από την εταιρεία και να έχει πλήρη υποστήριξη σε όλη τη διαδικασία  προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγοροπωλησία του ακινήτου εφόσον ενδιαφέρεται» εξηγεί η κ. Πατεράκη.

Αν είναι ακίνητα που βγαίνουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία, τότε μπορεί να δοθούν στον ενδιαφερόμενο πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμμετάσχει στην ηλεκτρονική δημοπρασία. «Οι πληροφορίες που μπορούμε να δώσουμε σε αυτή την περίπτωση είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν μέσα στα έντυπα του δικαστικού επιμελητή που μπορεί κάποιος να βρει και μέσω του eauction, αλλά μπορούμε να τον κατευθύνουμε περισσότερο και να τον βοηθήσουμε ώστε να συμμετέχει στην ηλεκτρονική δημοπρασία» εξηγεί η κ. Πατεράκη.

Προβλέψεις τάσεων της αγοράς για το 2021

Η επίδραση της πανδημίας στην Ελλάδα στα ακίνητα είναι πολύ μικρότερη από εκείνη στο εξωτερικό, τονίζει η κ. Πατεράκη και εξηγεί ότι ένας βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν μόλις πριν από 1,5 - 2 χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόλαβαν οι τιμές να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό είχε αποτέλεσμα και η διόρθωση των τιμών λόγω της πανδημίας να είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό», τονίζει, εκτιμώντας πως οι διαφορές στις τιμές το 2021 θα είναι μικρές. «Όταν αρχίσει η ανάκαμψη, ακριβώς επειδή δεν είχε προλάβει η αγορά να αναπτυχθεί όσο σε άλλες χώρες, έχει και τη μεγαλύτερη προοπτική για αύξηση τιμών», τονίζει.

Σύμφωνα με την κ. Πατεράκη, η εισροή ακινήτων από «κόκκινα» δάνεια στην αγορά δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές, καθώς γίνεται σταδιακά και η αγορά προλαβαίνει να τα απορροφήσει. Ανεξάρτητα από αυτό, εκτιμά ότι τα εμπορικά ακίνητα και τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να δέχονται τις πιέσεις που προκάλεσε η πανδημία, ωστόσο εφόσον υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας οι αξίες των ακινήτων που αφορούν αυτούς τους τομείς θα επανέλθουν εξίσου σύντομα.

Έντονο αναμένεται να παραμείνει το ενδιαφέρον για ακίνητα logistics (αποθηκευτικοί χώροι) καθώς οι τάσεις που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης της πανδημίας στις καταναλωτικές μας συνήθειες και στην άνθηση των online αγορών έχουν έρθει για να μείνουν. «Στο εξωτερικό το κομμάτι του καθαρού εμπορικού ακινήτου είχε αρχίσει να αλλάζει, π.χ. στην Αμερική γυρίζει περισσότερο σε logistics, same day delivery, click away κ.λπ. Η πανδημία μας έφερε αυτή την αλλαγή πολύ νωρίτερα απ’ όσο θα την περιμέναμε», τονίζει.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιες περιοχές της Αθήνας στρέφονται οι φοιτητές για φθηνότερα ενοίκια

Με τα ενοίκια να έχουν πάρει «φωτιά» στις παραδοσιακές φοιτητικές περιοχές, οι φοιτητές αναζητούν εναλλακτικές επιλογές. Ποιες είναι οι νέες φοιτητικές περιοχές που διαμορφώνονται στην Αθήνα και πού κινούνται τα ενοίκια.