ΓΔ: 809.41 0.85% Τζίρος: 23.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Eurobank: Κεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. μετά το swap ελληνικών ομολόγων

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η κίνηση προσθέτει 40 μονάδες βάσης (μ.β.) στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας. Ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 16,3% από 15,6% στο τέλους του 9μήνου.

Σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση πετυχαίνει η Eurobank μέσω swap κρατικών ομολόγων που πραγματοποίησε με το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας μέσω της συναλλαγής η τράπεζα επιτυγχάνει κεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. ευρώ , ισχυροποιώντας την κεφαλαιακή θέση της.

Η συναλλαγή συμφωνήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής, η Eurobank αντάλλαξε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, λήξεων από 7 έως 21 έτη, με νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας, σε τιμές αγοράς, καθώς και μετρητά.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η κίνηση προσθέτει 40 μονάδες βάσης (μ.β.) στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες αποτιμήσεις των λοιπών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και τις αλλαγές στον κανονισμό για τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας αναφορικά με προγράμματα λογισμικού, ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 16,3% από 15,6% στο τέλους του 9μήνου, ενισχυμένος κατά περίπου 70 μ.β.

Σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο δείκτη NPEs στο 14,9% και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης NPEs 62.5% (στοιχεία εννεαμήνου 2020), η Eurobank εισέρχεται στη νέα χρονιά με τον ισχυρότερο ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, κάτι που αποδεικνύεται και από το Texas ratio που είναι κοντά στο 60%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης υπολογίζεται από την διαίρεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τα κεφάλαια της τράπεζας.

Για το ελληνικό Δημόσιο η συναλλαγή βελτιώνει το προφίλ του χρέους, επεκτείνοντας τη μέση διάρκειά του.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Eurobank πέτυχε την ολοκλήρωση του Σχεδίου Επιτάχυνση για την μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη μεγάλη τιτλοποίηση Cairo και την πώληση της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS. Με την ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας υποχώρησε στο 15,6%.

Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου τα καθαρά κέρδη της τράπεζας έφθασαν στο επίπεδο των 348 εκατ. ευρώ από 161 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την οργανική κερδοφορία να ενισχύεται 5,1% στα 648 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα η τράπεζα προχώρησε σε νέες χορηγήσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα σημειώθηκε μείωση των συνολικών NPEs κατά 7,8δισ. σε ετήσια βάση σε 6,1δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας έφθασε στο 15,6% και δείκτης CET1 στο 13,2%

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φώτο: Shutterstock
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την εξαγορά της ελληνικής HSBC διαπραγματεύεται η Eurobank

Όπως μεταδίδει το Bloomberg βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και το τίμημα της συναλλαγής θα μπορούσε να ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ. Η HSBC είναι η μόνη ξένη τράπεζα που διατηρεί υπηρεσίες λιανικής στην Ελλάδα.