ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 30% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας

Το ενεργειακό μείγμα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για το 2018 παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Αποθήκευση.

Eγγυήσεις προέλευσης του ενεργειακού τους μείγματος παρείχαν στους καταναλωτές τους οι πέντε προμηθευτές (ΔΕΗ, Ήρων, Μυτιληναίος, Elpedison και Eunice) κατά τη διάρκεια του 2018, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννη Γιαρέντη ο οποίος μίλησε στο συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Αποθήκευση. 

Με βάση τα στοιχεία αυτά το μείγμα του μεγαλύτερου προμηθευτή, της ΔΕΗ περιλάμβανε 30,75% ΑΠΕ και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 638,39 γραμμάρια / μεγαβατώρα (Mwh). Το πιο καθαρό μείγμα εμφάνισε η εταιρεία Eunice με 84,97% ΑΠΕ και εκπομπές 138,59 γραμμάρια CO2/ MWh. Επίσης:

-το μείγμα της Mytilineos περιλάμβανε 35,48% ΑΠΕ και εκπομπές 594,85 γραμμάρια/MWh

-το μείγμα της Ήρων περιλάμβανε 33,61% ΑΠΕ και εκπομπές 612,01 γραμμάρια/MWh

-το μείγμα της Elpedison περιλάμβανε 30,11% ΑΠΕ και εκπομπές 644,32 γραμμάρια/MWh

Οι υπόλοιποι προμηθευτές που δεν χρησιμοποίησαν εγγυήσεις προέλευσης εμφανίζουν στο ενεργειακό τους μείγμα ποσοστό ΑΠΕ 28,29% και εκπομπές 661,09 γραμμάρια/MWh.

Ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά εφεξής θα δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο, ούτως ώστε να τεθούν οι βάσεις και να επέλθει η αναγκαία ευαισθητοποίηση τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών, γύρω από την περιβαλλοντική επίπτωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Στο ίδιο συνέδριο ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης του ομίλου Eunice, Ζήσιμος Μαντάς τόνισε ότι ο υβριδικός σταθμός στην Τήλο που συνδυάζει αιολικό, φωτοβολταϊκό και μπαταρία συμπλήρωσε ένα χρόνο επιτυχούς λειτουργίας. Ανέφερε επίσης ότι ο Όμιλος πρόσφατα ολοκλήρωσε έναν κύκλο επενδύσεων σε ΑΠΕ ισχύος 21MW ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των αιολικών στα 80,6MW και των φωτοβολταϊκών στα 6,7MW ενώ η δραστηριότητά της εταιρείας επεκτείνεται στην εμπορία και στο trading ηλεκτρικής ενέργειας, στην ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων, στην ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη ξεκινώντας από την Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Blink Charging, όπως επίσης και στην παραγωγή μικρής ανεμογεννήτριας στο ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Μάνδρα Αττικής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ