ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
Φώτο: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου

Αρχίζει η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου διαχείρισης απορριμμάτων

Το έργο των 152 εκατ. ευρώ υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και θα δώσει λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δημιουργώντας 600 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του.

Έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο από την Τέρνα Ενεργειακή συνολικού προϋπολογισμού 152 εκ ευρώ, με τα 66 εκατ. από αυτά να προέρχονται από επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα έργο με στόχο να επιλύσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, για πάνω από 30 χρόνια.

Το έργο, που είναι το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που υπογράφεται στη χώρα, προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία 3 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), τις μεταφορές από τους 2 ΣΜΑ στις ΜΕΑ και τη σχετική λειτουργία των εγκαταστάσεων για 27χρόνια. Η διάρκεια κατασκευής είναι 24 μήνες, ενώ από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις.

Οι ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους. Το εν λόγω μεταφορικό κόστος θα μειωθεί έτι περαιτέρω με την κατασκευή από τον ΦΟΔΣΑ  πρόσθετων ΣΜΑ.

Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και λειτουργεί παράλληλα με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων και σκοπεύει να μειώσει το κόστος λειτουργίας των δήμων που έχουν επιχειρήσει προσωρινές διαχειρίσεις καθώς και την πιθανότητα και το σχετικό κόστος από την επιβολή προστίμων στους υπόλοιπους.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής στο έργο θα παράγεται πράσινη ενέργεια καθιστώντας το περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής προβλέπεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας και στη συνέχεια 200 άμεσες θέσεις εργασίας για την 28χρονη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται ότι η Τέρνα Ενεργειακή έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με έργα τόσο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία λειτουργεί μια μονάδα βιοαερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει αναλάβει και τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων – εκτός από την Πελοπόννησο και για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου βρίσκεται ήδη σε εμπορική λειτουργία και έχει ορίζοντα εκμετάλλευσης τα 25 χρόνια ενώ η συνολική επένδυση έφτασε τα 52,6 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι μέσω αυτής ανακυκλώνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 17.000 τόνοι χρήσιμων υλικών ενώ σε ετήσια βάση παράγεται πράσινη ενέργεια 10.800 κιλοβατόρων, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών και εξοικονομώντας 12.000 τν/έτος διοξείδιο του άνθρακα ενώ παράγονται ακόμη 25.000 τόνοι κομπόστ τον χρόνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ygroilektriko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρέφονται στα μικρά υδροηλεκτρικά οι μεγάλοι της αγοράς ενέργειας

Κοινή επένδυση από ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό στην Αρκαδία. Θα δημιουργηθούν 150 θέσεις εργασίας στην φάση κατασκευής. Ποια τα πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρχίζει η κατασκευή της μονάδας διαχείρισης απορριμάτων Πελοποννήσου

Στο έργο της Τέρνα Ενεργειακή προϋπολογισμού 152 εκ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.
ΑΜΔΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΑΔΜΗΕ μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο διαγωνισμό για το πολύ γρήγορο ίντερνετ

«Αποφασίσαμε να διαμορφώσουμε από κοινού σχήμα 50-50 για να κατέβουμε μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στο Utra Fast Bradband», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλο έργο αποθήκευσης ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Στην τελική ευθεία για έγκριση από την Κομισιόν το αντλησιοταμιευτικό έργο στην Αμφιλοχία. Σκοπός είναι η αποθήκευση ενέργειας για υποστήριξη της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στην ενεργειακή παραγωγή.
ΣΔΙΤ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά το έργο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο

Το έργο ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργού και στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του δημιουργούνται 860 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας του προβλέπεται να δημιουργηθούν επιπλέον 260 μόνιμες θέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός νομοσχεδίου για τα απόβλητα έμεινε η καύση απορριμμάτων

Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα δεν αναφέρεται στις 3 - 4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπου θα διοχετεύεται τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.