ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:28:27 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας, σήμερα, στο συνέδριο με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές και Αποθήκευση Ενέργειας».

Οι ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην απελευθέρωση της επιχείρησης από γραφειοκρατικές ρυθμίσεις σε θέματα προμηθειών, προσλήψεων και άλλα, που εμποδίζουν τη δραστηριοποίησή της στον ανταγωνισμό. Οι διατάξεις για τη ΔΕΠΑ θα ρυθμίζουν το νέο πλαίσιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας (καταργώντας το μοντέλο που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση), με το οποίο θα γίνει διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων από τα δίκτυα και θα προχωρήσει η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου (που ελέγχει σήμερα το 65 % των μετοχών) από τις πρώτες.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές, όπως τόνισε ο υπουργός, οι επικείμενες ρυθμίσεις θα είναι το πρώτο από τα τρία κύματα απλούστευσης των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων που είναι απαραίτητες, προκειμένου να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, χωρίς επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού και να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ. Σε σχέση με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι γίνεται όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους, καθώς η ζημιά της ΔΕΗ από την λειτουργία τους ήταν πέρυσι 200 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να διευρυνθεί στα 300 εκατ.

Ανήγγειλε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντλησιοταμίευση και την αποθήκευση ενέργειας μετά από διαβούλευση, καθώς και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα για τα οποία, όπως είπε, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. «Θα δημιουργήσουμε, είπε, το θεσμικό πλαίσιο χωρίς προβλήματα στην εξωτερική πολιτική και με βάση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχει και για συνεργασία με τη ΔΕΗ για ανάπτυξη νέων και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων ΑΠΕ. Ο προγραμματισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπει την ανάπτυξη μονάδων ισχύος 1000 μεγαβάτ τα επόμενα 4-5 χρόνια.

Τέλος, για τον ΑΔΜΗΕ ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και θα προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση με βάση το Κοινοτικό δίκαιο, στον κατάλληλο χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώνει τα μέτρα για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ο Κωστής Χατζηδάκης

Τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την επόμενη μέρα της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Αύξηση 2,8% των επαναλαμβανόμενων EBITDA, ανήλθαν σε 644,2 εκατ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση, η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας επέδειξε ανθεκτικότητα για ακόμη ένα τρίμηνο, το οποίο ήταν και το πιο δύσκολο μέχρι σήμερα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Δεν έχει κλείσει συμφωνία για την εξαγορά της Enel Romania

Η επιχείρηση διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση για τον σχολιασμό πρόσφατων δημοσιευμάτων.