ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΕΗ - Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μελίτης Φλώρινας.

Τέλος εποχής για την μονιμότητα στη ΔΕΗ: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης

Εθελούσια έξοδο παλαιών εργαζόμενων, κατάργηση μονιμότητας για νέους υπαλλήλους, διοικητική ευελιξία, προσέλκυση στελέχων, κατάργηση προνομιακού τιμολογίου για εργαζόμενους - συνταξιούχους περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ. Πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της ΔΕΗ, με δέκα πρωτοβουλίες, ένα νέο μοντέλο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς και το πρώτο πακέτο για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της ηλεκτροκίνησης περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Με το σχέδιο νόμου ανατρέπεται ριζικά το εργασιακό καθεστώς στη ΔΕΗ καθώς καταργείται η μονιμότητα για τους εργαζόμενους που θα προσλαμβάνονται στο εξής, ενώ απελευθερώνονται και οι αμοιβές των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών οι οποίοι θα επιλέγονται με διαφορετική διαδικασία και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Επιπλέον, με το σχέδιο νόμου ανοίγει ο δρόμος για να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι δύο από τις τρεις εταιρείες που δημιουργούνται με τη διάσπαση της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, θα πωληθεί το σύνολο της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ (65%) σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Μάλιστα στην περίπτωση που η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που θα κατέχουν το 65% των νέων εταιρειών, αποφασίσει να πωλήσει, τότε πιθανώς θα υπάρξει κοινός διαγωνισμός, όπως συνέβη και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε πως η ΔΕΗ «έχει ακόμα ανηφόρα μπροστά» καθώς πρέπει να κινηθεί σε τρεις βασικές πολιτικές. Η πρώτη είναι η απολιγνιτοποίηση, η δεύτερη είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (για την οποία δεν υπάρχουν προβλέψεις στο σχέδιο νόμου) και η τρίτη είναι οι ΑΠΕ. Όπως είπε «θέλουμε επίσης να κάνουμε πιο ευέλικτη και πιο γρήγορη στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το στόχο έχει το σημερινό νομοσχέδιο που απαλλάσσει τη ΔΕΗ από το στενό κορσέ που της έχει φορέσει η νομοθεσία περί ΔΕΚΟ είναι είναι η μόνη κρατική εταιρεία που είναι εισηγμένη και ανοικτή στον ανταγωνισμό».

Τα δέκα μέτρα που προβλέπονται για τις αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ είναι:

  • Καταργείται η μονιμότητα για τους νέους υπαλλήλους και γίνονται ευέλικτες οι προσλήψεις. Οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα είναι μόνιμοι αλλά θα έχουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις γιατί θέλουμε η ΔΕΗ να έχει το πνεύμα του ιδιωτικού τομέα. Θα προβλέπεται συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην έγκριση της νομιμότητας. Ο αριθμός των νέων προσλήψεων θα καθοριστεί από την ίδια την ΔΕΗ και προφανώς δεν θα γίνουν σε μία δόση. Ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε πως δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων αλλά τόνισε πως δεν υπήρχε πρόθεσε να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των σημερινών εργαζομένων.
  • Καταργείται η μονιμότητα των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΔΕΗ. Θα έχουν πλέον τριετή συμβόλαια και θα επιλέγονται με προκήρυξη που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζομένους όσο και σε στελέχη της αγοράς. 
  • Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 ανωτάτων στελεχών του ομίλου ακριβώς λόγω της τριετούς θητείας θα καθορίζονται από το ΔΣ της ΔΕΗ έπειτα από πρόταση Επιτροπής αμοιβών. Υπάρχει διαρροή στελεχών της ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό.
  • Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα διοίκησης της εταιρείας. Οι βοηθοί διευθυντές μπορεί να προσλαμβάνονται και αυτοί από την αγορά αλλά με τους μισθούς που προβλέπονται για τους σημερινούς συναδέλφους στη ΔΕΗ
  • Προβλέπεται σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ, όχι τους φορολογούμενους, όχι τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μειωθεί το κόστος της επιχείρησης. Υπολογίζεται πως η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος των εθελουσιων εξόδων που μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε δύο - τρία χρόνια. Θα εφαρμοστεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ το 2012  - 2014. Έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα υπάρχουν κίνητρα τα οποία θα είναι λελογισμένα στο πλαίσιο των αντοχών της εταιρείας. Για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ο υπουργός παρέπεμψε στο ευρύτερο σχέδιο απολιγνιτοποίησης. 
  • Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού. Ώστε κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινηθούν.
  • Επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις προς το δημόσιο π.χ. Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης ή στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού αλλαγών στη ΔΕΗ.
  • Εισάγεται ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες. Η ΔΕΗ ακολουθεί σήμερα μια γραφειοκρατία διαδικασία που προφανώς είναι ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Η νέα ρύθμιση θα είναι κάτω από τα κοινοτικά όρια (περίπου 5 εκατ. Ευρώ).  Αλλά με προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και για τις συμβάσεις θα προβλέπεται ειδική επιτροπή ελέγχου
  • Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση. Εισάγεται η Επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων, που εισηγείται σχετικά προς το Δ.Σ. καθώς και την επιτροπή ελέγχου και εποπτείας των προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη.
  • Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μένουμε σε αυτό που είχαμε πει ως ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο. Ενώ μέχρι σήμερα είναι 75% της έκπτωσης που καταλαμβάνει το σύνολο του τιμολογίου. Η νέα έκπτωση θα είναι 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου. 

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρουσίασε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Όπως είπε «θα γίνει εταιρικός μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ που θα επιτρέψει να γίνει γρήγορα και με ελκυστικό τρόπο η ιδιωτικοποίηση». Θα υπάρξει μερική διάσπαση και απόσχιση των κλάδων Υποδομων, Διεθνών Έργων που θα μεταφερθούν σε  δύο ξεχωριστές εταιρείες. Στη σημερινή ΔΕΠΑ θα παραμείνουν οι εμπορικές δραστηριότητες και θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων θα μείνει χωριστή εταιρεία που θα ελέγχεται από το δημόσιο κατά 100%. Ο σχεδιασμός προβλέπει πως για τα σημαντικά διεθνή έργα των αγωγών θα εξεταστούν λύσεις σε δεύτερο στάδιο.

Θα πωληθεί το 65% που ελέγχει το δημόσιο μέτω του ΤΑΙΠΕΔ στην ΔΕΠΑ Εμπορίας σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της οποίας είναι η πρώην ΕΠΑ Αττικής και αντίστοιχο ποσοστό της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ο κ. Θωμάς υποστήριξε πως «η ιδιωτικοποίηση προσφέρει σε επενδυτές τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν καλύτερα τα δίκτυα διανομής. Η διείσδυση του φυσικού αερίου ήταν σχετικά μικρή και τώρα θα αντληθούν νέα κεφάλαια για να επεκταθούν. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από σειρά διεθνών επενδυτών».

Για το χρονοδιάγραμμα είπε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ χρειάζεται κάποιο τεχνικό χρόνο για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός ή στα τέλη του έτους ή στις αρχές του καινούργιου έτους. Η προετοιμασία είχε σταματήσει πριν το καλοκαίρι, αλλά τώρα έχει επανεκκινήσει». Ο τρόπος που έχει οργανωθεί το σχέδιο νόμου, όπως είπε ο υφυπουργός Ενέργειας, επιτρέπει την ταχεία διάσπαση των εταιρειών. Για τα χρέη της ΔΕΠΑ υποστήριξε πως η εταιρεία έχει ρευστότητα, ενώ για τις οφειλές υπάρχουν προβλέψεις και συνεπώς δεν επηρεάζεται η καθαρή θέση της εταιρείας.  Το επενδυτικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο υποστήριξε ο κ. Θωμάς ο οποίος επισήμανε πως στο πλαίσιο της απολιγντιτοποίησης δημιουργούνται πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου. 

Για το ποσοστό των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), που κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ, υποστήριξε πως εξαιτίας του ιδιοκτησιακό διαχωρισμού πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να δραστηριοποιείται στις υποδομές ή στην εμπορία. Στο σχέδιο νόμου, όπως και στο παρελθόν, θα προβλέπεται πως όταν δραστηριοποιείται στην εμπορία δεν μπορείς να είσαι και ιδιοκτήτης υποδομής στη διανομή. Ο διαγωνισμός θα προβλέπει πως οι υποψήφιοι θα αγοράσουν το σύνολο της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Συνεπώς αν τα ΕΛΠΕ αποφασίσουν να αποσυρθούν από τη ΔΕΠΑ Υποδομών τότε θα μπορεί να γίνει κοινός διαγωνισμός με το ΤΑΙΠΕΔ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν όλα στην ενέργεια το 2020, τι θα κερδίσει ο καταναλωτής

Κοσμογονία αναμένεται στην αγορά ενέργειας τον επόμενο χρόνο, με φυγή από το λιγνίτη, επιτάχυνση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Έρχονται νέα προϊόντα για τους καταναλωτές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλες οι μεγάλες αλλαγές με το νομοσχέδιο για την ενέργεια

Διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της στήριξη των ΑΠΕ περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Τι άλλαξε μετά τη δημόσια διαβούλευση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώνει τα μέτρα για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ο Κωστής Χατζηδάκης

Τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την επόμενη μέρα της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.